18 martie 2016

#InterviuBT: Padurea Transilvania via Asociatia Tasuleasa Social

“Pana la plantarea Padurii Transilvania, acum doi ani, nu am avut in acest domeniu actiuni de asemenea anvergura. Iar anul acesta repetam povestea”

Interviu cu Alin Uhlmann Useriu, Presedinte Asociatiei Tasuleasa Social

 

Descrie in cateva cuvinte ce inseamna Tasuleasa Social pentru tine, pentru voluntari si pentru comunitate

Am pornit in acest proiect cu un plan care parea irealizabil, in 1999 si care astazi este realizat. Voluntarii, putini la numar, la inceput, au fost, de fapt, cei care au conturat organizatia de astazi. Voluntari foarte multi, de peste tot din tara si strainatate pregatiti sa faca fata la orice fel de provocare, in principalele directii pe care Tasuleasa le are: social, educatie, mediu si cultura. Beneficiarii directi ai activitatilor noastre aproape ca nu pot fi numarati. Sunt de ordinul sutelor de mii.

 

Ce te-a motivat sa incepi aceasta activitate? Care este povestea acestei idei?

In Germania, unde am trait multa vreme, am ajuns la concluzia ca fara aceste activitati de voluntariat si implicare pentru comunitate nu se poate vorbi despre o societate functionala si democratica. Fac parte din una dintre cele mai mari organizatii din Europa, Die Johanniter, care are un milion si jumatate de membri. Aproape toate domeniile comunitare sunt acoperite de un numar foarte mare de oameni care fac societatea sa functioneze mai bine. Pana cand nu vom invata acest lucru in Romania, vom avea aceleasi probleme. Personal am putut sa fac acest lucru cu aceasta asociatie si, pastrand proportiile, un colt din aceasta tara este tara in care imi place sa traiesc.

 

Ce diferentiaza Tasuleasa Social de alte asociatii cu activitate similara?

Suntem, probabil, singura organizatie din tara care dispunem de logistica proprie in care voluntarii pot sa parcurga un program educativ de lunga durata, care face aceasta diferenta. De la bun inceput am vrut si am reusit sa facem legatura intre social, cultural, mediu si educatie, deci de a avea mai multe programe intr-o singura entitate, care, de altfel, nici in societate nu se pot desparti. Orice catastrofa naturala si de mediu aduce dupa sine o catastrofa sociala si economica. Pot fi mai bine gestionate acestea daca exista educatie si cultura noastra ne face sa ne implicam activ in rezolvarea acestor probleme.

 

Care este cea mai mare provocare a ta sau a asociatiei in acest domeniu?

Tasuleasa Social nu a inventat nimic nou in acest domeniu, totusi in societatea romaneasca a trebuit sa lucreze in avangarda, adica sa propuna modele care pentru mentalitatea noastra sunt foarte noi. Este mult mai usor sa reactionam la problemele negative care ne inconjoara decat sa ne gandim ce am putea face ca pe viitor sa nu se mai intample. Nu este usor sa gasesti finantari pentru astfel de activitati, dar noi am reusit.

 

Cum a fost colaborarea cu Banca Transilvania in cele doua actiuni de voluntariat de pana acum, pentru impadurire a Padurii Transilvania? Care a fost impactul pentru comunitate?

Pana la plantarea Padurii Transilvania, acum doi ani, nu am avut in acest domeniu actiuni de asemenea anvergura. Am estimat 800 de oameni si au venit circa 1.500. Cred ca am fost foarte bine organizati pentru ca dupa rezultatele a celor 10 hectare impadurite toti participantii au fost multumiti, iar rata de prindere a puietilor a fost de 96%. Acest lucru s-a repetat un an mai tarziu si suntem curiosi si de rezultatele de anul trecut, de la alta editie a plantarii Padurii Transilvania, pe care le vom afla in curand.  Iar anul acesta repetam povestea, plantam Padurea Transilvania in Sinmihaiu de Campie. Pentru comunitatile pentru care am facut aceste activitati, in afara de necesitatea urgenta de a mari suprafata impadurita, a fost si evenimentul de voluntariat in sine. Toate acestea sunt posibile atunci cand parteneriatul este unu real si puternic, asa cum este cu Banca Transilvania.

 

Cum crezi ca vor evolua actiunile de impadurire in urmatorii ani, la nivel general? Ne poti da cateva cifre vis a vis de impadurire in Romania? Dar in legatura cu defrisarile?

Ca sa ajungem la 35% ca suprafata impadurita din suprafata totala a tarii, cat ar fi normal sa avem, in ritmul actual de impaduriri in afara fondului forestier, va dura 500 de ani. Ministrul Mediului a declarat zilele trecute ca activitatile ilegale de taieri insumeaza anual 8,8 milioane de metri cubi, adica aproape jumatate din ce ar avea voie Romania sa taie legal. Este alarmant acest lucru!

 

Ce sfaturi ai pentru voluntarii Tasuleasa Social – actuali si viitori?

Pentru toate actiunile cu Tasuleasa Social, faptele trebuie sa vorbeasca in locul sfaturilor pe care le-as putea da. Fiecare intalnire dintre noi inseamna sa invatam unul de la celalalt pentru actiunile viitoare.