14 octombrie 2020   |   Timp de citire: 10 minute

Mythbusting: pentru a fi investitor, nu ai nevoie de multi bani, ci de disciplina

Aurel Bernat, Director General BT Asset Management, a acordat astazi un interviu pentru HotNews.ro pe care il preluam si aici, pe blog. Tema subiectului de astazi: distrugerea miturilor despre economisire si investire.

 

Economisirea este doar pentru persoanele care au venituri mari?

Fiecare, in functie de venituri, are si cheltuieli. Modul in care ne gestionam cheltuielile depinde de fiecare din noi. Ca urmare, nu cred ca pentru a incepe sa fii investitor sau a economisi trebuie neaparat sa ai sume considerate ca fiind ridicate. Putem incepe cu sume mici, fiecare din noi sa economisim si, in general, sa economisim prin produse usor accesibile si care nu aduc riscuri. Raspunsul meu este: Nu depinde de veniturile pe care le avem faptul ca economisim sau nu.

 

Daca eu nu am un salariu de 5.000 de lei, ci doar de 3.000 de lei ma pot gandi la economisire inteligenta? Daca da, cum procedez?

Oricine se poate gandi la economisire si cred ca ce este mai important decat atat, este sa ne gandim de tineri. Asa, uitandu-ne in jur, vedem foarte multe discutii legate de partea de pensii, pensionare si asa mai departe. Cred ca cel mai important lucru este ne dam seama ca, cu cat economisim mai devreme, cu atat vom putea sa traim mai usor si mai bine catre finalul carierei noastre. Acesta e, de fapt, lucrul cel mai important. Sa incepem de la o varsta frageda sa punem deoparte, sa ne educam copiii sa economiseasca, familia si pe cei din jurul nostru la fel. Daca acest prim pas este facut, restul curg.

 

Economiile in primul rand inseamna bani pusi deoparte cu regularitate, luna de luna, nu neaparat sume ridicate si, mai mult, ca obisnuinta.

Daca e sa ne uitam putin la raportarile oficiale, 3.000 de lei se apropie de nivelul salariului mediu pe economie in Romania in momentul de fata. M-as astepta ca la zona asta de venituri sa existe o economisire substantiala ca procent, nu ca suma absoluta. La genul acesta de venituri ar trebui sa avem in mod obligatoriu si o componenta de economisire, fiecare dintre noi determinandu-si un anumit nivel. Cu siguranta avem nevoie de plasa aceasta pentru ca, daca ne uitam in jurul nostru, vedem in ultimele luni o realitate putin diferita fata de cea cu care eram obisnuiti, motiv pentru care siguranta aceasta trebuie sa o avem fiecare dintre noi.

 

Am avut exemplul cu fotbalul in interviul anterior. Sa ramanem la sport, unde este importnta disciplina. Ce inseamna disciplina cand vorbim de investitii?

Tot din sport, daca ma uit si la copiii mei care incep sa faca sport de performanta, e nevoie de determinare in primele momente. Trebuie sa ne hotaram si sa fim determinati ca dorim sa economisim. Pe cat determinarea e mai mare, o vom transforma intr-o obisnuinta. Cand vom deveni intr-adevar sportivi, obisnuinta ne va ajuta. Putem oricare din noi sa devenim hotarati ca vrem sa economisim. Important e sa ne tina pe termen lung.

Hai sa nu economisim mai mult decat ne-am putea permite pe ideea ca punem deoparte mult in primele luni si obosim ca sportivi ai economisirii. Nu asta e ideea.

Ideea e sa faci anduranta. Eu, de exemplu, alerg. Alergarea, mai ales la distante mari, inseamna ca incepi intr-un ritm care nu te oboseste si care te fericeste pe termen lung. Exact asta trebuie sa facem: sa simtim ca depunem niste sume modice, la inceput, si ca avem placerea economisirii si a faptului ca se aduna.

E foarte important sa ne uitam la soldul pe care il avem. In timp se aduna dobanzi, castig, depinzand de modalitatea prin care facem economisirea si, in cele din urma, vom simti acea bucurie a faptului implinit.

Asa e si in sport, asa e si cu economisirea.

 

Daca ar fi sa impartim cele doua componente de care vorbiti - resurse si disciplina, care ar fi ponderea unuia si a celuilalt intr-un proces de economisire de succes?

Disciplina este mult mai importanta decat resursa. Multi dintre noi, daca ar fi sa judecam realitatea si sa ne uitam la noi insine, putem sa zambim pe acest raspuns al meu, pentru ca e valabil pentru multi. Nu neaparat veniturile mai mici ne opresc din economisire, ci obisnuinta de a cheltui atunci cand ne cresc veniturile. Trebuie, in primul rand, sa fim obisnuiti sa economisim, cam 80% ca pondere, iar cei 20% sunt reprezentati de componenta de bani si de volumul banilor intrati.

 

In cat timp se construieste o investitie? Dupa cat timp ar trebui sa vedem cum a performat investitia noastra?

Sa definim termenul lung in ceea ce priveste economisirea. Daca ne uitam la 6 luni, nu e un termen lung. Daca ne uitam la 1-2 ani, nu e un termen lung. Termenu lung pentru economisire in mod evident depaseste ideea de 5 ani si faca o facem pentru bunastarea viitoare, poate ar trebui sa ne uitam la 5-10 ani in viitor. In zona aceasta a gandirii de 5-10 ani chiar are sens sa privim dobanda compusa. Faptul ca noi economisim azi la o rata de 3-4-5%, compunerea acestei dobanzi in timp de aduce la niste venituri generoase din dobanda acumulata si nu neaparat din efortul financiar depus.

Termenul lung se rezuma nu la situatia ta actuala si previzibila pentru urmatorii ani, ci pe un termen mai lung 5-10 ani.

Daca ne uitam la ideea de economisire, termenul lung acesta este.

Daca ne uitam la fonduri de investitii, acolo sunt diverse categorii de fonduri. Sunt fondurile de venit fix (obligatiuni, titluri de stat, depozite bancare) unde rationamentul este exact acelasi cu al economisirii.

Un alt gen de fonduri sunt cele de actiuni, unde in functie de implicarea noastra sau de cum simtim piata, putem profita pe termene mai scurte de anumite oscilatii ale ei.

As indemna lumea, prietenii sa se gandeasca la acel termen lung, ca e mai sanatos. Fluctuatii de moment pot exista, dar importante sunt tintele pe termen lung.

 

Ce facem daca a performat mai slab - asteptam, renuntam, diversificam, crestem sumele? 

Exista acel proverb: cumpara ieftin si vinde scump. In general nu ne tinem de acest proverb. Avem sentimentul ca atunci cand este o corectie sau criza in piata ne va afecta in mod direct si ne este teama. De inteles.

Sunt doar doua solutii:

  1. Sa-mi pastrez detinerile asa cum sunt.
  2. Sa-mi pastrez detinerile si sa imi urmez obisnuinta.


Din punctul meu de vedere, varianta a doua este castigatoare. Imi pastrez detinerile si-mi urmez obisnuinta atata timp cat imi permit. Momentele de criza, aici ma refer la zona de actiuni, sa nu uitam ca ne aduc preturi atractive. Faptul ca intr-o anumita perioada reusim sa achizitionam active cu preturi reduse, ne aduc castigurile viitoare mult imbunatatite.

As opta pentru pastrarea detinerilor. Daca nu esti fortat sa vinzi, nu vinde, si mergi in continuare cu obisnuinta de a economisi.

 

Interviul video integral il gasesti aici: