16 iunie 2021

Aurel Bernat, CEO BTAM: „E trendy sa investesti in actiuni”

Consolidarea sau diversificarea portofoliilor a fost subiectul dezbaterii live de astazi, organizata de Bursa de Valori Bucurestila care au participat administratorii de fonduri de investitii. Grupul Financiar BT a fost reprezentat de Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, care a facut urmatoarele declaratii:

 

Principala clasa de active in contextul inflatiei

„In contextul (global) al inflatiei ridicate, principala clasa de active inspre care ar trebui sa se indrepte banii sunt actiunile. Companiile pot crea marje in crestere cand au inclusiv o presiune in jurul lor - pentru majorari de pret, optimizari de costuri, iar un minim trend inflationist, din acest punct de vedere, face bine. Inflatia, cu cat este mai mare, este in detrimentul economisirii. Pentru o economie in crestere, inflatia va stimula mai mult investitiile in active.”

 

Comportamentul clientilor de fonduri de investitii

„In general, randamentul trecut vinde. Cand se vad randamentele trecute, clientii e bine sa vina cu sume noi in fondurile de actiuni si sa continue. Ca industrie, pot spune ca fondurile au viitor nelimitat in Romania. Fondurile de investitii au cam 5% din PIB. Baza de la care pornim e relativ mica, dar interesul e in crestere.”

Ce s-a schimbat? „Nu sunt doar acele sume prin care clientii cumpara discount, o idee de crestere viitoare. In ultimul an, vedem recurenta, sume mici care vin luna de luna si investitori care si-au pus tinta de a economisi in mod activ. Stresul investitional scade prin acest tip de comportament.”

 

Piata de actiuni

„Daca e sa ne gandim la piata de actiuni, actiunile sunt de fapt companii care vor sa traiasca mai bine, iar bunastarea generata se transfera catre actionari si catre cei care cumpara fonduri de actiuni. Daca ne uitam la Romania, avem o oportunitate ca aceasta piata sa performeze.”

 

Investitii recurente si etapizate

„Viitorul incepe acum, cand vine vorba de investitii. Sa le etapizam. E trendy sa investesti in actiuni, e mai cool sa investesti in companii foarte cunoscute decat in cele de nisa. Cu toti acesti bani care stau, investitiile pot incepe cu fonduri monetare, de obligatiuni, mixte, iar pe masura ce clientii se obisnuiesc, sa treaca spre actiuni. Sa faca o alocare inteligenta, pe o parte din sume, sa incerce si altceva pentru ca inflatia e la usa.”