13 aprilie 2017

Evolutii divergente in constructii in perioada ianuarie-februarie

Conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) sectorul de constructii a continuat sa scada in primele doua luni ale anului curent, notandu-se divergenta dintre accelerarea segmentului rezidential si declinul componentei inginerie civila.

Astfel, in intervalul ianuarie-februarie 2017 constructiile (sector intensiv in capital si forta de munca) au scazut cu 2.1% an/an, pe fondul declinului reparatiilor curente (cu 7.9% an/an) si lucrarilor de reparatii capitale (cu 19.7% an/an).

Se evidentiaza insa majorarea lucrarilor de constructii noi cu 2.7% an/an, determinata de eliminarea taxei pe constructii speciale de la 1 ianuarie.

Din perspectiva obiectelor de constructii se noteaza majorarea componentei rezidentiale cu 63.7% an/an, la care au contribuit o serie de factori: cererea ridicata pentru Programul Prima Casa; ameliorarea veniturilor populatiei; nivelul redus al costurilor de finantare si momentul favorabil pe piata creditului in moneda nationala; cresterea interesului pentru investitii pe piata imobiliara (din partea celor care detin exces de capital).

Pe de alta parte, componenta constructii ingineresti a scazut cu 19.8% an/an in primele doua luni din 2017, evolutie determinata de declinul cheltuielilor de capital ale statului (cu 16.3% an/an).

Nu in ultimul rand, lucrarile la cladiri nerezidentiale au consemnat un ritm de declin de 11.7% an/an.

Pentru perioada urmatoare ne asteptam la revenirea pe crestere a sectorului de constructii: ritmuri medii anuale de 3.9% in 2017, 1.7% in 2018 si 4.2% in 2019. Acest scenariu este sustinut de factori precum: consolidarea ciclului economic post-criza, eliminarea taxei pe constructii speciale, nivelul accesibil al costurilor de finantare si premisele de reluare graduala a investitiilor publice.

 

Sectorul de construcții (MA12, an/an)