29 iunie 2017

Esti la primul job? Cateva ponturi BT pentru gestionarea eficienta a banilor

Esti la primul job? Cateva ponturi BT pentru gestionarea eficienta a banilor

Ai terminat scoala si ai acum primul job. #Myfirstjob inseamna o etapa aparte in viata ta, o experienta noua, inclusiv independenta financiara pe care ti-o doreai.

Independenta financiara inseamna mai ales sa faci ce vrei cu banii tai. Perfect adevarat, insa tentatia de a cheltui cam tot salariul, mai ales acum, la inceput, pe tot felul de dorinte :), este destul de mare. Stim si noi cum este sa ai un wish list maaaare. Doar ca acum trebuie sa te gandesti ca ai de acoperit si facturile, si chiria.

Pentru a-ti gestiona mai usor bugetul, luna de luna, iata cateva sfaturi de la echipa Zanului:

 

In fiecare luna, incepe cu planificarea cheltuielilor fixe, cum ar fi chiria si facturile. Adica sa fie o suma aproximativa din salariu pe care o aloci pentru aceste „obligatii”, ca sa spunem asa.

Pont: te ajuta BT24 Facturi pentru a programa plata facturilor catre furnizori. Astfel, te asiguri ca platile sunt facute cat ai spune … Piiiing! Trebuie sa ai cont la Banca Transilvania, iar activarea BT24 Facturi se face fie online, fie in oricare dintre sediile noastre. Este un serviciu gratuit si disponibil non-stop.

 

Se mai intampla sa nu stii sigur cati bani mai ai in cont si astfel este mai greu sa ii gestionezi corect. Dar avem o solutie si pentru aceasta.

Pont: Daca folosesti SMS Alert de la Banca Transilvania, primesti mesaj pe telefon de fiecare data cand faci shopping sau cand primesti bani in cont, cum ar fi salariul. Mai mult decat atat: SMS-ul contine informatii inclusiv despre suma de bani pe care o mai ai in cont dupa ce platesti cu cardul BT.

 

Cam 55% din castigurile noastre ar trebui sa fie folositi pentru necesitati - mancare, facturi etc. -, 10% pentru economii pe termen lung, 10% pentru activitati distractive, 10% pentru educatie, 10% pentru investitii, iar 5% ar putea fi daruiti celorlalti, este de parere T. Harv Eker. Indiferent daca impartasesti acest punct de vedere sau ai in minte un alt mod de organizare a banilor, este foarte important sa ai un „fond de rezerva”.

Pont: Daca nu crezi ca poti rezista tentatiei de a cheltui, poti opta pentru un depozit la termen, la Banca Transilvania, pe care il poti face pe 1, 3, 6, 12 luni sau pe 3 ani. Daca, insa, vrei sa ai acces permanent la banii economisiti, poti alege un cont de economii, de unde poti retrage bani oricand, atata timp cat suma ramasa in cont este peste limita de constituire.

 

Dupa angajare, incepi sa te gandesti la achizitii mai serioase, cum ar fi vacanta mult visata sau un gadget nou. Iar pe langa salariu ai avea nevoie de bani in plus.

Pont: Te ajuta unul dintre cardurile de cumparaturi BT (STAR) sau cardul de calatorii (BT Flying Blue), care aduc numeroase beneficii, de la cumparaturi in rate fara dobanda si puncte de loialitate, la posibilitatea de a cumpara bilete de avion la preturi mai mici.

 

Acum, mai mult ca oricand, informatiile sunt la indemana ta. Fii cu ochii pe Banca Transilvania, iar daca online ti-e cel mai usor, uite cateva (re)surse tot timpul proaspete: siteul BT, Blogul BT si paginile bancii de pe retele de socializare: Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram si Pinterest.

Managementul banilor nu este neaparat usor. Dar, daca iti formezi obiceiuri sanatoase luna de luna, poti transforma usor visul in plan. In fond, totul se invata :).