31 mai 2018

Matasariul de ieri si de azi – de la idee la festival

Astazi povestim despre mahalaua Matasari din capitala, zona istorica de care sigur fiecare bucurestean a auzit. Haideti sa-i aflam istoria :)

Acum mai bine de 300 de ani, aici era “casa” negustorilor ce vindeau matasuri la Obor – de aici si numele strazii. Mai tarziu, a devenit cunoscuta pentru femeile de moravuri usoare. Prin anii ‘20, aici avea sa apara una din primele edituri bucurestene – Cugetarea, cu tiparituri semnate de Jules Verne, Victor Hugo, Dostoievski sau Mircea Eliade. “Maitreyi” si “Nunta in cer” au fost tiparite aici, Eliade avand o legatura speciala cu fundatura Matasari, intrucat aici era si editura, si casa bunicilor lui.

In zilele noastre, atunci cand vorbim despre Matasari, ne gandim la altceva. La festivalul “Femei pe Matasari”, pe care noi il sustinem cu drag. Transformata din strada rau famata intr-o strada unde arta, frumusetea, cultura si distractia sunt cuvintele cheie, Matasari da startul unui festival ce a devenit un manifest despre frumusetea ca mod de viata, un proiect de cultura, arta si educatie alternativa, un model de atitudine pentru societatea romaneasca. Un spatiu redescoperit prin excelenta culturala s­i artistica cu influente variate.

Acest festival reprezinta femeia si este dedicat ei. Femeii care a depasit limite, prejudecati, granite, realitati. Femeii care a schimbat. Oameni, gandiri, actiuni. De aceea, festivalul isi propune sa schimbe atitudinea oamenilor despre universul feminin, sa celebreze multitudinea de tipologii feminine, sa descopere noi dimensiuni ce definesc femeia contemporana.

Gazda oficiala a festivalului este Matasari 17, un spatiu-proiect parte din conceptul HOME al Asociatiei Beneva.  Mai mult decat o simpla adresa, Matasari 17 este un proiect de cultura, arta si educatie alternativa.

HOME Matasari a gazduit din 2009 pana in prezent peste 100 de evenimente, cu peste 7000 de participanti

Femei pe Matasari#8 – editia 2018, sub numele Forever Friends, va fi despre prietenie, arta si frumusete. Prezentari de moda, concerte, teatru in strada, cauze umanitare si pentru prima data, o zi dedicata copiilor.

Festivalul din acest an propune pentru prima data si o editie de toamna, dedicata barbatilor antreprenori din zona de arta, cultura si mestesuguri – Barbati pe Matasari.