Parcul National Vacaresti

Anul proiectului

2018

Beneficiari

Beneficiar Parcul National Vacaresti

Categoria

mediu

Parcul Natural Vacaresti – paradisul din mijlocul Bucurestiului

A fost odata ca niciodata…ei bine, nu chiar, insa cu cativa ani in urma se dorea transformarea Bucurestiului in port la Dunare, prin construirea unui canal Giurgiu-Bucuresti. Acolo, bazinul Vacaresti urma sa fie portul pentru vase de tonaj mic si mediu din Capitala. Insa…nu a fost sa fie asa si bazinul s-a transformat treptat intr-un ecosistem cu numeroase specii de pasari, amfibieni, reptile, pesti, mamifere si vegetatie specifica zonei umede.

Parcul Natural Vacaresti este administrat de asociatia cu acelasi nume si, incepand cu anul 2016, zona este protejata prin hotarare de guvern si are statut de parc natural protejat.

I se mai spune si Delta Vacaresti, fiind o formatiune unica de mlastini urbane, alimentate de izvoare subterane, care s-au format in decurs a 20 de ani. Este o poveste frumoasa despre natura, natura care si-a gasit locul si si-a facut o “casa” frumoasa, fara interventia noastra, a omului.

Este primul parc natural de acest gen din Romania si este la doar 5 km de centrul capitalei. Este o zona de incantare naturala, o gura de aer proaspat, in mijlocul unui oras agitat.

Fii un Ranger Urban

Pentru ca ne place natura si ne bucuram cand vedem ca se intampla lucruri frumoase la noi in tara, am decis sa ne implicam si sa contribuim activ la frumusetea parcului.

Cum am facut asta? Prin proiectul: Fii Ranger Urban

Ne consideram de-a dreptul norocosi pentru ca natura si-a facut casa la noi si dorim sa o pastram, motiv pentru care trebuie sa avem grija de ea.

Cum?

- sa o curatam, sa o pazim de foc si de braconieri, sa o masuram constant si sa vedem evolutia speciilor si sa fim mereu atenti la ea, urmarind-o discret. Si de ce nu, invatand de la ea bunul simt si echilibrul.

Cine sunt acesti Rangeri Urbani si ce fac ei?

- Simplu! Fara implicarea lor, acest parc nu ar fi existat. Ei sunt cei care il patruleaza, il curata si il apara. Sunt oamenii care apreciaza si au grija de natura din jurul lor

- Sunt cei care doneaza, care se implica in actiunile parcului si care participa activ

- Sunt cei care-si iau din timpul liber pentru a ajuta la protejarea naturii

- Suntem noi, cei carora le pasa!

Rezultate

Pe parcursul anului 2018, parcul a avut peste 5000 de vizitatori. 😊 Suntem bucurosi de aceste rezultate si vrem sa ne tinem de treaba in continuare!