20 martie 2017

Povestea initiativei Galei Premiilor Gopo, sustinuta in acest an, cu mandrie, de Banca Transilvania

Banca Transilvania sustine cultura si valorile romanesti, iar Gala Premiilor Gopo 2017 este un exemplu foarte bun in acest sens. Cel mai important eveniment dedicat industriei de film din Romania, ajuns la editia a XI-a, se apropie: va avea loc in 21 martie a.c., ora 20, in Bucuresti, la Teatrul National Ion Luca Caragiale. Inca o veste buna este ca aceasta gala va fi transmisa in direct, pe siteul www.premiilegopo.ro si la TVR 2.

Competitia din acest an aduce un record: este vorba de cel mai mare numar de filme inscrise vreodata in cursa pentru Premiile Gopo, si anume aproape 90 de lungmetraje de fictiune, documentare si scurtmetraje. Premiul pentru Intreaga Cariera va fi acordat actorului Ion Dichiseanu, iar Premiul pentru Intreaga Activitate, actorului Valentin Uritescu. Fiind printre partenerii principali ai galei, Banca Transilvania va acorda premiul pentru regie.

Cum a inceput tot?

In 2007, la 50 de ani de la castigarea premiului Palme d’Or pentru “Cel mai bun scurtmetraj de animatie” de Ion Popescu Gopo, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc a organizat, cu respectiva ocazie, prima editie a galei care si-a propus sa premieze  productiile cinematografice ale anului precedent. De asemenea, inca de la inceput s-a decis ca acest eveniment anual de referinta sa poarte numele Gopo, considerat parintele filmelor animate in tara noastra.

Ce inseamna Premiile Gopo:

  • Gala se desfasoara in fiecare an, de 11 ani incoace, dupa un model inspirat de cel al tarilor recunoscute pentru cinematografii puternice, precum Franța (Premiile Cesar), Marea Britanie (Premiile BAFTA), Spania (Premiile Goya) sau Suedia (Premiile Guldgagge).
  • Castigatorii trofeelor sunt stabiliti prin votul a peste 500 de profesionisti din toate sectoarele industriei cinematografice romanesti, care voteaza individual si secret cei mai buni nominalizati, pe categorii. Nominalizarile sunt facute de catre un juriu de personalitati din domeniu.
  • Categoriile sunt urmatoarele: Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cea mai bună muzica originala, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj si coafura, Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj, Premiul Publicului – filmul cu cel mai mare succes de box-office, Tanara Speranta.
  • In fiecare an se acorda, de asemenea, urmatoarele distinctii: Premiul pentru intreaga activitate, Premiul pentru intreaga cariera si Premiul special, dedicat unui profesionist din domeniu. La editiile trecute, Ion Besoiu, Iurie Darie, Tamara Buciuceanu, Radu Beligan, Mitica Popescu, Jean Constantin si Florin Piersic sunt cativa dintre maestrii castigatori.
  • Printre premiile premiate in decursul anilor se numara urmatoarele: “A fost sau n-a fost?” (regia Corneliu Porumboiu, 2006), “Eu cand vreau sa fluier, fluier” (regia Florin Serban, 2010), “Aurora” (regia Cristi Puiu, 2011), “ToatA lumea din familia noastrA” (regia Radu Jude, 2012), “PoziTia copilului” (regia CAlin Peter Netzer, 2013), “Closer to the Moon” (regia Nae Caranfil, 2014), respectiv “Aferim!” (regia Radu Jude, 2015).
  • Gala este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si de Asociatia Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Ion Popescu Gopo & Omuletul sau

Ion Popescu Gopo (1923 – 1989) este personalitate a cinematografiei romesti - actor, editor de film, scenarist si regizor de film. Apreciat inclusiv in strainatate, a fost numit la un moment dat vicepresedintele Asociatiei Internationale a Filmului de Animatie, dar si directorul sectiei de film al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Mai mult decat atat, este cel care a creat filmele de desen animat in care personajul principal este omuletul lui Gopo sau Omuletul. Acesta era mai mult decat un personaj datorita faptului ca interpreta roluri care evidentiau – cu inteligenta si subtilitate – mai ales dileme si ingrijorari ale lumii de atunci. Filmele sale de animatie demonstrau curaj si deschidere pentru acele vremuri, prin intermediul carora Ion Popescu Gopo transmitea informatii, aluzii, reusind inclusiv productii in care apareau atat actori, cat si personaje de animatie. Primul succes al Omuletului lui Gopo a fost premiul Palme d'or la Cannes, primit in anul 1957 pentru "Scurta istorie".

Omuletul lui Gopo a inspirat, de asemenea, conceptul trofeelor acordate in cadrul galei.

Aceasta este povestea Galei Premiilor Gopo: 11 “episoade” de succes, in care sunt recunoscute valorile si sunt recompensate realizarile cinematografice romanesti.