Consolidare pe piata fortei de munca din SUA in februarie

Mar 15 , 2017
0 Comments

Statisticile publicate recent de Departamentul Muncii din Statele Unite indica consolidarea climatul pozitiv din piata fortei de munca in luna februarie.

Aceasta evolutie a fost determinata de perspectivele de relaxare fiscal-bugetara din prima economie a lumii si de ameliorarea climatului macroeconomic global.

Totodata, companiile au continuat angajarile in asteptarea unei cresteri mai puternice a ratelor de dobanda si a presiunilor salariale, aspect confirmat de decalajul dintre ritmul procesului de creare de locuri de munca si dinamica PIB-ului (dupa cum se poate nota in graficul de mai jos).

Economia SUA a generat 235 mii noi locuri de munca luna trecuta, in consolidare fata de ianuarie (238 mii). Astfel, la finalul lui februarie numarul de locuri de munca din prima economie a lumii era cu 7.3 milioane peste cel din vara anului 2007 (momentul declansarii Marii Recesiuni, cea mai severa criza economico-financiara globala din ultimele decenii).

Rata somajului a scazut de la 4.8% in ianuarie la 4.7% in februarie, situandu-se in apropiere de minimele din perioada pre-criza.

In scenariul central BT ne asteptam la maturitatea pietei fortei de munca din prima economie a lumii pe termen scurt, pe fondul perspectivelor ca impulsul fiscal-bugetar sa fie contrabalansat de o majorare mai puternica a ratei de dobanda de politica monetara de catre FED. Evolutiile recente ale binomului salarii/productivitate se adauga semnalelor de maturitate din piata americana a fortei de munca.

Astfel, conform previziunilor BT rata medie anuala a somajului ar putea sa scada de la 4.9% in 2016 la 4.8% in 2017 (cel mai redus nivel din 2007). Pe de alta parte, ne asteptam ca acest indicator sa creasca la 5.1% in 2018, respectiv 5.3% in 2019.

 

Posteaza un comentariu

Ti s-a parut interesant articolul?

Inscrie-te la newsletterul BT si vei primi prin email articole la fel de utile si interesante