23 octombrie 2020

„Vrem sa surprindem publicul, sa-l educam.” ne spune Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF la podcastul BT

 

Pregateste-ti castile! 🎧 Azi la BT Talks aflam care e mindset-ul unui om care a realizat pana acum 19 editii de festival. Da, vorbim despre TIFF - Transilvania International Film Festival 🎬, iar alaturi de Andi Moisescu il avem invitat pe Tudor Giurgiu.

Tudor si-a dorit de la inceput sa faca un festival care sa semene cu cel de la Rotterdam sau Berlin, iar faptul ca TIFF functioneaza de 19 ani este o proba care spune multe despre validitatea proiectului. „An de an suntem ambitiosi si vrem sa facem lucruri noi. Vrem sa surprindem publicul, sa-l educam.” ne spune el.

Hai sa vezi ce am discutat cu omul care a pus Romania pe harta festivalurilor de film din lume si a contribuit masiv la schimbarea standardelor industriei de evenimente de la noi din tara.

 

 

Despre rolurile din viata lui

 

  • Cand nu face TIFF, Tudor este regizor, scenarist si producator de film. Desi fiecare domeniul presupune un alt tip de personalitate, el spune ca meseriile sale „se intrepatrund intr-un fel bizar” si il completeaza.
  • „Experienta regizorului e cea mai complexa si mai interesanta, pentru ca ai de lucru cu foarte multi oameni. Pe toti trebuie sa ii aduci in aceeasi barca cu tine si sa vasleasca in aceeasi directie in care vrei tu. E foarte greu sa ii motivezi pe o perioada lunga de timp. Trebuie sa fii un psiholog extraordinar sa-i mobilizezi pe toti in felul in care vrei.”

 

Mindset-ul „THINK BIG” si primele editii TIFF

 

  • La primele editii, Tudor a avut un consultant in organizarea de festivaluri de la Varsovia. El i-a ajutat sa evite gafe in organizare si sa fie atenti la modul in care gestioneaza artistii, cum gandesc cazarile, juriile, cum aleg filmele sau cum arata materialele de promovare.
  • TIFF nu s-a nascut foarte repede. “Am stat un an jumatate invatand, scriind, cautand bani.”
  • Echipa este esentiala in organizarea unui festival. „Cand eram mai tanar, delegam mai greu. Acum deleg mai usor. (...) Mi-am dat seama ca nu voi putea fi un om orchestra, nu ma pricep la toate si nici nu cred ca trebuie sa ma ocup de tot in festival. Am avut intelepciunea sa caut un critic de film care sa se ocupe de tot ce inseamna selectia filmelor.”
  • Am aflat ca exista o satisfactie imediata in realizarea unui festival. „Faptul ca muncesti un an pentru 10 zile si ai sentimentul, atunci cand iti iese, ca vezi bucuria in ochii oamenilor. (...) Te uiti la oameni si daca ei gasesc suficiente cuvinte de lauda, asta e extraordinar.”

 

Whats next? 

 

  • Din cauza pandemiei, Tudor e sceptic in ceea ce priveste viitorul cinematografiei romanesti. „Nu prea vad cu ochi buni ceea se intampla la noi in domeniu in urmatorii ani. E o industrie care e dependenta de sala de cinema, spectatori si biletul pe care trebuie sa il platim. 
  • Probabil vor fi 2-4 ani complicati. 40% din fiecare bilet, se intoarce in productie. Asta inseamna ca se vor face mai putine filme si va fi tot mai greu sa obtii finantare pentru un proiect.
  • Multi producatori americani se muta in Croatia, Lituania sau Cehia unde statul ii ajuta pe baza unor scheme de ajutor sau sunt niste avantaje fiscale care in Romania nu functioneaza la fel de bine.

 

 Nu uita sa te abonezi la BT Talks pe Apple PodcastGoogle Podcast sau Spotify pentru ca urmeaza si alte episoade. #enjoy!

 

Editor: Popa Adelina, Functionar bancar internship, Banca Transilvania