Banca Transilvania primeste o noua finantare din partea BERD, destinata IMM-urilor care investesc in eficienta energetica

Comunicat de presa 2014-11-18
Banca Transilvania primeste o noua finantare din partea BERD, destinata IMM-urilor care investesc in eficienta energetica

Banca Transilvania primeste o noua linie de finantare din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 15 milioane de euro. Suma este destinata continuarii sustinerii IMM-urilor care investesc in proiecte de eficienta energetica si energie regenerabila. Semnarea oficiala a contractului de finantare are loc astazi, 18.11.2014, in Bucuresti.


Detalii:

  • Aceasta tranzactie face parte din RoSEFF - Facilitatea de Finantare pentru Energie Sustenabila a IMM-urilor din Romania, instrument cheie al BERD pentru promovarea folosirii mai eficiente a energiei, ca modalitate de reducere a cheltuielilor si de crestere a competitivitatii IMM-urilor.
  • Imprumuturile de eficienta energetica beneficiaza de asistenta tehnica si de stimulente financiare asigurate prin finantari nerambursabile de la Uniunea Europeana.
  • Facilitatea este a doua de acest tip primita de BT din partea BERD, suma acordata suplimentar datorita cresterii cererii. Un imprumut anterior, de 10 milioane de euro, acordat Bancii Transilvania de catre BERD la sfarsitul anului 2012, pentru eficienta energetica, a fost utilizat integral.
  • Cu ajutorul primului imprumut, 34 de IMM-uri au investit in imbunatatirea eficientei energetice, investitii care au dus la o reducere a consumului de energie care depaseste echivalentul consumului pe timp de 1 an al tuturor gospodariilor din Bucuresti. Investitiile au generat, de asemenea, scaderea emisiilor de carbon cu aproximativ 890.000 de tone, reprezentand echivalentul emisiilor a 280.000 de masini pe parcursul unui an.
  • BERD este cel mai mare actionar al Bancii Transilvania, detinand 15% din capitalul social BT.
  • Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este cel mai mare investitor institutional din Romania. Pana in prezent, BERD a investit peste 6,9 miliarde euro in 366 de proiecte din intreaga tara.

 

Declaratii:
Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania: „Acordul semnat astazi cu BERD aduce numeroase beneficii: in primul rand pentru mediu, prin reducerea emisiilor de gaze poluante, apoi pentru economie, prin imbunatatirea competitivitatii industriale, cat si pentru clientii nostri care, prin investitiile efectuate, beneficiaza de economii tangibile, fie prin facturi mai mici la energie, daca ne referim la eficienta energetica, fie ca venituri din surse regenerabile si, nu in ultimul rand, pentru Banca Transilvania, care este astfel in masura sa ofere in continuare sprijin financiar pentru proiecte de investitii profitabile si viabile din punct de vedere tehnic”.

Phil Bennett, Prim Vice Presedinte BERD: „Pe masura ce economia isi revine, este timpul ca IMM-urile sa se concentreze pe modul in care pot deveni mai competitive, sa reduca consumul de energie si costurile aferente. Suntem incantati sa ne extindem angajamentele in domeniul eficientei energetice prin acordarea unui nou imprumut catre Banca Transilvania. Suntem impresionati de rezultatele primului imprumut si suntem increzatori ca banca dispune de un portofoliu semnificativ care sa ii permita continuarea finantarilor in domeniul eficientei energetice”.