15 octombrie 2021

Lucian Pasca: Mindset ghidat de empatie

Empatia si rabdarea sunt cele doua calitati care il caracterizeaza. Tocmai de aceea, rolul de Specialist Servicii Clienti Mentor i se potriveste de minune lui Lucian Pasca, unul dintre #OameniidelaBanca alaturi de care povestim astazi despre schimbare, adaptare si determinare. Afla mai multe in articolul de mai jos!

Lucian nu s-a gandit niciodata ca o sa lucreze in banca, mai ales pentru ca studiile le-a finalizat intr-un domeniu cu totul diferit. A terminat seminarul teologic, licenta si masterul in Teologie, insa, asa cum spune o vorba populara, socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ:

„Dupa ce am finalizat studiile, am activat ca preot intr-o parohie de aici, din Maramures. Doar ca, intre timp, soarta a avut alte planuri pentru mine si atunci am fost nevoit sa ma reprofilez, oarecum. M-am gandit ca... mie mi-a placut tot timpul sa intru in banca in calitate de client, pentru ca atmosfera era foarte faina. Asa ca, de la client la angajat, a mai fost doar un pas. Am facut Facultatea de Management si mi-am depus CV-ul. Atunci nu era niciun loc disponibil, dar am zis sa astept sa vad ce se intampla. Dupa 2 luni, am fost sunat sa merg la interviu.”

Fiind un domeniu relativ nou pentru Lucian, perioada de pregatire a venit si ea cu provocarile sale, dar si cu lectia determinarii: „Imi amintesc ca, in acea perioada, doamna Director de Operatiuni de atunci mi-a zis dupa prima saptamana ca nu stie daca vom colabora mai departe, ca nu ma vede foarte implicat. Asta m-a motivat si mai tare, atat de tare ca la testele de la finalul perioadei de pregatire am luat nota maxima.”

Astazi, Lucian este Specialist Servicii Clienti Mentor la sucursala Baia Mare. In fiecare parte a activitatii sale, rabdarea joaca cel mai important rol. Fiind vorba de o responsabilitate foarte mare, avand in grija viitori specialisti, este important ca mindset-ul unui Mentor in BT sa fie setat dupa urmatorul principiu: „Si tu ai trecut la un moment dat prin asta, asa ca pune-te in locul colegului tau si incearca sa ii arati sustinerea ta. Poate ca o sa fii nevoit sa repeti informatia, sa reiei un proces, dar lucrurile o sa mearga mult mai bine atunci cand incerci sa te pui in pielea persoanei din fata ta”.

Lucian este o persoana activa, astfel se face ca si timpul sau liber este ocupat cu tot felul de activitati alaturi de familie. Dupa ce se intoarce de la birou, asteapta cu nerabdare sa ajunga acasa la sotie si la baietelul sau de 1 an si 4 luni:

„In weekend, pornim inca de vineri seara spre tara. Acolo, asa cum stie toata lumea, mereu e ceva de lucru. Noi avem o livada de meri si pruni si, mai ales in perioada asta, suntem la cules, facem suc de mere... Dar in toate anotimpurile e de lucru la livada: ba trebuie stropiti pomii, ba tunsi, ba legati, ba trebuie pus ingrasamant. De asta, weekendurile noastre se petrec mai mereu la tara. Duminica mai avem timp si de relaxare. Ne trezim dimineata, mergem la biserica, ne intoarcem sa mai stam la povesti si, cand nici nu am simtit, s-a facut deja seara.”

Pe langa livada, o alta pasiune de-a sa o reprezinta calatoriile: „Cand m-am cunoscut cu sotia, stabilisem ca in fiecare an sa reusim sa vizitam doua tari diferite. Anul trecut, fiind si pandemia, si bebelusul nou nascut, nu am mai mers nicaieri, nu ne-a reusit planul. Dar cu siguranta vom recupera”. Destinatia care a ramas incontestabil aproape de sufletul sau este Thailanda, locul in care si-a petrecut minunata luna de miere alaturi de sotia sa.

 

Draga Lucian, ne bucuram sa vedem ca schimbarile petrecute in viata ta au fost o sursa pentru noi impliniri. Suntem mandri sa te numim astazi unul dintre #OameniidelaBanca! 💛

 

BT Extra – intrebari extra pentru #OameniidelaBanca!

Ce lectie din profesia anterioara se aplica si in calitate de mentor?

„Empatia, caci trebuie sa fii alaturi de oameni, sa le intelegi nevoile si sa intri in starea lor. Asa poti sa ii intelegi si sa le cauti solutiile cele mai potrivite.”

 

Daca ar fi sa primesti un premiu, pentru ce crezi ca l-ai primi?

„Pentru rabdare. Asta stiu de la cei din jurul meu, care se mira uneori de cata rabdare pot avea.”

 

Pentru care lucru esti recunoscator ca s-a inventat?

„Acum, gandidu-ma ca am un copilas mic, as zice ca sunt recunoscator ca s-au inventat pampersurile.” 

 

Photo credit: Vasile Serban