09 martie 2017

Zona Euro in 2016: investitii in decelerare, consum in accelerare

Estimarile preliminare publicate recent de Eurostat indica consolidarea ciclului economic post-criza in Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in 2016, intr-o evolutie puternic influentata de politica monetara acomodativa in implementare de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Astfel, PIB-ul regiunii a crescut pentru al treilea an consecutiv, cu o dinamica anuala de 1.7%, in atenuare de la 2% in 2015.

Investitiile productive (motorul economiei) au decelerat de la 3.2% in 2015 la 2.6% in 2016, evolutie care reflecta cresterea gradului de prudenta in sfera companiilor, in contextul incertitudinilor globale si regionale (inclusiv cele privind viitorul procesului de integrare economica europeana).

Pe de alta parte, consumul privat (principala componenta a PIB) a crescut cu 2% an/an in 2016, cea mai buna dinamica din 2006. Aceasta evolutie a fost determinata de ameliorarea venitului real disponibil al populatiei, dar si de redinamizarea creditarii private (pe fondul scaderii costurilor de finantare).

Totodata, accelerare a inregistrat si consumul public in 2016 (1.8% an/an, cel mai bun ritm din ultimii sapte ani), date fiind consolidarea climatului macroeconomic pozitiv, declinul costurilor de finantare si cresterea marjei de manevra la nivelul finantelor publice dupa ajustarea din ultimii ani (ponderea deficitului bugetar in PIB s-a redus spre minimul din 2007).

Cererea externa neta a resimtit in 2016 dinamica lenta a comertului international si consolidarea climatului pozitiv din sfera cererii interne. Astfel, exporturile au decelerat la 2.9% an/an, dinamica inferioara celei inregistrate de importuri (3.5% an/an).

Conform scenariului macroeconomic central BT economia Zonei Euro ar putea creste cu un ritm mediu anual de 1.7% in perioada 2017-2019, intr-o evolutie dependenta de contributia cererii interne. Consumul privat, cel public si investitiile productive ar putea prezenta dinamici medii anuale de 1.5%, 1.9%, respectiv 2.6% in orizontul de prognoza.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).