12 ianuarie 2017

Zona Euro: somaj in scadere, inflatie in accelerare la final de 2016

Statisticile Eurostat indica continuarea procesului de ameliorare a climatului din piata fortei de munca si accelerarea inflatiei in Zona Euro la finele lui 2016.

Numarul somerilor s-a diminuat pentru a 25-a luna consecutiv in noiembrie, cu o dinamica lunara de 0.1% (si cu 5.8% an/an), la 15.9 milioane (minimul din primavara 2011).

Prin urmare, in perioada ianuarie-noiembrie 2016 numarul de someri din regiune a scazut cu 6.8% an/an, pe fondul cresterii investitiilor productive (cu aproximativ 3% la noua luni din 2016).

Rata somajului s-a consolidat la 9.8% in noiembrie, nivelul minim din vara anului 2009 (dupa cum se poate observa in graficul de mai jos).

Pe de alta parte, inflatia a accelerat de la 0.6% an/an in noiembrie la 1.1% an/an in decembrie (maximul din toamna 2013), conform datelor preliminare Eurostat, pe fondul majorarii cotatiilor internationale la petrol si a cresterii preturilor la alimente proaspete.

Pentru trimestrele urmatoare ne asteptam la consolidarea climatului pozitiv din piata fortei de munca si la convergenta inflatiei spre tinta Bancii Centrale Europene (2% an/an).

Conform scenariul macroeconomic central de previziune al Bancii Transilvania rata somajului structural (medie anuala) din Zona Euro ar putea sa scada de la 10.2% in 2016, la 9.5% in 2017, 9.1% in 2018, respectiv 8.9% in 2019 (minimul din 2008).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).