0%

Povestea ClujX: Cum se implica bloggerii clujeni in sustinerea candidaturii Clujului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021

17 mai 2016 Timp de citire 5:00 minute

Care este legatura dintre bloggeri, Cluj si titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021? Vizita in 22 orase din 19 tari, pentru documentare, in foste, actuale si viitoare Capitale Culturale Europene si intelegerea a ceea ce a functionat in cazul altor comunitati si ce poate invata comunitatea clujeana.

 

Gabriel Aldea (Gabi) si Dan Ciulea sunt doi bloggeri clujeni care au demarat proiectul ClujX, prin care sustin candidatura Clujului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. ClujX este sustinut de Banca Transilvania, ca parte a strategiei de responsabilitate sociala.

 

Sa-i cunoastem pe cei doi bloggeri si sa aflam mai multe despre proiect:        

gabi    

Gabi este pasionat de fotografie, calatorii si comunicare si este permanent implicat in evenimentele clujene.

 

Dan este blogger, antreprenor, pasionat de fotografie si calatorii.

 

 

  1. De unde a pornit ideea proiectului?

Gabi: Ne dorim ca orasul nostru sa continue sa se dezvolte, sa creasca si sa-si valorifice potentialul, iar pentru asta stim ca nu trebuie sa asteptam ca "altcineva sa faca ceva", ci fiecare in felul sau sa dea o mana de ajutor. Am dorit sa dam un exemplu de implicare, poate sa inspiram si alte comunitati in actiuni similare. Asa a aparut proiectul CJX, prin care sustinem candidatura Clujului la titlul de Capitala Europeana a Culturii prin conectarea orasului cu foste, actuale si viitoare Capitale Europene ale Culturii.

 

  1. Care sunt cele mai impresionante 3 idei pe care le-ati retinut din comunitatile vizitate pana acum?

Gabi: Mi-a placut foarte mult Essen, care a gestionat o intreaga regiune prin proiectul ECOC si a reusit o transformare radicala a unui fost oras industrial. Desi au primit titlul in 2010, ideea lor a pornit cu 10 ani inainte, avand o viziune foarte buna. Nu cred ca vom ajunge sa avem un proiect precum A40 Still-Leben, care a atras peste 2,5 milioane de persoane, blocand o bucata de 60 km de autostrada, dar sigur, ne putem inspira. San Sebastian iarasi au un proiect foarte mare si cred ca vor fi un rar exmplu de best practice, iar Marseille 2013 a lasat drept mostenire cateva proiecte importante in ceea ce priveste cultura europeana. Sunt mai multe exemple bune, dar si unele de "asa nu", fiecare oras putand fi o inspiratie. Vom aduna intr-o carte tot ce am invatat din fiecare oras in care am fost. Va fi realizata sub forma de interviuri si va contine multe topuri pe diverse subiecte. Pana cand vom pregati cartea, se pot gasi pe site-ul nostru povestile calatoriilor de pana acum.

 

  1. Din experienta altor comunitati, ce aduce acest titlu?

Gabi: Experienta altor comunitati ne poate inspira, insa noi trebuie sa decidem ce ne poate aduce in plus acest titlu. Daca sau nu vom castiga, vom vedea, insa efectele deja se vad. Pana acum cativa ani, cultura se regasea mai tot timpul la finalul agendei orasului, iar de ceva timp suntem martorii unei reveniri spectaculoase. Efectul dorit ar fi asumarea in cadrul strategiei de dezvoltare a orasului a culturii ca factor de transformare si regenerare urbana ... si vom ajunge acolo.

 

Schimbari aduce si imaginii vazute din exterior, asupra mentalitatii oamenilor, colaborari intre organizatori de evenimente si tendinta spre o coordonare a actiunilor in sfera culturala.

 

Conform planului, titlul ECOC ar trebui sa determine o crestere de 15% pentru turism ce va rezulta un impact minim de 20% asupra Horeca. Vor fi mai multe centre culturale functionale, centrul orasului va avea mai multe zone pietonale, Somesul va fi loc de intalnire si "scena" pentru activitati cultural-artistice, iar Clujul va deveni o destinatie europeana pentru city-break-uri artistice si de divertisment muzical.

 

  1. Unde va propuneti sa ajungeti?

Dan: Departe. J  Ne dorim ca prin exemplul nostru sa schimbam mentalitati. Ne dorim ca oamenii sa inteleaga ca nimic nu se face singur, ca in 2016 nu mai e acceptabil sa stai in fotoliu si astepti ca altcineva sa puna osul la treaba. Orice vrei sa se intample se poate intampla prin implicarea ta. Iar implicarea ta este strans legata de vointa. Altfel, in viitorul mai mult sau mai putin apropiat vom da alte si alte exemple prin care speram sa convingem oamenii ca schimbarea sta in noi si ca in 2016 nu te mai poti ascunde in spatele monitorului sa te plangi ca aia nu e, aia nu merge, sau, dupa caz doar sa lauzi pe cineva pentru reusitele si performantele lui. Anul acesta, din punctul meu de vedere, este despre implicare si puterea exemplului.

 

  1. Cum pot sustine cititorii nostri candidatura Clujului?

Dan: Prin implicare. De la o simpla interactiune pe pagina noastra de Facebook sau prin comentarii pe site, pana la a pune osul la treaba, incercand idei, oferind feedback etc. Cluj-Napoca suntem noi, trebuie sa privim orasul ca pe propria noastra casa, familie. Daca ne dorim ceva, ne apucam sa facem acel ceva.

 

In etapele urmatoare, bloggerii vor continua seria vizitelor in alte Capitale Europene ale Culturii, vor documenta bunele practici intalnite si vor propune publicului clujean sa voteze cateva idei care sa fie adaptate la Cluj, ca exercitiu de promovare si sustinere a candidaturii orasului.

Ți-a plăcut acest articol?
0
0

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.