09 aprilie 2021   |   Timp de citire: 5 minute

Tiberiu Moisa, BT: Antreprenorii sunt cei care aduc schimbarea in Romania

Tiberiu Moisa, Director General Adjunct IMM si MidCorporate BT, a participat azi la Antreprenorii Viitorului, eveniment organizat de revista Biz, unde a vorbit despre antreprenori, oportunitati si incredere:

 

Cum ajuta BT antreprenorii in aceasta perioada

 • In primul rand incercam sa fim disponibili. Acesta este cel mai important lucru. Orice este important pentru clienti devine important pentru noi. In sensul acesta incercam, desi nu este usor, sa fim prezenti in orice schema de finantare disponibila in Romania, astfel incat oricine are in plan sa finanteze o afacere sa poata gasi la noi multe solutii. Trebuie sa fim oriunde este nevoie in asa fel incat antreprenorii sa gaseasca la BT ceea ce isi doresc.
 • Acceleram toate procesele de digitalizare. Asteptarile clientilor sunt din ce in ce mai mari, prin umare, cu resursele importante pe care le avem grabim aceasta transformare.

 

Ce trebuie sa stie antreprenorii pentru finantare?

 • Pe langa faptul ca banca se uita la situatia financiara, accentul se pune pe acum. Cum reuseste business-ul sa se sustina in prezent, cum actioneaza si cum se reorienteaza cu provocarile de azi.
 • Dobanzile sunt atractive. De fapt niciodata nu au fost la un nivel atat de redus. Accesul la finantare este comparabil cu situatia de dinainte de Covid-19, cu exceptia notabila a sectoarelor care au fost puternic afectate de pandemie.
 • Sa urmareasca oportunitatile care vin din programele europene sau alte mecanisme de finantare.

 

Cum vede BT mediul antreprenorial in Romania?

 • Deciziile importante in business tin de increderea pe care o avem in privinta viitorului. Ceea ce facem este influentat de modul in care ne gandim la ziua de maine. Gandindu-ne la firul cronologic al ultimelor 12 luni, ne aducem aminte de socul emotional teribil al primului trimestru, incet-incet a urmat o perioada de adaptare, chiar de redresare cu o crestere pe finalul anului trecut, iar mai apoi am fost cu totii luati prin surprindere de valul trei.
 • Este aproape o identificare intre modul in care mintea noastra se asaza, incredere si reorientarea business-urilor. Mediul antreprenorial evolueaza pe baza de incredere.
 • Cand dorim sa intelegem evolutia mediului antreprenorial atunci trebuie mers la firul ierbii. Vom gasi o sumedenie de povesti, cu business-uri care au crescut sau cu domenii care sufera. Resetarea si adaptarea despre care vorbim noi astazi s-a bazat pe multe, deseori nestiute, sacrificii personale. Insa este cert ca evoluam: avem antreprenori mult mai  pregatiti si mai conectati la trendurile viitorului.
 • Antreprenorii sunt cei care aduc schimbarea in Romania, indiferent de domeniu. Chiar si pentru noi in banking, de fiecare data cand incercam sa intelegem ce va fi, ne uitam la antreprenorii care sunt conectati cu zona financiara.
 • Este important sa avem cat mai multe afaceri independente. Este atat o miza economica – prin aportul de vitalitate si inovatie – cat si una a societatii pentru ca antreprenorii sunt un simbol al autonomiei si curajului. Ei genereaza schimbarea, iar pe baza sacrificiilor lor, a reusitelor si esecurilor, toata economia invata, inclusiv companiile mari.

 

Lectiile invatate dupa 2020

 • Inainte de COVID, economia romaneasca privita per ansamblu nu arata rau, crestea in fiecare an. Daca te uitai doar la cifre fara sa incerci sa intelegi ce poveste spun aceste cifre ai fi avut impresia ca eram bine. Nu eram. Nu eram conectati suficient la tendintele viitorului: sustenabilitate, tehnologie, economie verde.
 • Pandemia a venit, ne-a adus cu picioarele pe pamant si ne-a conectat la aceste tendinte. Trebuie sa intram in logica transformarii digitale si a beneficiilor pe care le aduce.
 • Fiecare business trebuie sa isi regandeasca strategia, clientii, sa-si castige de fiecare data locul si respectul partenerilor.
 • Perioadele care vin dupa socurile economice aduc schimbari care pot alimenta o noua generatie de antreprenori. S-a intamplat si acum un deceniu, in precedenta criza. Oamenii sunt mai dispusi ca oricand sa incerce solutii noi, vor exista pachete de stimulare economica si mecanisme de finantare, economiile puse deoparte de oameni vor alimenta noi investitii. In aceasta mare reasezare a lucrurilor vor fi multe de facut si pentru oamenii de actiune... este o veste buna!
 • Sunt convins ca peste 10 ani vom putea discuta de mari afaceri romanesti care au pornit in aceasta perioada.