04 noiembrie 2016

Povestea asociatiei MaiMultVerde

Banca Transilvania si Asociatia MaiMultVerde planteaza sambata, 5 noiembrie, Padurea Oamenilor Intreprinzatori, la Jegalia, judetul Calarasi.

 

Cu aceasta frumoasa ocazie, va prezentam povestea MaiMultVerde, o asociatie care vrea sa construiasca o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania.

 

Cum a inceput MaiMultVerde si de unde a venit ideea de a fonda asociatia? 

Am fondat MaiMultVerde in anul 2008 din dorinta de a le lasa mostenire copiilor nostri cele patru anotimpuri, apa potabila si aer curat.

MaiMultVerde pentru ca noi credem ca grija pentru oameni si pentru natura trebuie sa devina o prioritate pe agenda fiecaruia dintre noi.

MaiMultVerde pentru a planta o padure de proiecte si a o stropi regulat cu atitudini responsabile.

MaiMultVerde pentru a oxigena aerul dintre oameni, companii si autoritati, astfel incat comunicarea dintre ei sa se faca fara poluare si fiecare sa se poata implica, dupa puterile sale, in rezolvarea problemelor de mediu.

 

Noi, organizatia de mediu MaiMultVerde, ne propunem sa facem actiuni cu poveste, deznodamant si talc. Insotim actiunile noastre de campanii de comunicare, pentru a transmite obsesiv acelasi mesaj: sta in puterea fiecaruia si fiecareia dintre noi sa facem ceva inainte de a fi prea tarziu.

Nu ne propunem tinte imposibile, ci pasi umani pentru rezolvarea unor probleme de care depinde viitorul nostru, al tuturor.

             

Cum poate cineva sa se implice in actiunile voastre?

Inscriindu-se pentru voluntariat la newsletterul MaiMultVerde si urmarindu-ne cu un Like pe pagina de Facebook (detalii pe www.maimultverde.ro/voluntariat). Acestea sunt mijloacele de comunicare prin care apelam la voluntari atunci cand este nevoie.

Dincolo de implicarea directa in programele MaiMultVerde, orice implicare ce are ca scop protectia mediului sustine indirect si misiunea organizatiei noastre. 

 

Ce proiecte ati facut pana acum cu asociatia?

In anul 2010 MaiMultVerde a fost desemnata de un sondaj Gallup cea mai cunoscuta organizatie neguvernamentala romaneasca in domeniul protectiei mediului. Asociatia are misiunea de a construi o noua cultura a responsabilitatii si voluntariatului pentru mediu in Romania. De la infiintarea sa, MaiMultVerde a lucrat cu 23.000 de voluntari, impreuna cu care a plantat peste 795.000 de puieti, a strans peste 330 de tone de deseuri din natura, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Oradea si Timisoara, Cicloteque, a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde, si a derulat multiple campanii nationale de informare si educatie axate pe:

 • promovarea colectarii selective a deseurilor si a unui comportament responsabil, fara deseuri, in natura (Viata dupa colectare, Gratar curat, RRR – Recycle Raft & Race)
 • promovarea transportului alternativ nepoluant si dezvoltarii infrastructurii pentru biciclete in marile orase (Cicloteque, VOCA)
 • promovarea protectiei mediului si voluntariatului in scoli (Eco Champions)
 • combaterea defrisarilor si incurajarea plantarii de puieti (Fa cadou un copac, Cursul de plantagistica, Plantons Pour la Planete, Mega copacul etc.)
 • incurajarea implicarii directe a cetatenilor in influentarea politicilor publice privind mediul (prin Coalitia Pentru Mediu din Romania)
 • prevenirea si combaterea risipei alimentare (www.foodwaste.ro)
 • adoptarea unui comportament responsabil fata de mediu (www.greentips.ro)

Intre anii 2008 si 2015, MaiMultVerde a atras 4.368.237 de euro pentru actiuni de protejare a naturii, fonduri obtinute din sponsorizari ale marilor companii din Romania, donatii individuale si finantari europene nerambursabile.

 

Ce sfaturi aveti pentru oamenii care doresc sa fondeze o asociatie?

 • Sa-si gaseasca ideea in care cred si sa lupte pentru ea cu toate fortele, impreuna cu toti cei care le impartasesc viziunea.
 • Sa aiba rabdare si perseverenta, pentru ca schimbarea se vede greu, in timp, dar se vede.
 • Sa mearga cu pasi mici dar apasati.
 • Sa dea un exemplu prin ceea ce fac, pentru ca si altii sa le calce pe urme cu incredere.