0%

iXperiment, primul accelerator de start-up-uri, dedicat liceenilor din Romania, sustinut de BT

27 mai 2016 Timp de citire 6:00 minute

Cum ar fi daca elevii de liceu ar avea oportunitatea de a avea acces la informatiile necesare si la suportul unor antreprenori de succes in vederea lansarii propriilor afaceri? 

Mara Steiu are doar 19 ani si este studenta la Babson College in Statele Unite. Pentru a-si realiza visul si-a luat un an liber de la facultate, pentru a se focusa pe dezvoltarea unor initiative sociale, iXperiment fiind una dintre acestea. Mara i-a atras in proiect pe Marius Maris, un elev in clasa 12 intr-un liceu clujean si pe Alexandra Giurgiu, o studenta in anul 2 la publicitate si asa au dat startul primului accelerator de startup-uri pentru liceenii din Romania - iXperiment.

iXperiment este un accelerator de start-up-uri adresat elevilor de liceu in cadrul caruia participantii pot experimenta lansarea propriilor afaceri. Programul a avut loc in perioada februarie – mai 2016, in Cluj-Napoca si a constat in patru sesiuni care au tratat principalele etape ale lansarii unei afaceri: iDeate, iNnovate, iNitiate si iTerate, etape ale constructiei unui produs. In prima faza, iDeate a insemnat o introducere in antreprenoriat si au fost selectate sapte startup-uri care sa continue sa-si construiasca produsele gandite. In cadrul iNnovate, liceenilor li s-a explicat conceptul de inovatie si au fost create MVP-uri pentru testarea pietei. iNitiate e etapa programului care ofera notiuni de money management, modele de monetizare si alte ponturi de vanzari, iar in etapa de iTerate, liceenii au invatat sa pitch-uiasca, sa faca marketing si sa gaseasca investitori, pentru a se pregati de lansarea pe piata. Toate aceste module au fost realizate de catre Mara si diversi antreprenori experimentati, acestia oferind liceenilor participanti resursele educationale de care au avut nevoie pentru a trece prin multiplele provocari ale construirii si lansarii unui business.

Anul acesta, 30 de liceeni cu varste intre 16 si 19 ani au intrat in iXperiment, iar mentorii care i-au indrumat au fost: Camelia Sucu (Class Living), Iulian Padurariu (Pony Car Sharing), Dana Bates (Fundatia Noi Orizonturi), George Deriso (Unreasonable Institute, Leeds Business School Colorado), Dan Pitic (Perpetuum), Radu Georgescu (GECAD) si Dragos Petrescu (City Grill).

iXperiment 2016 se incheie azi, 27 mai, cu o competitie finala, in cadrul careia va fi selectat ”Best Youth Startup”. Fondatorul ideii castigatoare va primi o bursa de 5.000 USD in Statele Unite ale Americii, in cadrul acceleratorului Watson, din Colorado. Evenimentul are loc la IMPACT Hub Cluj-Napoca, incepand de la ora 17:00, unde participantii isi vor prezenta ideile de afaceri in fata juriului.

Mara a inceput antreprenoriatul la 17 ani, cand a participat la Startup Pirates, incurajata de mama ei, profesoara de matematica. Dupa o experienta intr-un start-up care construieste un joc educational de antreprenoriat, a ales drumul propriu, prin organizarea unui accelerator de afaceri pentru liceeni.

 

Cine te-a inspirit sa incepi acest proiect? 

Nu pot sa spun ca a existat un moment concret sau o experienta aparte care m-a inspirat sa lansez  iXperiment. Pur si simplu toti anii petrecuti in cadrul sistemului de invatamant m-au facut sa realizez ca sistemul actual nu e pregatit pentru un viitor exponential. Majoritatea job-urilor care exista azi nu vor mai exista maine si, cu toate ca nu putem prezice care skill-uri vor fi necesare in viitor, stim cu siguranta ca antreprenoriatul si capacitatea de adaptare, inovare si creare a impactului social vor fi extraordinar de folositoare, indiferent de contextul in care vom trai. Asadar, constienta fiind ca scolile publice nu ofera tinerilor aceste skill-uri si atitudini, am hotarat sa fac eu asta, creand iXperiment.

 

Cum crezi ca ii va ajuta pe cei care trec prin iXperimentpe viitor?

