31 martie 2021

Sorin Ciobanu: Despre filtrul ratiunii si varfuri cucerite

O etapa a vietii o construieste pe alta. In cazul lui Sorin Ciobanu, aceasta „alta” etapa a fost una neasteptat de diferita: absolvent de Politehnica in anul 1994, Sorin nu si-ar fi imaginat pe vremea aceea ca va alege sa activeze in domeniul bancar. Nici ca va ajunge astazi sa poarte titulatura de Director de Agenție in cadrul Bancii Transilvania. Totusi, iata-l aici, fiind unul dintre #OameniidelaBanca, despre care vorbim cu mandrie.

 

Asadar, cum a ajuns protagonistul nostru sa lucreze in banking? Ei bine, dupa ce terminase facultatea, tanarul Sorin s-a izbit de un adevar care avea sa-i schimbe planurile de atunci: sa se angajeze in domeniul tehnic nu mai era o optiune pentru el. Dar acest lucru nu insemna ca anii de studiu si-au pierdut din importanta:

„In orice facultate tehnica iti educi mintea fara sa vrei. Ceea ce sta la baza unei facultati tehnice este logica. Te invata - ca vrei, ca nu vrei - sa ai o logica in tot ceea ce gandesti tu. Asta o data. Dupa aceea, te invata sa cauti. Pentru ca, de multe ori, la laboratoarele tehnice lucrurile nu sunt chiar atat de clare, mai sunt aspecte empirice. Ori ca sa ajungi la ele, sa ajungi sa rezolvi diverse spete, tu trebuie sa cauti, sa cercetezi, sa dezbati. Si atunci, aceste lucruri m-au ajutat si mi-au creat un cadru, o temelie pe care sa pot cladi si fundamentele economice”, spune Sorin.

 

La varsta aceea, Sorin avea abilitatea de a folosi filtrul ratiunii in toate deciziile sale, dar nu detinea suficiente informatii despre cum functioneaza domeniul economic si sistemul bancar. Din acest motiv, a decis sa se inscrie la o a doua facultate, de Stiinte Economice.

„Si atunci, patru ani am tras!” Pe vremea aceea, Sorin lucra la Banca Agricola, urma cursurile facultatii, iar pe langa toate acestea, mai avea inca doua roluri foarte importante de indeplinit: cel de sot si cel de tatic. In anul ‘97, cand Sorin era in anul 3 de facultate, a aparut fetita lui, Andra. Cum si sotia a decis sa fie studenta pentru a doua oara (au urmat aceeasi facultate), lucrurile erau mai complicate in sesiunile de examene. Complicate, dar nu imposibile.

 

Cei doi s-au ambitionat unul pe altul si au reusit sa treaca impreuna peste perioada respectiva, asa cum s-ar incuraja doi drumeti intr-o urcare pe munte. Este important sa iti pastrezi mintea limpede si sa nu te opresti niciodata, indiferent de cat de greu ti se pare. Astfel, au facut inca un pas si inca un pas si asa a venit anul 2005, cand Sorin a devenit unul dintre #OameniidelaBanca. Inca un varf si inca un varf si asa au trecut 16 ani de Banca Transilvania, timp in care Sorin sustine ca a intalnit oameni extraordinari, oameni de la care a avut in fiecare zi cate ceva nou de invatat.

 

Dar drumetiile pe munte nu se fac doar ca sa te intorci cu varful in rucsac (desi satisfactia este de nedescris). In cazul lui Sorin, muntele este un prilej de relaxare, este un hobby. Cineva – un trainer – i-a spus lui Sorin ca muntele se poate numi hobby doar in momentul in care ajungi sa cheltui bani pe asa ceva: „cred ca are dreptate! Initial m-a intrigat afirmatia lui, dar, privind in urma, cam asa-i”, rade el.  

 

Muntele si linistea. Exista un alt prilej mai bun de evadare din realitatea de zi cu zi? Ei bine, da: cititul. Desi acest lucru se incadreaza la un alt nivel. In prezent, Sorin s-a ambitionat sa citeasca „Pamantul fagaduintei” de Barak Obama, o carte de 850 de pagini. Ii plac cartile scrise pentru a-i provoca pe oameni sa gandeasca, sa analizeze, sa puna lucrurile in balanta. Haruki Murakami este unul dintre scriitorii care realizeaza acest lucru si din acest motiv, in biblioteca lui Sorin se regasesc mai multe carti scrise de acesta: „Ideea e sa extragi ceva de acolo care sa te inspire. E fain sa-ti gasesti in lecturi personaje puternice, care nu se lasa si viseaza sa mearga mai departe. Si sa iei de la ele ceva care sa te duca si pe tine mai departe in Banca Transilvania, spre exemplu, sau in alta parte.”

 

Indiferent de modul in care toate aceste cunostinte te ajuta mai departe la Banca Transilvania, Sorin, noi stim ca in fiecare zi te intorci acasa de la birou cu cate o victorie noua – nu o cucerire de varf de munte, ci de oameni. Clienti sau colegi, un lucru este sigur: cu totii ne bucuram ca faci parte din #OameniidelaBanca!

 

Photo credit: Catalin Cimpan