18 aprilie 2017

Comenzile noi in industria prelucratoare in accelerare

Conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) comenzile noi in industria prelucratoare au accelerat in februarie: ritm de 9.8% an/an, cea mai buna dinamica din septembrie 2016.

Comenzile de bunuri de capital au crescut cu 6.1% an/an, iar cele de bunuri intermediare au accelerat la 18.4% an/an in a doua luna a anului, evolutii care confirma redinamizarea investitiilor productive in economie, dupa ajustarea din 2016.

Totodata, comenzile de bunuri de folosinta indelungata au consemnat un avans de 18.4% an/an, confirmându-se climatul pozitiv la nivelul consumului populatiei, atât in România, dar si in Uniunea Europeana, sustinut de majorarea veniturilor si nivelul redus al costurilor de finantare.

Prin urmare, in primele doua luni din 2017 comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 9.2% an/an, confirmându-se tendinta ascendenta initiata in 2016.

Componentele bunuri de capital si bunuri intermediare au urcat cu ritmuri anuale de 7.1%, respectiv 14.2%, ceea ce exprima premise pozitive pentru investitii pe termen scurt.

Totodata, comenzile de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat cu 19.5% an/an.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare din perspectiva evolutiei comenzilor in perioada ianuarie-februarie au fost: masini, utilaje si echipamente (9.2% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci si semi-remorci (13.6% an/an), farmaceutica (18.3% an/an), metalurgica (18.3% an/an) si chimica (45.9% an/an).

In scenariul macroeconomic central BT previzionam redinamizarea investitiilor productive si decelerarea consumului privat in perioada urmatoare, intr-o evolutie influentata de: continuarea ciclului economic european post-criza, accelerarea graduala a economiei mondiale, mix-ul relaxat de politici economice pe plan intern (inclusiv eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei suplimentare la carburanti de la 1 ianuarie 2017).