31 martie 2021   |   Timp de citire: 3 minute

#PeScurt despre pulsul pietei financiare

Nu ai reusit sa vezi online conferinta Pulsul Pietei Financiare, organizata de Asociatia pentru Relatii cu Investitorii la Bursa din Romania? Am preluat cateva dintre declaratiile colegului nostru, Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, despre piata de capital:

  • Investitorii care se uita pe teremene mai scurte sa nu judece neaparat pe randamentul din ultimele 360 de zile, care a fost spectaculos. Fondurile de actiuni, de exemplu, au plusuri de 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut. E bine sa gandim pe termen lung plasamenetele pe care dorim sa le facem, in acelasi timp sa ne bucuram de zona in care am ajuns.


  • Lucrurile bune vin catre cei care asteapta, iar acest lucru este perfect valabil pentru piata de capital. Ne-a demonstrat piata din ultimii 10-15 ani ca acei care au puterea de a-si mentine pozitiile investite, la final ies castigatori, iar ciclurile de crestere si scadere se compenseaza in timp.


  • Ca o companie sa devina performanta are nevoie de competitivitate, iar competitivitatea se reflecta foarte bine in piete unde vine un tert si te evalueaza. Cu siguranta, trebuie sa ne concentram pe listarea la bursa, fie ca este vorba despre o companie privata sau de stat, uitandu-ne in special la sursele de finantare actuale ale companiilor. Majoritare sunt finantarile bancare, din pacate pe plan local nu utilizam suficient de mult finantarile date de piata de capital, precum se intampla de exemplu in SUA.

     
  • Cred ca e un moment favorabil sa atragem lichiditatea oricarui investitor din piata catre cresterea companiilor, iar aceasta strategie pentru stat este ca un ”sell and lease back” pentru ca el isi vinde o detinere, incaseaza o anumita suma pe care mai apoi o poate folosi pentru alte proiecte.


  • E foarte important intr-o piata care reuseste sa capitalizeze cat mai multi bani sa avem posibilitatea la orice ora sa intoarcem acesti bani tot in economia locala. Asadar, in ceea ce priveste privatizarea companiilor de stat, go forward. Trebuie sa listam cat mai mult, deoarece interes exista, cu atat mai mult cu cat in momentul de fata suntem la maxime. Lumea, in general, este dornica sa faca astfel de plasamente, iar investitorii institutionali sunt oricand pregatiti.


  • E important ca investitor pe piata de capital sa ne gandim in primul rand ca pentru o crestere sanatoasa ritmurile trebuie sa fie sanatoase. Putine companii reusesc sa dubleze sau sa tripleze valoarea in decurs de cateva luni, probabil in detrimentul unei cresteri sanatoase a business-ului din spate. Setarea asteptarilor investitionale trebuie sa fie in trend cu realitatile si nu neaparat din perspectiva ultimelor 360 de zile.