20 august 2018

Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Ce merge mana-n mana cu vara la Cluj? Zilele de festival, muzica buna, activitatile pentru toate varstele si toate gusturile si, bineințeles, multa voie buna.

In perioada urmatoare, 19 – 26 august 2018, se desfasoara la Cluj a 9-a editie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, eveniment pe care BT il sustine inca din anul 2014.

 

Anul acesta festivalul este gandit in jurul a doua evenimente majore pentru comunitatea maghiara:

-           Anul Jubiliar Matei Corvin care marcheaza cei 575 de ani de la nasterea Regelui Matei Corvin si cei 560 de ani de la urcarea sa pe tron.

-           Anul Libertatii Religioase, care sarbatoreste cei 450 de ani de la Edictul din Turda (1568) – prin care s-a proclamat libertatea conștiintei si a tolerantei religioase pentru prima oara in Europa.

 

Timp de o saptamana, o parte din zona zero a Clujului va fi dedicata concertelor si diferitelor evenimente precum: expozitii, dezbateri, prezentari si proiectii de film, teatru, activitati pentru copii, tururi ghidate, crosuri si, nu in ultimul rand, diferite petreceri:

• O noutate este Crosul ZCMC Donaton, prin care se cinsteste amintirea pastorului Donáth care a salvat Clujul de turci si, care va avea loc sambata, 25 august, de la ora 13.00.

• Concertul extraordinar al Budapest Gypsy Symphony Orchestra care va avea loc duminica, 26 august, de la ora 20:30 in Piata Unirii.

• Concertele de orga de la pranz de la Biserica Reformata de pe strada Kogalniceanu sau dezbaterea in limba romana ‘’Matthias Corvinus, un rege nascut la Cluj’’, care vor avea loc in curtea Bánffy, miercuri, 22 august, de la 15.00 si, la care participa istoricii Mihai Hasan, Lukács József, Alexandru Simon, Tudor Salagean, Sebastian Moga si Victor Salca.

 

Acestea fiind spuse, cu mic, cu mare, sunteti asteptati la Zilele Maghiare din Cluj.

 

Programul Zilelor Maghiare poate fi consultat aici: https://magyarnapok.ro/2018/ro/

 

#BTProudSponsor #BTCoolBank