23 decembrie 2020   |   Timp de citire: 4 minute

Bani si ani deoparte pentru a treia tinerete

De ce sa pui bani deoparte? In mod sigur te intrebi din cand in cand si poate ca iti vin mai intai in minte planurile pe care le ai acum şi pentru acum. Dar gandeste-te la o alta etapa din viata ta, de peste ani. Iar mai intai uita-te la cei trecuti de o varsta - castiga si isi pastreaza standardul de viata pe care il aveau odata? Poate da, poate nu. Hai sa vorbim azi despre cum sa fii mai pregatit pentru viitor exact cum as vorbi cu fetita mea, Anna.

Pensia medie in Romania este mai putin de 50% din salariul mediu, adica 1.586 de lei. Pensia de stat este Pilonul I. Dar pensia ta ar putea fi Pilonul I + Pilonul II (pensia privata obligatorie) + Pilonul III (pensia facultativa administrata privat) daca pui de azi bani deoparte intr-un fond de pensii. Pentru ca azi plus maine plus poimaine il fac pe raspoimaine.

Cei mai bine 60 de lei cheltuiti/luna

De ce pilonul III si nu o alta alternativa de economisire? Asa cum fiecare lucru are un rost pe lume, Pilonul III este special pentru pensie. Pentru viitorul tau. Adica pui bani deoparte – cu cat mai mult, cu atat mai bine. Poti incepe de tanar, cu sume mici si poti sa le cresti pe parcurs, in functie de venit.

De exemplu, daca apelezi la BT Pensii ca sa investesti in fondul Pensia Mea, contributia trebuie sa fie de cel putin 60 de lei/luna si de maxim 15% din venitul brut lunar. La fond poti contribui si tu, direct din contul curent, dar si compania la care lucrezi, ca beneficiu suplimentar la salariu. Ori contributia poate fi impartita intre tine si angajatorul tau.

Cea mai mare investitie esti tu

Care ar fi primii pasi daca vrei sa investesti in fondul Pensia Mea? Fa calcule, planifica si, de ce nu, viseaza. Informeaza-te de pe siteul BT Pensii si Intreb BT. Apoi, hai la BT pentru a discuta cu unul dintre colegii nostri care se ocupa de Pensia Mea (de fapt, de pensia ta).

Ca sa nu te tenteze sa te atingi de investitie la shopping sau pentru alte cheltuieli, banii raman in fond pana implinesti 60 de ani şi ai minim 90 de contributii lunare.
 

Pregatiti pentru maine

Mesajul nostru este pentru tine, pentru tine si pentru tine, persoana activa care are curajul sa isi construiasca viitorul:

#Lifehappens #daybyday. La #job, #acasa, cu familia şi prietenii, în vacanţă. Şi din nou la job. Aşa că #takeabreak şi #thinkbetter. Ia-l pe #futureyou în serios. Pentru că challenge-ul real ni-l oferă viaţa, nu internetul. De aceea, #pensiamea #byyou #4you #fromnow #4later. Pregătiţi pentru mâine. Cu BT Pensii.

 

Corina Cucoli

CEO BT Pensii, Grupul Financiar Banca Transilvania 

Corina Cucoli are peste 25 de ani de experienta in management, din care 15 ani în sectorul financiar. Inainte de a veni în top managementul BT Pensii, a avut aceeasi functie la Certinvest Pensii si este membru fondator al fondului de pensii facultative Pensia Mea. A contribuit la dezvoltarea pe piata romaneasca a Uniqa si Aviva si a fost directorul restructurarii financiare din cadrul KPMG Romania, dar si director resurse umane la Arctic, Lukoil si Aviva.