12 aprilie 2017

Comertul cu amanuntul in decelerare in februarie

Conform datelor comunicate recent de Institutul Nationala de Statistica (INS) dinamica anuala a vanzarilor din comertul cu amanuntul (barometru pentru consumul privat) a continuat sa decelereze in luna februarie.

Aceasta evolutie a fost determinata de disiparea impactului reducerii cotelor TVA din 2015 si 2016 si de persistenta unui grad ridicat de prudenta in sfera populatiei.

Astfel, volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a crescut cu 4.8% an/an in februarie, cea mai slaba dinamica din luna mai 2015.

Vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun au crescut cu 1.1% an/an, in timp ce comertul cu bunuri ne-alimentare s-a majorat cu 6% an/an in februarie.

Nu in ultimul rand, vanzarile de carburanti au consemnat un avans de 9.4% an/an in a doua luna a anului, evolutie puternic influentata de eliminarea accizei de 7 euro centi de la 1 ianuarie 2017.

In primele doua luni ale anului curent volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a urcat cu 5.4% an/an. Se evidentiaza majorarea vanzarilor de carburanti cu 12.1% an/an, la care a contribuit semnificativ eliminarea accizei suplimentare la combustibili.

Totodata, vanzarile de produse ne-alimentare au urcat cu 6.5% an/an, evolutie sustinuta de cresterea veniturilor populatiei, diminuarea cotei generale de TVA (de la 20% la 19%) si climatul pozitiv din sfera creditarii in RON (la care contribuie si nivelul scazut al costurilor de finantare).

Nu in ultimul rand, vanzarile de bunuri alimentare/bauturi/tutun au crescut cu 1% an/an in ianuarie-februarie 2017.

In scenariul macroeconomic central BT ne asteptam la decelerarea consumului privat pe termen mediu, pe fondul perspectivelor de majorare a costurilor de finantare si de consolidare a gradului de prudenta la nivel de consumator, in contextul incertitudinilor de politica economica (externe si interne). Conform acestui scenariu principala componenta a PIB ar putea creste cu ritmuri an/an de 5% in 2017, 4.4% in 2018 si 4.5% in 2019, dupa avansul cu 7.5% din 2016 (cel mai bun ritm din 2007).