0%

Andreea Groza: Innamorata dell’Italia

24 decembrie 2020 Timp de citire 6:00 minute

“Am venit la Roma din Constanta, cu doua bagaje, cu cazare la hotel pe o saptamana si … m-am trezit singura in Italia.” – asa incepea povestea Andreei Groza la BT Italia, acum 7 ani, ca director comercial – sef serviciu comercial. Jobul ei inseamna multe lucruri: vanzare, management, analiza, marketing, contabilitate, operatiuni, relatia cu clientii, resurse umane.          

🔸 Haideti sa ii aflam povestea! 🔸


La BT Italia, Andreea a fost sef de agentie, consilier clienti si administrator cont. In Roma a venit tot de la Banca Transilvania, din Romania, unde pe atunci era directorul Agentiei Divizia Pentru Medici, in Constanta, iar din echipa bancii este din 2006. Cariera a inceput-o tot cu cifre, cu contabilitate primara pentru o companie din Portul Constanta.

Pasul spre Roma a fost firesc si pe sufletul ei, dupa cum chiar ea ne spune: “Cum eram intr-o relatie cu banca, mi-a placut ideea de a lucra pentru ea in Roma. Iar in Italia ma regasesc in totalitate, asa a fost de la prima mea venire aici, in excursie, cu ani in urma”.

Spune despre ea ca este visatoare, pozitiva, optimista si ca vede ce este mai bun in oameni. Ii place sa calatoreasca, sa citeasca, sa danseze salsa si sa se uite la filme. Italia i se potriveste perfect inclusiv pentru ca i-a oferit privilegiul de a calatori … in timp datorita muzeelor si atractiilor turistice, pe care le apreciaza foarte mult. Acum a luat o pauza din cauza pandemiei, dar o sa treaca si asta.

Una dintre vizitele care m-a intors in timp, in urma cu … 2000 de ani, este stadionul lui Domiziano, care se afla sub Piazza Navona, primul stadion construit la Roma in piatra, unde dupa vizita plina de istorie despre Roma antica si sporturile practicate atunci dar si despre prima Olimpiada care a avut loc in Roma, a fost o masa cu mancaruri gatite dupa retetele tipice din Roma antica si mai ales ale atletilor din vremurile acelea si am gustat vinul Paradoxum. – ne spune Andreea.

Din Romania, cu gandul la Italia: cursuri de limba italiana

Andreea Groza a ajuns in Italia pentru prima data in Roma, intr-o excursie. Si, cum toate drumurile duc la Roma, de atunci au dus cel putin o data pe an in Italia. “In 2007 am venit aici cu verisoara mea si imi amintesc ce i-am spus atunci: Stii ceva?! Eu o sa traiesc la Roma si o sa lucrez la o banca! Ea a incercat sa ma trezeasca la realitate, cel putin la realitatea de atunci: Ce banca sa te ia pe tine aici?”. Cu gandul la Italia, a inceput in Romania orele de italiana.

“Aplica pentru ca esti indragostita de Italia!”

Gandul de a face parte din echipa BT Italia a inceput cu un e-mail intern primit de intreaga echipa a bancii, in 2013, despre planul Bancii Transilvania de a deschide o sucursala la Roma. ”Imi amintesc ca atunci un coleg de la BT Constanta mi-a spus: Andreea, aplica, pentru ca esti indragostita de Italia!” – ne spune, cu drag, Andreea Groza, dupa care continua: “Dupa aceea am discutat cu doamna Mihaela Ichim, directorul sucursalei BT Constanta, care m-a incurajat si ajutat foarte mult in drumul meu spre BT Italia. Am avut norocul sa ma sustina si parintii mei, cu toate ca neavand alti frati, ei au ramas intr-un fel singuri, in Romania. Du-te, e momentul tau! – mi-au spus ei. Am aplicat pentru plecare, a urmat un interviu la banca, iar la aflarea raspunsului pozitiv m-a bufnit plansul. Visul meu a devenit realitate: sa fiu si in banca mea, si in Italia. Am lasat Constanta, un oras cosmopolit, dar si, intr-un fel, prietenii si familia, cu care am avut norocul sa fie foarte deschisa spre educatie si spre a descoperi lucruri noi”.

