0%

#Story: UNTOLD, file de poveste, capitol cu capitol

31 iulie 2023 Autor Laura Petrehuș Timp de citire 6:00 minute

Sute de mii de fani UNTOLD scriu împreună, vară de vară, un nou capitol al festivalului devenit unul dintre cele mai mari evenimente muzicale din lume.             

În acest an, în 3 – 6 august, Cluj-Napoca se transformă din nou în The World Capital of Night and Magic.  Capitolul 8 UNTOLD este sub semnul The Light Phoenix, călăuza festivalierilor în trecerea din lumea reală în cea imaginară. Sunt 4 zile și 4 nopti cu multe concerte, sute de artiști (250, cum ar fi Martin Garrix, David Guetta, Armin van Buuren, Alesso sau Salvatore Ganacci). Diversitatea muzicală este la ea acasă - EDM, techno, tech-house, deep-house, house, trance, hip-hop, pop, trap etc. UNTOLD înseamnă, de asemenea, street food, fashion corner și idei interactive ale brandurilor care susțin festivalul. Cu alte cuvinte, vor fi experiențe la fiecare pas, pe 235.000 de metri pătrați, în centrul orașului.  

Highlights:

  • Este singurul festival din lume care a inițiat campania de CSR Blood Network, prin care au fost salvate peste 60.000 de vieți datorită celor peste 14.000 de donatori.
  • Este primul festival din lume care a transmis live show-urile artiștilor într-o producție multicamera 4k Ultra HD HDR (High Dinamyc Range), cu tehnică de filmare de 50 de cadre/secundă.
  • Este singurul festival din Europa care se desfășoară în centrul unui oraș.
  • Festivalul ocupă (în 2023) locul 9 în Top 100 Festivals, realizat anual de DJ Mag.

Sursa: UNTOLD


Festival de poveste

Cu fiecare ediție, UNTOLD transpune publicul într-un tărâm fantastic, rupt de cotidian, aducând an de an tematici noi, de poveste, prin personaje și simboluri de care Vrăjitorul, ocrotitorul festivalului, are nevoie de fiecare dată de ajutor în lupta împotriva răului.

Tematica fiecărui an este regăsită în designul scenei principale, în scenografia show-urilor, decorațiuni, în întreaga comunicare vizuală a festivalului. Decorul și conținutul video conduc festivalierii, prin storytelling, în atmosfera magică UNTOLD, creată de concept artists, art directors, arhitecți, creatori de conținut video, light designeri, fotografi, videografi, audio designeri și copywriteri.


Tărâm de poveste 

Povestea UNTOLD este strâns legată de Transilvania. Ce spuneau, în etapa a fost odată ca niciodată, organizatorii festivalului, când i-au anunțat lansarea: Transilvania poate fi considerată cel mai de succes brand al României și, prin asocierea cu festivalul, dorim să contruim pe termen lung Universul UNTOLD - îmbinarea perfectă dintre mitologia nopții și magia Transilvaniei. Forța festivalului va veni tocmai din istoria regiunii. Personajele centrale vor fi ușor de înțeles inclusiv de persoanele care nu sunt din România și vor îmbina elementele clasice din povești cu cele ale timpurilor noastre. Am folosit bagajul nostru cultural, al basmelor și al legendelor urbane pentru a aduce în prim-plan mai multe personaje din lumea fantastică.


File de poveste. Capitolele UNTOLD

Capitolul 7: Temple of Luna (2022)

UNTOLD a stat sub semnul Temple of Luna. Vrăjitorul, ocrotitorul festivalului, avea nevoie de ajutor să salveze lumea și trebuia astfel să treacă prin cinci provocări - Order of the Griffin, Order of the Owl, Order of the Dragonfly, Order of the Stag și Order of the Firefly. Fiecare ordin a reprezentat o valoare cu care fanii festivalului se puteau identifica – Order of the Griffin – pentru cei care sunt într-o continuă experimentare și sunt deschiși spre nou; Order of the Owl – pentru cei axați pe cunoaștere, Order of the Dragonfly – pentru cei care doresc să trăiască viața la potențialul maxim, Order of the Stag – pentru cei care caută conexiuni umane, iar Order of the Firefly pentru cei care își găsesc fericirea când sunt înconjurați de persoanele dragi.




Capitolul #6: Luna (2021)

UNTOLD 2021 a fost o reîntâlnire îndelung așteptată, după pandemie, o sărbătoare a revenirii la normalitate. Luna a fost tematica ediției.



Capitolul #5, aniversar: Codex of Magic (2019)

Ediția aniversară a adunat toate personajele cu care fanii UNTOLD au făcut cunoștință în toți acești ani, în primele capitole. Ce este Codex of Magic, însă? O carte grandioasă, ascunsă în inima pădurii, care, odată deschisă, este poarta către o lume a cunoașterii nelimitate.



Capitolul #4: Wolf Spirit (2018)

În capitolul 4 am avut ocazia să ne întâlnim cu Regele Războinic și cu Preoteasa Înțelepciunii. El - protector al ținutului UNTOLD și mai puternic decât oricare altă ființă de pe pământ, iar ea – cu darul de a prevesti viitorul și de a împiedica răul să-și facă prezența. Animalul lor spiritual era lupul și de aceea puteau invoca Spiritul Lupului. Cei doi conduceau o armată de lupi războinici care, împreună, au protejat tărâmul fantastic UNTOLD, alături de Dragon, personajul capitolului 3.




Capitolul #3: Dragonul (2017)

Un nou capitol, un nou personaj, într-un moment în care balanța dintre bine și rău era înclinată spre partea răului: Dragonul. Pentru că a dorit să ajute oamenii, Magicianul – deja parte din povestea UNTOLD, din capitolul anterior - s-a întâlnit cu Dragonul, care i-a dăruit 4 pietre cu puteri magice: Iubirea, Speranța, Curajul și Încrederea. Prin puterea magică a darului, cavalerii vremii au descătușat forța Binelui pe tot Pământul, învingând Răul.



Capitolul #2: Magicianul (2016)

Magicianul a însoțit festivalierii care au revenit la UNTOLD pentru a trăi împreună capitolul II. Era singurul care putea călători în timp pentru a face legătura între mitologia nopții și magia Transilvaniei, între lumea fantastică și cea reală. Pe lângă forța supranaturală, acesta avea la îndemână simboluri precum oglinda - portal care trasează granița dintre lumi; luna – care luminează tot ceea ce este nevăzut și harpa – care poate trezi la viață orice prin muzica ei.



Capitolul #1: Balaurul cu Trei Capete (2015)

Povestea UNTOLD a început având ca personaj central Balaurul cu Trei Capete, într-o variantă prietenoasă. Împreună cu alte personaje - Greuceanu, Prâslea cel Voinic și Ileana Cosânzeana - au pus stăpanire pe oraș și s-au împrietenit cu festivalierii.


 


Acestea sunt primele 8 capitole ale poveștii UNTOLD. Şi, vorba aceea, înainte cu poveste, că de-aicea mult mai este.  


Ți-a plăcut acest articol?
26
17

Alte articole

05 IANUARIE 2023

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.