0%

Ce tip de card ti se potriveste? Ghid pentru alegerea cardului bancar

26 octombrie 2015 Timp de citire 5:00 minute

Card de debit sau card de credit? Card obisnuit sau card personalizat? Care card de credit are cele mai bune beneficii?… Daca ti-ai pus cel putin una din aceste intrebari, vrem sa te ajutam sa faci alegerea cea mai buna, potrivita tie.

Te invitam sa urmaresti informatiile de mai jos:

1. Daca folosesti cardul doar ca sa scoti bani de la bancomat (pensia,  salariul etc.), un card de debit cum e Visa Classic sau MasterCard e suficient. Te sfatuim, totusi, sa folosesti cardul si la plata facturilor de utilitati si la cumparaturile zilnice, pentru ca un card bancar e mai sigur, mai comod si mai practic decat plata cu bani cash – pe deasupra ai si comision zero la plata cu cardul. Daca esti student, iti recomandam cardul de debit BT-Omnipass, care, impreuna cu pachetul STAR Student te poate ajuta sa iti gestionezi mai bine banii, sa faci shopping sau sa calatoresti si sa sarbatoresti impreuna cu prietenii. Vei putea beneficia de cumparaturi rapide, deoarece cardul este contactless, si de asigurare de calatorie gratuita. Daca iti place sa primesti bonusuri la fiecare plata cu cardul, atunci citeste si intrebarea 5 de mai jos.

2. Unde faci cele mai multe plati cu cardul?

Daca faci cumparaturi pe Internet, atunci asigura-te ca, orice card ai avea (Visa sau MasterCard, de debit sau de credit), este protejat de fraude sau, cu alte cuvinte, este activat 3D Secure. Daca doresti sa ai un control mai mare asupra cheltuielilor tale, SMS Alert este alegerea potrivita pentru tine. Vei fi informat in permanenta, prin mesaje pe telefonul mobil, despre statusul tranzactiilor cu cardul tau si despre banii care iti intra in cont, oferindu-ti totodata si o siguranta suplimentara.

Daca, atunci cand calatoresti in strainatate, vrei sa platesti cu cardul,  orice card Visa sau MasterCard poate fi alegerea potrivita, dat fiind ca are o acceptare larga la comercianti, peste tot in lume. Cardurile premium, atat cele de debit, cat si de credit iti vor acorda avantaje suplimentare, precum asigurare de calatorie gratuita si acces in lounge-urile din incinta aeroporturilor din Bucuresti si Cluj.

3. Cumperi (relativ) des electrocasnice sau gadget-uri electronice?

Daca raspunsul e da, atunci ti se potriveste cardul de cumparaturi in rate. Marele avantaj al acestuia sunt cumparaturile “pe credit”: cumperi acum, platesti mai incolo. Mai mult, majoritatea cardurilor de credit de la noi permit cumpararea in rate a produselor dorite: gadget-uri, electronice, electrocasnice, haine, incaltaminte, parfumuri samd.

Atentie, insa, la limita maxima a tranzactiilor zilnice permise, pentru ca fiecare tip de card are limite prestabilite, pe care insa le poti modifica ulterior, la cerere. De pilda, cardul Star Forte permite un plafon agregat de 10 plati pe zi, care sa nu depaseasca 20.000 de lei in total. Daca folosesti BT24 Internet Banking, e o modalitate rapida sa modifici respectivele limite.

4. Calatoresti des cu avionul?

Atunci un card pe care poti acumula mile de zbor la fiecare plata cu cardul si la fiecare zbor cu avionul este cardul ideal pentru tine. Dupa ce aduni suficiente mile, le poti folosi pentru a cumpara bilete la alte zboruri sau alte peste 5.000 de produse disponibile in magazinul online.

Daca mergi des in strainatate, un card de credit premium iti poate fi de folos deoarece ofera printre beneficii si o asigurare gratuita de calatorie.

5. Iti place sa primesti bonusuri sub forma de cash-back (puncte sau bani in cont)?

Daca raspunsul este afirmativ, atunci vrei sa ai in portofel un card de credit STAR Forte, cu care primesti puncte la fiecare plata cu cardul (1 punct = 1 leu). Ai de ales din peste 8.000 de magazine partenere in programul de loialitate STAR al Bancii Transilvania. Punctele pe care le aduni le poti folosi la cumparaturi viitoare, in reteaua de parteneri STAR. Pe langa acumularea de puncte, orice cumparatura platita cu acest card poate fi facuta in mai multe rate.

6. Iti place sa te simti unic, diferit?

Atunci un card personalizat este alegerea cea mai buna, fie ca este Visa Classic sau MasterCard Mondo. Iti poti personaliza cardul cu poza aleasa de tine – fie ca e o poza dintr-o galerie online BT sau o poza facuta de tine (cu familia, catelul, pisica sau gasca la festivalul de azi-vara).

In incheiere, cardul de debit este alegerea perfecta pentru tine daca:

  • ai venituri recurente (salariu, pensie, bursa etc.) pe care vrei sa le incasezi pe card
  • esti student, ai un buget limitat sau activitatea ta profesionala nu genereaza venituri recurente
  • nu vrei sa platesti comisioane de administrare (de regula, cardurile de debit au zero comisioane, sau comisioane foarte mici)
  • vrei sa ai la dispozitie un instrument de plata usor de folosit, care sa iti permita sa iti platesti cumparaturile de zi cu zi sau sa retragi bani de la bancomat

Ce trebuie sa tii minte este ca in contul corespondent cardului de debit vei avea intotdeauna doar atatia bani cati incasezi din veniturile proprii.

Cardul de credit, tot mai popular si la noi sub forma cardului de cumparaturi in rate, este alegerea perfecta pentru tine daca:

  • faci cumparaturi de valoare mare (gen electronice, electrocasnice) pe care iti este mai convenabil sa le achiti in mai multe rate
  • vrei sa primesti bonusuri pentru cumparaturile pe care le faci
  • rambursezi la timp suma minima de plata, luna de luna

Cu cardul de credit vei putea face tranzactii nu doar din banii proprii, ci si accesand linia de credit atasata. Ca avantaj suplimentar, ai o perioada de gratie in care nu trebuie sa rambursezi banii utilizati din linia de credit.

Ți-a plăcut acest articol?
1
1

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.