13 martie 2019

#Podcast: Ömer Tetik, CEO BT: Romanii sunt foarte deschisi la noutatile digitale

Ömer Tetik, CEO-ul BT, a fost invitat recent de catre Jan Thomson, co-host al podcasului Mullets & money: An Eastern European Equities Podcast, sa discute despre fintech & tehnologie, asemanari intre piata/produsele din Romania si alte piete, recomandari pentru oamenii de afaceri care se gandesc la Romania, despre cresterea BT in urmatoare perioada, dar si cu privire la taxa pe activele bancilor.

 

Ömer Tetik are peste 20 de ani de experienta in banking in Romania, Rusia si Turcia. Cine il cunoaste personal, stie despre el ca este sociabil, deschis si ambitios. Asa incat un podcast cu CEO-ul Bancii Transilvania nu e nicio supriza. Interviul este in engleza, insa am extras cele mai importante idei: 

  • Fintech & tehnologie: Romanii sunt foarte deschisi la tot ce apare nou in zona aceasta si isi doresc ca tehnologia pe care o intalnesc in Londra sa o poate folosi si in Romania cat mai repede. Ambitia BT este de a fi early adopter pe zona fintech pentru a putea oferi clientilor nostri eficienta si rapiditate cu ajutorul tehnologiei. Cu aceste idei in minte am lansat anul trecut primul wallet bancar din Romania, BT Pay, precum si BT Store, platforma care ofera online solutii non bancare pentru IMM-uri din zona HR, medicala, financiar contabila, consultanta, e-commerce etc. Continuam jurney-ul nostru digital si in 2019 si pregatim lansarea unui nou internet banking cu multe optiuni noi.
  • Asemanari intre piata din Romania si alte piete: Perceptia despre banci in lume este cam la fel. Ca industrie, nu este o industrie iubita. Asemanari intre produsele bancare din Turcia si cele din Romania sunt destul de puternice in zona IMM-urilor pentru cardurile de credit si microfinantare. Romanii sunt apropiati ca si cultura de turci in sensul ca sunt foarte nerabdatori sa obtina un anumit produs bancar, dar si la modul ca mai repede asculta de ce ii spune vanzatorul decat sa citeasca documentele bancii.
  • Recomandari pentru oamenii de afaceri care au in plan sa se mute in Romania: este un mediu de afaceri foarte bun, sa fie atenti sa isi gaseasca parteneri buni de la inceput (clienti, angajati, actionari) si sa faca folow-up pentru ca la termenele de livrare uneori sunt incalcate.
  • Achizitii viitoare de banci din partea BT: Deocamdata nu cautam alte piete, dorim sa consolidam pe ce avem in Romania si Republica Moldova.
  • Taxa suplimentara pe activele bancare: S-a observat un progres in dialog si in discutiile avute in ultima perioada pe tema taxele supilmentare pe activele bancilor. Ne asteptam sa nu fie adoptata in forma initiala, poate va fi mai apropiata ca forma de ce exista acum in Polonia si Ungaria.