Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania, cinci consideratii despre contextul macroeconomic de acum

INFO-COVID 2020-05-07
Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania, cinci consideratii despre contextul macroeconomic de acum

 

  • Pandemia este un soc pentru globalizare si pentru comertul international si trebuie privit ca oportunitate pentru tarile cu deficite comerciale. Este cea mai mare oportunitate pentru Romania dupa caderea comunismului.

 

  • Intensificarea digitalizarii a devenit o necesitate in urma incidentei pandemiei, iar Romania dispune de resurse IT&C (pondere ridicata in PIB, sector competitiv din perspectiva mondiala).

 

  • Este sansa Romaniei sa investeasca eficient in infrastructura critica, sanatate, educatie, strazi, cai ferate.

 

  • Nivelul redus al costurilor reale de finantare, soliditatea sectorului bancar si potentialul de dezvoltare sunt ingredientele de care dispunem pentru a trece la cantitate la calitate, aspect fundamental in ecuatia dezvoltarii durabile.

 

  • COVID-19 intra in categoria socurilor naturale, cu cat mai sever impactul in acest an, cu atat mai importanta relansarea anul viitor. Scenariul in V este sustinut si de ameliorarea increderii investitorilor in Germania, dar si de cresterea semnificativa a indicilor bursieri in ultimele saptamani, evolutie influentata de depasirea punctului critic al pandemiei si de eliminarea graduala a restrictiilor.