Pornește spre acasă

Până acum am văzut că un buget e mai mult decât necesar când vine vorba despre un credit pentru o nouă locuință, chiar aici. Am înțeles și cât de importantă este o analiză atentă a economiilor tale, aici, dar astăzi ne vom axa pe ceva cu totul altceva. Mai exact, vom vedea, cum poți ajunge la locuința ta de vis. 

 

Ești gata de călătorie?

Experiența ne-a arătat că nu e tocmai ușor să îți găsești casa perfectă, dar pe parcursul aventurii, cel mai bine este să te bucuri de fiecare moment, pentru că acest lucru îl faci, cel mai probabil, doar o dată în viață.

Iar ca să ne asigurăm că vei găsi exact ceea ce îți dorești, venim noi cu câteva tips&tricks despre cele mai bune surse de informare.

 

Tip 1: Totul e acum online

Prima variantă pe care o poți încerca este chiar din propriul pat, deoarece e doar la un click distanță. Exaaact, acum găsești pe internet absolut tot ce ai nevoie, și de ce să faci un drum în plus atunci când oferta vine direct la tine?

Fie că te gândești la site-uri precum:  Imobiliare.ro, Remax sau Compari Imobiliare, să știi că noi am mai adunat încă câteva, astfel încât să îți facem cât mai ușoară căutarea. Le găsești pe toate în ghidul realizat special pentru cei ca tine, chiar aici.

 

Tip 2: Pentru ce sunt prietenii?

Ei, cum pentru ce? Pentru că alături de ei deciziile complicate par să își găsească mult mai repede o rezolvare. Mai ales atunci când vine vorba de o nouă locuință. Așa că, spune-le tuturor amicilor tăi că ți-ar plăcea să te așezi la casa ta, iar așa, căutarea va deveni mult mai ușoară, pentru că un prieten adevărat niciodată nu te va lăsa să faci o greșeală… sau cel puțin va fi acolo să își ofere propria expertiză.

 

Tip 3:  Agenția imobiliară potrivită

Hmmm, să vedem. În cazul în care nu ai prea multă încredere în mediul online, nu-ți face griji. Poți oricând să apelezi la specialiștii care se vor ocupa atent de nevoile și cerințele tale și vor căuta în locul tău cele mai bune opțiuni care să îmbine atât planurile de viitor, dar și bugetul tău actual. Și că veni vorba de buget, dacă te gândești să apelezi la soluția aceasta e bine să îți incluzi în cheltuieli și costul acestui serviciu.

Dar totuși, cum îți alegi agenția imobiliară potrivită, una așa pe placul tău, care să fie de încredere? Îți spunem noi câteva elemente după care te poți ghida:

  • verifică dacă are certificat de înregistrare al societății, sediu social și numere de telefon valabile la care răspunde cineva
  • când mergi la vizionări observă nivelul de profesionalism al agenților și în ce măsura aceștia pot oferi detalii și consultanță despre imobilele vizionate
  • verifică dacă sunt membri ai unei asociații sau uniuni profesionale
  • întreabă-ți cunoscuții sau caută online detalii despre reputația pe care o au pe piața locală
  • află de la început care este comisionul de intermediere și dacă poate fi negociat. Acesta este, de obicei, între 2 și 5% din preț și este suportat de cumpărător, vânzător sau de ambii, însă se poate negocia până la 1-1,5% din preț.

 

Tip 4: Dar constructorul ce spune?

Dacă îți dorești un imobil nou-nouț, ca scos din cutie, poți opta oricând pentru o casă direct de la constructor, e foarte posibil să obții chiar un preț mai bun ca în alte cazuri. Totuși, fii atent, dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, cel mai probabil, așa și este. Prin urmare, înainte de a lua o decizie atât de importantă, încearcă să îți iei toate măsurile de precauție și să începi ”cercetările”:

  • verifică reputația si istoricul constructorului, pe baza altor proiecte imobiliare dezvoltate
  • analizează faza în care se afla proiectul – dacă are autorizare de construcție emisă, dacă au început lucrările sau e doar în faza de proiect
  • investiția este făcută pe bază de împrumut bancar sau din surse proprii
  • există litigii în curs - poți afla asta de pe portalul instanțelor de judecată
  • verifică situația financiară a firmei - depunerile de bilanț precum și alte informații fiscale le poți afla pe site-ul Ministerului de Finanțe

 

Orice variantă ai hotărî că se potrivește cel mai bine stilului tău ține minte că cele mai bune decizii le iei atunci când ești bine informat. Așa că, înainte să spui: ”Asta e!” cercetează toată piața, pentru că niciodată nu știi cu ce ar putea să te surprindă 😉.

 

Editor: Mihaela Ban, Ofițer Marketing și Comunicare, Banca Transilvania