17 iulie 2018

Cele mai importante concluzii ale conferintei Republica Moldova - Romania. Investitii, comert, finantare, organizate de Banca Transilvania, Victoriabank si Ziarul Financiar

Pentru ca ne dorim sa gasim cele mai bune idei pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale si de business inclusiv in Republica Moldova, am organizat impreuna cu Ziarul Financiar si Victoriabank evenimentul „Republica Moldova - Romania. Investitii, comert, finantare", la Chisinau. Au fost alaturi de noi aproape 250 de antreprenori si reprezentanti ai mediului de afaceri din tara vecina. Concluzia principala este ca sunt oportunitati de crestere pentru companiile care vor sa investeasca in Republia Moldova.  

Speakerii la aceasta prima editie au fost: Angela Sax, Director, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Excelenta Sa, Daniel Ionita, Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova care au avut un discurs de deschidere a conferintei. Ceilalti vorbitori au fost: Ömer Tetik (CEO, Banca Transilvania), Roman Stirbu(Director general, Simpals SRL), Eugen Mosanu (Director comercial, Bass Systems SRL), Valeriu Lazar (CEO, Business Intelligent Services  SRL), Petru Chitanu(Director, Clinica Sante SRL), Sergiu Chirca (CEO, Elefant.ro), John Maxemchuk (COO, Purcari Wineries PLC) si Dan Nutiu (Director, Betty Ice SRL). Conferinta a fost moderata de Cristian Hostiuc, Director Editorial, Ziarul Financiar.

Vorbitorii s-au referit la dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova, a infrastructurii IT, abordari pentru mentinerea fortei de munca- de la marirea salariului minim, pana la crearea de oportunitati pentru tineri, prin scoli profesionale „adoptate” de firme. De asemenea, speakerii au venit cu idei de dezvoltare a unor programe cum este Prima Casa, dar si de dezvoltare a mediului universitar si oferirea de solutii diverse de creditare. 

Cateva dintre cele mai importante idei de la aceasta conferinta:

  • Sansa Republicii Moldova este sa se uite si la modelul altor tari precum Romania sau Polonia astfel incat sa evite greselile facute de aceste tari si sa-si accelereze succesul. Dar nu trebuie sa se astepte ca schimbarile sa se faca peste noapte“ - Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania.
  • In acelasi timp, este foarte important ca antreprenorii sa inteleaga ca vor avea acces la tot mai multe produse bancare odata ce nivelul afacerii, guvernanta corporativa se transparentizeaza. Este foarte important cand analizam fiecare companie sa avem incredere ca acele cifre care sunt prezentate bancii sunt corecte” - Bogdan Plesuvescu, Presedinte, Victoriabank

Alte idei interesante dezbatute in cadrul conferintei pot fi urmarite pe larg, in articolul Ziarul Financiar: https://bit.ly/2NWR78E.