04 martie 2016

Povestea unui vis implinit: Dulceata lu’Razvan. Business sustinut de BT

De la tara, simplu si cu gust asa descrie business-ul sau pe scurt, Razvan Rusu, proprietarul brandului Dulceata lu’Razvan.

Razvan este printre norocosii antreprenori care traiesc povestea unui vis implinit si care, la doar 24 de ani, abia iesit de pe bancile facultatii, a luat calea antreprenoriatului si a pus bazele unei mici fabrici de dulceata, in judetul Mures.

Amploarea afacerii a luat atunci cand Razvan a ajuns la Salonul International de Produse Alimentare de la Paris, unde a fost abordat de mai multi intreprinzatori nationali cu care a discutat despre expansiunea afacerii sale. Acum, in mica fabrica, unde lucreaza doar 5 oa­meni, se produc anual peste 80.000 de bo­rcane de dulceata.

Dulceata facuta de Razvan este din fructe de padure, respectiv coacaze, afine, macese, cirese amare, cirese galbene, cirese negre, zmeura, mure, la care adauga doar zahar. Pe langa dulceata, micuta firma mai comercializeaza zacusca, miere, sirop si magiun pe site-ul de prezentare.  

 

Ce te-a motivat sa incepi un astfel de business?

Am gasit fructe salbatice pe dealurile Idicelului si avem o dorinta de a-mi demonsta ca pot sa fac ceva inedit. Mi-am vandut telefonul si am lucrat o luna pentru un prieten ca sa pot sa incep afacerea.

Bineinteles, dulceata este un produs relativ banal, dar secretul reusitei s-a bazat pe retetele folosite si modul rudimentar de preparare al produselor (in ceaun, la foc de lemne). Am descoperit la Idicel Padure o lume de la care am multe de invatat si care ma inspira prin simplitatea si grija pe care o poarta gospodariilor. De aceea, cred ca mica mea fabrica de acolo este, de fapt, o gospodarie cu oameni harnici, care lucreaza dupa regulile bunul simt si al grijei pentru produs.

 

De ce denumirea de Dulceata lu’Razvan?

Mi-am dorit sa ma identific cu ceea ce facem si sa sporesc increderea in munca noastra, care se regaseste in fiecare borcan de dulceata si nu numai.

 

Ce va diferentiaza fata de alte business-uri asemantoare?

Cred ca autenticitatea lucrurilor pe care le facem noi este principalul factor de diferentiere. Fructele si legumele folosite provin dintr-o zona buna, cu aer curat, chiar si fara semnal la telefon J, iar femeile cu care muncesc sunt gospodine din sat. Toata lumea isi doreste ca munca noastra sa fie apreciata, iar clientii sa se bucure de aceste produse. Bineinteles, sugestiile primite de la ei sunt luate in calcul la imbunatatirea productiei.

 

Care sunt provocarile voastre de business?

Marile provocari le intampinam in plin sezon, cand se realizeaza achizitia de fructe, iar apoi la vanzarea dulcetii. Trebuie sa avem grija de partea financiara, pentru a putea face fata unui sezon de achizitii, dar si pentru productie. Este un business destul de dificil din punct de vedere al sezonalitatii, dar cautam sa fim pregatiti si sa facem fata provocarilor de zi cu zi.

  

Care este piata de desfacere a produselor tale?

Mi-am dorit de la inceput o colaborare in comertul modern si in zonele urbane foarte aglomerate. Stiu ca lumea din ziua de astazi este din ce in ce mai ocupata si putini mai au rabdare pentru pregatirea dulceturilor si a zacustii. De aceea, pentru noi pozitionarea in piata este foarte importanta si tinem sa fim in proximitatea oamenilor care au nevoie de noi. Aproximativ 65% din dulceata se vinde catre marile magazine, Mega Image si Carrefour, iar restul se vinde la export si online, pe site-ul www.dulceatalurazvan.ro.

 

Cum ai ajuns sa lucrezi cu BT?

La BT am ajuns la sugestia mamei mele, care este contabila si cunoaste bine banca si oamenii de acolo. Eu eram focusat pe produs si construirea business-ului, nu stiam ce inseamna relatia cu o banca. Fiind in primul an de activitate am beneficiat de Contul Primul an Gratuit. Am ramas destul de impresionat cand am vazut ca nu platesc comisione la platile pe care le fac prin BT24 Internet Banking. Astfel majoritatea platilor am preferat sa le fac prin banca, pentru o transparenta si un control sporit al banilor. Am trecut de primul an cu bine si fiind invatat sa nu platesc comisioane, m-am consultat cu consilierii BT pentru optimizarea cheltuielilor cu banca si acum beneficiez de un pachet Business IZIsi sunt foarte multumit de colaborarea noastra.

 

Cum crezi ca va evolua Dulceata lu’Razvan in urmatorii ani?

Noi ne dorim sa ramanem la fel de autentici in ceea ce facem la Idicel Padure, iar produsele noastre sa ajunga la cat mai multa lume iubitoare de traditii. De aceea, ne dorim ca Razvanaria, care este magazinul nostru de prezentare din Cluj, sa il ducem si la Bucuresti, pentru a continua sa oferim experinete dulci si autentice si in capitala.

 

Ce sfaturi ai pentru tinerii antreprenori?

Sa continue sa munceasca mult, sa aiba incredere si rabdare mare de tot in ceea ce isi propun sa realizeze. Sansa unui antreprenor tanar cu resurse putine cred ca sta in calitatea si determinarea pe care o are in dezvoltarea produselor lui.

Te invitam sa incerci bunataturi din camara cu dulceturi a lu’ Razvan, iar daca doresti sa gusti clatite la borcan cu dulceata lu’ Razvan, s-a deschis, in centrul Clujului, un magazin de prezentare.