07 octombrie 2019

Tips & Tricks pentru viata de student

Sa fii student este una dintre cele mai frumoase etape ale vietii, chiar daca la inceput toate schimbarile care intervin pot deveni coplesitoare. Sa fii student este despre experiente, despre calatorii si oameni noi si nimic nu ar trebui sa fie greu sau complicat.

Asadar ne-am gandit ca poate te-ar ajuta niste “tips and tricks” pentru o studentie ca la carte:
 

  • Camin VS chirie

Se spune ca traiesti studentia din plin daca ai experimentat viata de camin. Oarecum e adevarat. Iar daca ne punem sa facem o comparatie intre costurile pe care le presupun cele doua alternative, cu siguranta chiria e o cheltuiala mai mare.

Bineinteles, gradul de confort oferit de camin depinde de multi factori, insa cu siguranta vine la pachet cu amintiri si prieteni pe viata, totul inclus intr-un buget echilibrat. Din pacate, capacitatea caminelor este limitata, insa daca ti se ofera sansa de a avea un loc in camin, accept-o. In plus, oricand te poti muta intr-o chirie. Invers e mult mai greu.

  

  • Voluntariat

Fa voluntariat! Implica-te in activitati variate deoarece, pe de o parte cunosti oameni care au aceleasi hobby-uri ca si tine, iar pe de alta parte iti ofera o imagine de ansamblu despre ceea ce ti-ar placea sa faci in timp ce castigi si experienta profesionala. Studentia este momentul perfect de a participa la diferite activitati si de a invata cat mai multe lucruri noi, ori de a-ti dezvolta noi abilitati si competente.

In plus te poate ajuta sa devii mult mai responsabil. Acum ai timpul si energia potrivita. Foloseste-le frumos!  

 

  • Buget 

Sa incerci sa te incadrezi in bugetul stabilit impreuna cu parintii este unul dintre cele mai dificile obiective de atins. Cand esti pe cont propriu este foarte usor sa adopti obiceiuri "proaste" pentru cheltuieli. Un telefon nou, o geanta noua si multe iesiri in oras!!! Deci… unde si cand au plecat banii?!

Daaaa… e greu sa pastrezi o evidenta exacta, insa la noi poti sa gasesti aplicatia potrivita care te poate ajuta, sa tii pasul cu cheltuielile vietii studentesti, direct pe telefon. In BT Pay gasesti graficele care corespund cheltuielilor tale, iar acestea sunt impartite pe domenii: supermarket, transport, divertisment, etc.

Incearca sa vezi care sunt cheltuielile tale lunare fixe (ex: camin/chirie, mancare) si cati banuti iti raman de cheltuiala dupa bunul plac. Un pas mic, dar e un inceput ca sa fii "budget savy".

 

  • Deschide un cont la banca 

Ca tot am discutat de buget la punctul anterior, acesta poate fi gestionat intr-un mod simplu, fie ca primesti bani de la parinti ori primesti bursa. Mai exact, deschide-ti cont la banca! E usor si super rapid, in plus ai acces la BT Pay prin care poti sa primesti si sa soliciti bani de la parinti instant (inclusiv in weekend) fara ca ai tai sa fie nevoiti sa mai mearga pana la banca. De asemenea, faci toate platile direct cu telefonul 😉!

In plus, ai si o asigurare de calatorie in strainatate pentru toate aventurile pe care le ai planificate. Si unde mai pui ca poti avea Internet Banking, Mobile Banking precum si raspunsuri despre contul tau direct de la Livia - chatbotul de pe Facebook Messenger, care iti spune oricand si de oriunde cati bani mai ai pe card.
 

  • Erasmus 

Cu siguranta pana acum te intrebi unde sunt calatoriile, corect? Cel mai probabil ai auzit de programe de burse la alte universitati, iar cel mai cunoscut este Erasmus, un program de schimb de experienta finantat de Uniunea Europeana, deci toate cheltuielile acoperite 👌! 

Experienta de studiu dintr-o alta tara te va ajuta sa te organizezi mai bine si sa vezi cum e in alta parte. Iti vei face prieteni noi si vei iesi din zona de confort deoarece ti se vor lansa noi provocari.

 

  • Internship

Banuti in plus? Inscrie-te la un internship la una dintre companiile pe care le-ai ochit de cand erai la liceu sau care te atrag. Poate fi o oportunitate grozava! Inveti ceva nou si vezi cum se desfasoara lucrurile, "pe viu". In unele cazuri, chiar sunt sanse sa ramai angajat.


Speram ca te-am ajutat sau cel putin ti-am dat cateva puncte de pornire. Asa ca tu mai trebuie doar sa te bucuri de studentie! 

Editor: Mihaela Ban, Ofiter Marketing si Comunicare, Banca Transilvania