“Mi-a folosit tot ce am invatat in Romania”

Prin urmare, a facut pasul mult dorit. “Am investit personal si profesional pentru acest job. De la invatarea limbii italiene, la dezvoltare continua si empatie. Mi-a folosit tot ce am invatat in Romania la banca si de la sefii mei, pentru care am tot respectul deoarece se dedica, ne ajuta, e vorba de un management de calitate” ne-a mai spus Andreea Groza. La banca vine in fiecare zi cu drag, cu toate ca dus-intors inseamna… 34 de statii cu metroul.

Andreea este parte din toate etapele cresterii BT in Italia: de la amenajarea sediului, la prima echipa, primii clienti, testarea produselor si serviciilor, primele credite si carduri, pana la  lansarea propriu-zisa. In Roma s-a adaptat repede din toate punctele de vedere. Pentru ea, cele mai frumoase momente la BT Italia au legatura cu inaugurarea sucursalei bancii, in 3 ianuarie 2014, fiecare produs sau serviciu nou sau vizita Simonei Halep, in aprilie 2019.

In echipa BT Italia, din ce ne-a spus, este importanta colaborarea cu colegii pentru ca ei vin fie din zone diferite ale Romaniei, fie din Italia. “Italienii nostri ne ajuta sa cunoastem cat mai bine mentalitatea de aici, ne ajuta cu traduceri, comunicam foarte bine” – adauga Andreea Groza. Inevitabil, a venit vorba si de mancarea italiana: “Imi plac foarte mult pastele amatriciana. Am invatat sa le gatesc singura. Sunt innebunia dupa aceasta combinatie de suc de rosii, guancialele si pecorino romano”. – adauga ea.

Odata cu pandemia, viata mea s-a schimbat - modul de a lucra, munca de acasa, masca, calatorii,  vizita la muzee, iesirile in oras. A trebuit sa ma adaptez la situatia actuala, ceea ce mi-a fost destul de usor, am petrecut mai mult timp citind cartile pe care nu am avut timp sa le citesc pana acum, sa vad filmele pe care nu reusisem sa le vad.  Ce mi-a fost si inca imi este greu este faptul ca, nu imi vad familia de un an de zile, nu am putut merge in Romania asa cum ei nu au putut veni la Roma. Dar ma linisteste faptul ca ii stiu bine sanatosi si ca azi tehnologia ne permite sa ne vedem virtual.

Cu banca am mers inainte, ne-am adaptat la situatia actuala,  program redus in perioada de lockdown total, dupa care am revenit la program normal, dar lucram in ture, cu masti, cu dezinfectanti, iar clientii, la fel. Din toata situatia asta cel mai important este sa iesim sanatosi,  iar cand totul se va termina sa nu uitam prin ce am trecut si sa apreciem fiecare minut din viata noastra, sa traim bucurosi si sa fim recunoscatori pentru tot ceea ce avem.

3 lucruri din Romania pe care Italia nu le poate inlocui

Cu o oarecare nostalgie, Andreea Groza ne-a spus: “Din Romania imi lipseste familia, imi lipsesc prietenii, dar si Marea Neagra. Practic, am crescut cu marea, tatal meu a fost navigator. De multe ori alergam pe plaja. Iar mirosul marii, iarna, are ceva special”.

Pe buna dreptate, spune ca aceasta etapa din viata ei inseamna maturizare, crestere, o lume noua. Pe langa job, Italia este pentru ea istorie, frumuseste, culoare, cultura, arta si energie pozitiva. Cu alte cuvinte, LA GRANDE BELLEZZA, vorba filmului cu acelasi nume, dar si expresia preferata a Andreei in italiana.

 

Editor: Laura Petrehus, Director Adj. Comunicare & PR, Banca Transilvania

 

Ți-a plăcut acest articol?
55
1

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.