23 iunie 2020

Zona Euro – ritmurile de ajustare din industrie si servicii in temperare in iunie

Indicatorii PMI (Purchasing Managers Index) calculati si comunicati de Markit Economics pe 23 iunie arata scaderea economiei Zonei Euro (principalul partener economic al Romaniei) pentru a patra luna la rand in iunie, evolutie determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc.

Se observa insa o temperare a ritmului de ajustare, determinata de eliminarea graduala a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si mix-ul relaxat de politici economice in implementare.

Industria prelucratoare a scazut pentru a 17-a luna la rand in iunie, dar indicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 7.5 puncte la 46.9 puncte, maximul din februarie (luna de dinainte de declansarea pandemiei).

Comenzile noi au scazut pentru a 21-a luna consecutiv, numarul de locuri de munca s-a ajustat cu un ritm puternic, iar preturile de vanzare s-au redus pentru a 12-a luna la rand. Cu toate acestea, productia a scazut cu un ritm modest in aceasta luna.

Totodata, serviciile s-au diminuat pentru a patra luna la rand in iunie, dar indicatorul PMI s-a ameliorat cu un ritm lunar de 16.8 puncte la 47.3 puncte, maximul din februarie.

Componentele comenzi noi si productie au scazut cu ritmuri in atenuare, iar numarul de locuri de munca s-a diminuat pentru a patra luna consecutiv. Totodata, tarifele serviciilor au scazut, dar cu dinamici mai lente comparativ cu luna mai.

Astfel, indicatorul PMI Compozit a urcat cu o dinamica lunara de 15.6 puncte luna/luna la 47.5 puncte in iunie, maximul din luna februarie.

In semestrul I indicatorul PMI din industria prelucratoare s-a situat la 43.6 puncte, in scadere cu 4.9 puncte an/an.

Totodata, indicatorul PMI din servicii s-a diminuat cu 15.9 puncte an/an la 36.9 puncte.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit s-a ajustat cu 14.1 puncte an/an la 37.6 puncte in perioada ianuarie-iunie 2020.

Ne asteptam ca Zona Euro sa intre intr-un nou ciclu pe termen scurt si sa creasca cu ritmuri trimestriale ridicate in a doua jumatate a anului curent, aspect semnalat si de dinamica recenta a indicatorilor economici avansati (increderea investitorilor a atins in iunie maximul din mai 2015). 

 

Graficul 1. Indicatorul PMI Compozit din Zona Euro
Indicatorul PMI Compozit din Zona Euro
Sursa: Markit Economics, Bloomberg, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).