Scopul iXperiment este de a conecta sistemul educational cu cel privat si de a le oferi astfel adolescentilor sansa de a experimenta lumea antreprenoriatului. Probabil ca multi dintre participanti vor alege sa fie angajati, iar mai putini vor decide sa fie antreprenori. Probabil multi « vor da fail » si mai putini vor avea succes in cadrul primelor lor start-up-uri.

Ei bine, indiferent daca acestia vor decide sa fie antreprenori, angajati sau intraprenori (in cadrul unei companii), sunt convinsa ca toate skill-urile (atat soft skills, cat si abilitati practice) obtinute in cadrul iXperiment (toleranta la risc, atitudinea de «hustleri » care nu renunta la visele si dorintele lor pana nu si le indeplinesc, abilitatea de a lansa un start-up si a rezolva o problema a comunitatii prin mijloace inovative sau managementul eficient al banilor si al resurselor) ii vor ajuta sa creeze valoare adaugata, in orice context s-ar afla.

 

Povesteste-ne despre mentorul tau si cum te ajuta acesta in proiectul tau?

Numele mentorului meu e George Deriso si el e cel care m-a ajutat sa creez continutul programului de la A la Z, oferindu-mi incontinuu sfaturi, dar intotdeauna lasandu-ma pe mine sa iau decizia finala. Cred ca doar in acest mod am reusit sa invat din greselile mele (am avut si eu destule failures) sau sa simt satisfactia atunci cand lucrurile mergeau bine. El a reusit sa ma indrume, dar in acelasi timp sa imi ofere libertate (si responsabilitate) totala. Cred ca acesta este rolul unui mentor adevarat. De asemenea, in cadrul experientelor din ultimii ani am cunoscut multi oameni precum George, carora le sunt recunoscatoare.

 

Cum va continua proiectul in anii viitori? 

Intentionam sa organizam iXperiment in mai multe parti ale tarii, impreuna cu super-echipa noastra din Cluj si cu alti parteneri de la nivel national. Va continua, acesta e doar inceputul.

 

Ce iti place sa faci in timpul liber?

Chiar daca par un «adolescent deosebit» pentru faptul ca sunt foarte implicata, nu sunt prea deosebita. Fac si eu ce fac alti tineri de varsta mea in timpul liber – ies cu prietenii, merg la petreceri, calatoresc si citesc chestii interesante. 

 

Ce sfaturi ai pentru tinerii antreprenori?

In primul rand, spre deosebire de ce suntem invatati la scoala («Fa asta si iei 10»), in lumea antreprenoriatului si in viata reala nu e asa. Mi-a luat si mie mult timp sa imi dau seama de asta, dar nimeni nu are reteta perfecta si nimeni nu stie care ar trebui sa fie urmatorul pas pe care il vei face. Exista doar doua optiuni – va fi un pas bun sau unul rau. Asadar, indiferent daca iti faci griji sau nu, daca analizezi optiunile valabile ani intregi sau daca te temi incontinuu ca vei da gresi, optiunile sunt aceleasi.

Tinand cont de aceste aspecte, cred ca merita sa faci ceea ce iti place si dai viata celor mai ambitioase vise pe care le ai.

 

Printre start-up-urile inscrise in iXperiment amintim:

Careerzone este o platforma educationala prin intermediul careia elevii de liceu vor putea cunoaste experti in diferite domenii care sa-i ajute in cautarea carierei potrivite. Elevii vor avea ocazia sa experimenteze timp de o zi ceea face un avocat/inginer/medic etc.

Lancerr (lancerr.ro) ofera servicii digitale pentru nevoile tale. Solutiile sunt oferite prin intermediul freelancerilor locali. Platforma ofera servicii de web development, graphic design si branding.

iUniversity este un program de orientare profesionala a elevilor, pentru invatamantul universitar. Acest program ofera oportunitatea tinerilor elevi din clasele a 11-a si a 12-a sa simuleze postura de studenti, pentru a evalua din perspectiva subiectiva viitoarea facultate din care vor face parte.

Resto.fit este un startup care redefineste procesul prin care clientii interactioneaza cu restaurantele, calitatea serviciilor oferite si isi doreste sa elimine fast-food-ul definitiv din viata oamenilor.

 

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.