04 iunie 2020

Porneste spre acasa

Pana acum am vazut ca un buget e mai mult decat necesar cand vine vorba despre un credit pentru o noua locuinta, chiar aici. Am inteles si cat de importanta este o analiza atenta a economiilor tale, aici, dar astazi ne vom axa pe ceva cu totul altceva. Mai exact, vom vedea, cum poti ajunge la locuinta ta de vis.

 

Esti gata de calatorie?

Experienta ne-a aratat ca nu e tocmai usor sa iti gasesti casa perfecta, dar pe parcursul aventurii, cel mai bine este sa te bucuri de fiecare moment, pentru ca acest lucru il faci, cel mai probabil, doar o data in viata.

Iar ca sa ne asiguram ca vei gasi exact ceea ce iti doresti, venim noi cu cateva tips&tricks despre cele mai bune surse de informare.

 

Tip 1: Totul e acum online

Prima varianta pe care o poti incerca este chiar din propriul pat, deoarece e doar la un click distanta. Exaaact, acum gasesti pe internet absolut tot ce ai nevoie, si de ce sa faci un drum in plus atunci cand oferta vine direct la tine?

Fie ca te gandesti la site-uri precum:  Imobiliare.ro, Remax sau Compari Imobiliare, sa stii ca noi am mai adunat inca cateva, astfel incat sa iti facem cat mai usoara cautarea. Le gasesti pe toate in ghidul realizat special pentru cei ca tine, chiar aici.

 

Tip 2: Pentru ce sunt prietenii?

Ei, cum pentru ce? Pentru ca alaturi de ei deciziile complicate par sa isi gaseasca mult mai repede o rezolvare. Mai ales atunci cand vine vorba de o noua locuinta. Asa ca, spune-le tuturor amicilor tai ca ti-ar placea sa te asezi la casa ta, iar asa, cautarea va deveni mult mai usoara, pentru ca un prieten adevarat niciodata nu te va lasa sa faci o greseala… sau cel putin va fi acolo sa isi ofere propria expertiza.

 

Tip 3:  Agentia imobiliara potrivita

Hmmm, sa vedem. In cazul in care nu ai prea multa incredere in mediul online, nu-ti face griji. Poti oricand sa apelezi la specialistii care se vor ocupa atent de nevoile si cerintele tale si vor cauta in locul tau cele mai bune optiuni care sa imbine atat planurile de viitor, dar si bugetul tau actual. Si ca veni vorba de buget, daca te gandesti sa apelezi la solutia aceasta e bine sa iti incluzi in cheltuieli si costul acestui serviciu.

Dar totusi, cum iti alegi agentia imobiliara potrivita, una asa pe placul tau, care sa fie de incredere? Iti spunem noi cateva elemente dupa care te poti ghida:

  • verifica daca are certificat de inregistrare al societatii, sediu social si numere de telefon valabile la care raspunde cineva
  • cand mergi la vizionari observa nivelul de profesionalism al agentilor si in ce masura acestia pot oferi detalii si consultanta despre imobilele vizionate
  • verifica daca sunt membri ai unei asociatii sau uniuni profesionale
  • intreaba-ti cunoscutii sau cauta online detalii despre reputatia pe care o au pe piata locala
  • afla de la inceput care este comisionul de intermediere si daca poate fi negociat. Acesta este, de obicei, intre 2 si 5% din pret si este suportat de cumparator, vanzator sau de ambii, insa se poate negocia pana la 1-1,5% din pret.

 

Tip 4: Dar constructorul ce spune?

Daca iti doresti un imobil nou-nout, ca scos din cutie, poti opta oricand pentru o casa direct de la constructor, e foarte posibil sa obtii chiar un pret mai bun ca in alte cazuri. Totusi, fii atent, daca ceva pare prea bun pentru a fi adevarat, cel mai probabil, asa si este. Prin urmare, inainte de a lua o decizie atat de importanta, incearca sa iti iei toate masurile de precautie si sa incepi ”cercetarile”:

  • verifica reputatia si istoricul constructorului, pe baza altor proiecte imobiliare dezvoltate
  • analizeaza faza in care se afla proiectul – daca are autorizare de constructie emisa, daca au inceput lucrarile sau e doar in faza de proiect
  • investitia este facuta pe baza de imprumut bancar sau din surse proprii
  • exista litigii in curs - poti afla asta de pe Portalul Instantelor de Judecata
  • verifica situatia financiara a firmei - depunerile de bilant precum si alte informatii fiscale le poti afla pe site-ul Ministerului de Finante

 

Orice varianta ai hotari ca se potriveste cel mai bine stilului tau tine minte ca cele mai bune decizii le iei atunci cand esti bine informat. Asa ca, inainte sa spui: ”Asta e!” cerceteaza toata piata, pentru ca niciodata nu stii cu ce ar putea sa te surprinda 😉.Editor: Mihaela Ban, Ofiter Marketing si Comunicare, Banca Transilvania