02 septembrie 2020

Nicoleta Tudor: De la BT direct pe Bookster

Este un lucru obisnuit ca printre #OameniidelaBanca sa existe un specialist Client Service care stapaneste arta comunicarii si reuseste sa se conecteze cu clientii bancii, insa, lucrurile devin surprinzatoare cand aceasta arta este manifestata si in scris. Ne referim la Nicoleta Tudor, protagonista noastra de astazi, autoare publicata a unor volume de poezii si eseuri care-ti incalzesc sufletul, vers dupa vers.

  

Si-a descoperit pasiunea pentru scris in gimnaziu:

„Pe vremea aceea, copiii nu aveau foarte multe distractii. Citeam destul de mult, eram curioasa sa descopar ce pot gasi in biblioteca de acasa, a scolii sau a orasului. De altfel, cred si acum ca nu poti scrie daca nu citesti destul. Cred ca din iubirea pentru limba romana a venit si pasiunea pentru scris... sau dorinta de a vedea daca eu ma pot pricepe la asta, daca ceilalti vor aprecia. Acum este mai mult decat atat, este aproape un... viciu.”

 

Ani si ani mai tarziu, in 2006, Nicoleta isi trecea varfurile degetelor peste coperta primului ei volum de versuri, „Ispite”, versuri albe. Spunem „primul”, pentru ca ulterior a urmat „Scrisori pentru candva”, in 2019 (care se poate imprumuta de pe Bookster). Dar s-au intamplat multe pana la publicarea primului volum: in adolescenta, fiind incurajata de o profesoara foarte dedicata de Limba si Literatura Romana, a participat la numeroase olimpiade si concursuri, la care si-a antrenat abilitatea de a scrie… “Innourarile ei/ furtunile ei, toate ma intereseaza”.

 

Nu a devenit dascal, asa cum isi dorise, ci a urmat la Universitatea de Vest din Timisoara (orasul ei de suflet) o specializare tehnica. In schimb, numele ei a ajuns sa fie rostit de catre clientii BT, care o cunosc din 2017, de cand s-a angajat la noi. Lucreaza in sistemul bancar din 2005, insa nu si-a reprimat niciodata dorinta de a scrie, chiar daca era inconjurata de cifre:

„Nu m-am oprit niciodata din scris, indiferent ce-am facut sau pe unde m-a purtat viata. A fost mereu felul meu de a darui celorlalti o parte din bucuria de a fi primit un strop de suflet in plus.” 

  

In anul 2001 a castigat Mentiunea Festivalului National de Poezie de la Faget. In primul an de studentie a fost foarte bucuroasa cand cei de la Dilema Veche i-au publicat o scrisoare in rubrica alocata scrisorilor de la cititori: „Mie mi s-a parut ceva special ca o redactie asa cum era si este Dilema sa gaseasca de cuviinta sa-mi aseze gandurile in paginile lor. A fost o onoare. Asta m-a facut sa le scriu in fiecare an. Toate scrisorile pe care le-am trimis ulterior apar acolo.”

 

In anul 2010, tot in urma unui concurs, numele ei apare alaturi de alti autori in volumul colectiv „Antologia vinovatelor placeri” sub tiparul Asociatiei culturale Maria Domina din Bucuresti. „Zambesc, deci exist.” este propozitia care incheie prima scrisoare a Nicoletei catre Dilema Veche. Asa a ales sa-si numeasca si blogul personal, care se poate accesa aici. Cea mai tanara cititoare a blogului este chiar fiica ei in varsta de aproape 12 ani, Sinziana. „Poarta numele unui personaj de carte care m-a impresionat foarte mult in studentie si am zis ca atunci cand voi avea o fetita, asa se va numi. Este vorba de personajul Ilenei Vulpescu din Arta conversatiei (cartea de suflet a Nicoletei). Cred despre Ileana Vulpescu ca este cea mai talentata prozatoare de la noi!” 

 

 

Mai are inca un baietel care se apropie de trei ani, Octavian. Unul dintre motivele pentru care ea si sotul ei i-au ales acest nume este ca are origine latina, o limba draga Nicoletei, despre care spune ca este, de fapt, o limba foarte vie. Are si un citat preferat pe care l-a gravat pe o bratara de argint: „Omnia mea mecum porto. Tot ceea ce am duc cu mine.”

Acum are in lucru un nou volum pe care l-ar fi dorit gata in septembrie, anotimpul ei preferat, cum ii place sa spuna. Probabil ca va amana putin momentul tiparului, insa, cu siguranta va continua sa scrie. Ne-a spus ca isi gaseste inspiratia in tot ceea ce o inconjoara, „in oameni, in natura, in iubire, cea care face soarele sa rasara...mereu.”

 

Draga noastra Nicoleta, ne face placere sa avem printre #OameniidelaBanca un om ca tine, talentat, modest si cu o poveste atat de frumoasa in spate! Ne bucuram ca faci parte din echipa bancii! 💛

Photo credit: Dan Males