0%

Se pare ca vom trece mai usor decat am crezut initial peste criza economica

02 martie 2021 Timp de citire 6:00 minute

Luminita Runcan, Director General Adjunct Risc, vorbeste intr-un interviu acordat Ziarului Financiar despre riscul economic, riscul privind cursul de schimb si dobanzile, respectiv riscul pe sectoare economice in 2021, sustinand ca economia si clientii traverseaza mai bine aceasta criza. 


Economia si clientii traverseaza mai bine aceasta criza economica, iar pentru clientii care nu-si pot relua platile la credite Banca Transilvania pregateste solutii de restructurare flexibile, afirma Luminita Runcan, director general adjunct risc la Banca Transilvania, intr-un interviu acordat ZF.

Ea sustine ca Banca Transilvania va continua sa sprijine economia reala in functie de necesitatile de moment ale acesteia, inclusiv prin posibilitati de restructurare a facilitatilor de creditare.

„La momentul acesta, se pare ca vom trece mai usor decat am crezut initial peste criza economica si suntem optimisti - vor fi reasezari in diverse verticale ale economiei. Evolutia economiei nationale depinde si de cea a economiilor din vestul Europei cu care suntem conectati puternic. Speram ca prelungirea crizei sanitare si a restrictiilor in Europa sa produca efecte gestionabile, care sa limiteze impactul indirect asupra Romaniei“, a declarat Luminita Runcan, care de mai bine de 25 de ani lucreaza la Banca Transilvania, iar din 2014 este director general adjunct-Chief Risk Officer la banca.

Vorbind despre domeniile expuse actualei conjuncturi, sefa riscului de la Banca Transilvania mentioneaza ca acestea sunt in principal industriile ciclice si consumer discretionary. „Este posibil ca in conditiile in care nu se intrevede o revenire in cursul acestui an astfel de sectoare sa fie in continuare foarte afectate, iar aici as aminti, pe langa cele mentionate deja, comertul unor categorii specifice de bunuri.“

Banca Transilvania nu are sectoare pe care nu le finanteaza in acest moment, desi este clar ca in cele afectate direct activitatea este la limita de avarie si investitiile sunt extrem de reduse. „Suntem precauti cu creditarea in asemenea sectoare, analizand cu mare atentie calitatea firmelor care apeleaza la finantare.“

In contextul efectelor negative ale pandemiei de COVID-19, care a pus unii clienti persoane fizice sau companii in imposibilitatea de a-si mai achita ratele la credite, Banca Transilvania a lansat propriile masuri pentru sustinerea clientilor, suplimentare celor anuntate prin moratoriul public, amanand ratele la creditele unor clienti.

Vorbind despre expirarea moratoriului public de amanare a ratelor la credite in acest an, Luminita Runcan aminteste ca Banca Transilvania „va fi alaturi de clientii sai asa cum a facut-o intotdeauna“ si pregateste solutii de restructurare flexibile pentru clientii care nu pot reveni la plata ratelor.


Pregatim solutii de restructurare flexible pentru imprumuturi, dar si credite pentru clientii afectati de pandemie tocmai pentru a putea sustine impreuna revenirea lor si cea economica. Este in interesul tuturor - banca, clienti, economie in ansamblu - sa beneficieze de facilitati si de intelegere, ceea ce va ajuta demersul de revenire economica. Si in trecut, si acum suntem extrem de atenti la acest aspect, iar acest lucru ne-a ajutat in relatia cu clientii afectati si ne-a construit o reputatie de banca responsabila, deschisa la dialog.“

 

Luminita Runcan mai spune ca Banca Transilvania va continua sa sprijine economia reala in functie de necesitatile de moment ale acesteia, inclusiv prin posibilitati de restructurare a facilitatilor de creditare asa incat sa fie si facila, si judicioasa.

In ceea ce priveste riscul privind cursul de schimb si dobanzile, sefa riscului de la Banca Transilvania spune ca estimeaza in continuare „o evolutie moderata a celor doua.“

„Pentru anul 2021 - 2022, specialistii nostri estimeaza un mediu relativ stabil, cu dobanzi in scadere usoara. Iar pentru clientii care au credite, aceasta este o veste foarte buna.“

Gestionarea adecvata a costurilor si cresterea volumului de operatiuni au ajutat Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, sa obtina un profit consistent, de circa 1,2 miliarde de lei, si active de peste 103 miliarde de lei in anul 2020, care a fost marcat de pandemia de COVID-19.

  • Soldul creditelor nete acordate de banca a crescut in 2020 cu 4,56% fata de 2019, la 40,4 miliarde lei.
  • La nivelul intregului grup Banca Transilvania, volumul creditelor gestio­nate a depasit 42 miliarde de lei.
  • Luminita Runcan: Pentru cursul de schimb si dobanzi estimam o evolutie moderata. Criza actuala este profund atipica.


ZF: Cum evalueaza Banca Transilvania riscul privind cursul de schimb si dobanzile? Exista posibilitatea cresterii cursului valutar si cu impact asupra clientilor si rambursarii creditelor?

Luminita Runcan: Cursul de schimb si dobanzile au fost si vor fi in continuare in atentia pietei, avand in vedere evolutiile bruste ale acestora pe parcursul crizei financiare din 2008. Dupa cum s-a putut observa deja, economia Romaniei este mai matura fata de anii 2008-2010, asa incat  fluctuatiile inregistrate in primavara pe cursul de schimb si pe dobanzi au fost incomparabil mai reduse. Estimam in continuare o evolutie moderata a celor doua.

Pentru anul 2021 - 2022, specialistii nostri estimeaza un mediu relativ stabil, cu dobanzi in scadere usoara. Iar pentru clientii care au credite, aceasta este o veste foarte buna. Preocuparea constanta a bancii este sa asigure un echilibru intre dobanzile incasate la credite si cele platite la depozite pentru a continua conduita responsabila fata de toti clientii. Dobanzile din tara noastra sunt semnificativ mai bune decat dobanzile din restul Europei. In acest context, remarcam ca si anul 2020, in linie cu ultimii 10 ani, a adus un plus de economisire, depozitele pe total sistem bancar romanesc continuand sa creasca.

ZF: Care este diferenta dintre cele doua crize?

Luminita Runcan:  Criza actuala este profund atipica. Discutam despre o cauza cu care economia moderna nu s-a mai confruntat in istoria recenta, poate de aceea inclusiv masurile adoptate in general de state si mediul economic pot fi percepute la o prima vedere ca fiind oarecum experimentale.

Desi este greu de facut un pronostic, este foarte posibil ca diferenta majora dintre cele doua crize sa fie in avantajul contextului actual si astfel revenirea sa fie mult accelerata in situatia de astazi. 2008 a insemnat o criza care s-a manifestat prin blocarea pietelor si lipsa de lichiditati care sa asigure fluxurile necesare unei functionari normale. In 2020 a fost o criza exogena sistemului bancar, o criza sanitara ale carei masuri de gestionare s-au rasfrant negativ asupra economiei si pietelor, iar aici ma refer la masurile de lockdown partial sau total.

Pe langa diferente intre cele doua momente istorice, sunt si asemanari, dintre care as sublinia-o pe cea mai importanta: bancile au fost in mijlocul evenimentelor, incercand sa raspunda nevoilor clientilor lor si invatand alaturi de acestia cum sa navigheze prin furtuna.

 

Ți-a plăcut acest articol?
6
1

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.