BT: “Trebuie sa fim atenti la motoarele avionului care ne duce mai departe”. Declaratii despre solutiile bancii pentru companii, acordate Ziarului Financiar

INFO-COVID 2020-03-27
BT: “Trebuie sa fim atenti la motoarele avionului care ne duce mai departe”. Declaratii despre solutiile bancii pentru companii, acordate Ziarului Financiar

 

Ce solutii are BT pentru companii, in contextul generat de aceste vremuri neobisnuite, la care putini s-ar fi gandit? Tiberiu Moisa, Director General Adjunct MidCorporate si IMM la Banca Transilvania, a fost invitatul ZF Live azi (27 martie) la o discutie cu Sorin Pislaru, redactor-sef, Ziarul Financiar, iar ideile desprinse sunt urmatoarele:

 

La BT am intrevazut ca vor urma perturbari in economie. Banca Transilvania are cea mai buna schema de protectie a companiilor din Romania, in acest moment.

 • Ne-am dat seama destul de repede ca vor urma o serie de perturbari in fluxurile economice si aceasta intrerupere va lasa urme. Am intrevazut ca urmeaza intarzieri in cash-flow-ul companiilor, un declin al consumului in unele sectoare si schimbari de comportamente.
 • Ne-am gandit imediat la clienti si am fost prima banca care a anuntat masuri destul de ample pentru companii. Asa incat toate firmele care lucreaza cu BT ca banca de casa pot apela la o amanare de rate de pana la 6 luni.
 • Odata cu aceste masuri ne-am asumat ideea ca va fi ceva dinamic, un cadru de reglementare in care vom interveni probabil saptamanal. Acum este devreme sa vedem sectoarele indirect afectate de criza, vom sti mai bine in cateva luni. Din acest motiv masurile noastre nu vizeaza doar industriile cele mai afectate, am lasat spatiu si pentru altele care sunt impactate dintr-un motiv sau altul. Nu am mers sectorial, insa e posibil sa o facem, mai incolo.
 • Ne bucuram ca termenele propuse de banca noastra au devenit un reper in spatiul public. Clientii au reactionat imediat si avem solicitari de renegociere contractuala in crestere – pana acum, peste 1.500.
 • Cu totii am asteptat Ordonanta de Urgenta anuntata de Guvern aseara, sa vedem cum se schimba cadrul legilativ, iar echipele sa vada cum sa implice cat mai bine.

 

Masurile BT completeaza masurile anuntate de Guvern

 • Masurile anuntate de BT pentru sustinerea clientilor companii sunt ceva mai largi, abordeaza mai multe companii decat Ordonanta de Urgenta. Masurile bancii au in vedere inclusiv firme care nu ar fi eligibile in cadrul programului guvernamental.
 • Prin urmare, cei care nu se incadreaza in OG, ar putea explora masurile BT si vor primi suport din partea noastra. Vom face o combinatie cu atat mai mult cu cat unele sectoare sunt afectate direct, altele indirect.
 • Salutam deciziile Guvernului si per ansamblu trebuie sa ne pregatim pentru ajustare foarte dinamica. Nicaieri in lume nu este un sistem care functioneaza perfect, niciun guvern nu va putea veni cu o solutie care sa se potrivesaca tuturor.

 

Ce isi doresc firmele de la BT in aceasta perioada

 • Pe de o parte, renegocierea contractelor de credit
 • Pe de alta parte, sunt antreprenori care solicita credite. Antreprenorii au de multe ori o “incapatanare”, o viziune pe care oamenii obisnuiti nu o au.

 

Trebuie sa fim atenti la sectoarele care PAR castigatoarele momentului

 • Trebuie sa ne uitam si la sectoarele care par sa fie castigatoarele momentului pentru ca nimic nu functioneaza simplu intr-un mediu perturbat.
 • In timp ce oferim sustinere celor care sunt afectati de criza, BT va milita ca masurile guvernamentale sa aiba inclusiv programe de sprijin si capital de lucru pentru ceea ce merge acum, ca sector.  
 • Trebuie sa fim atenti si la motoarele economiei care vor duce economia mai departe.

 

Companii mici vs companii mari: Cand ti-e frica, e o dinamica diferita a mintii

 • Firmele mari au alte structuri organizationale, acces la resurse mai bune, gandesc mai planificat. Ele analizeaza cadrul legislativ, ca sa-si evalueze optiunile.
 • Afacerile mici sunt impactate la nivel personal. Ce avem acum nu este doar o problema economica. Este in primul rand o criza legata de sanatate, provocarea pe care o au antreprenorii mici nu este doar despre ce se va intampla maine cu businessul lor, ei trebuie sa aiba grija de propriile familii. 

 

Posibile oportunitati aduse de criza pentru Romania

 • Criza de acum poate fi o ocazie pentru Romania la nivel macroeconomic, de a reechilibra probabil in 6 sau 12 luni anumite deficiente pe care tara noastra le are de cativa ani. Una dintre ele este ca importam alimente, exportam materie prima si importam produse finite. 
 • Crestere importanta in zona de online, chiar si din partea companiilor care pana acum aveau reticente in a opera online.

 

Pregatirea pentru multe schimbari. Ce decidem este in controlul fiecaruia

 • Este important sa ne pregatitm pentru zile, saptamani sau luni in care vor fi multe schimbari, in care vom trece prin diferite tipuri de trairi.
 • Sfatul nostru pentru antreprenori este sa foloseasca orice parghii de protectie guvernamentala sau privata, sa exploreze toate mecanismele de sustinere disponibile (inclusiv somajul tehnic).
 • Nu exista program de sustinere care sa substituie calitatea deciziilor pe care le iau acum antreprenorii si ce anume prioritizeaza. Cum folosesc rezervele pe care le au – angajatii, relatiile cu clientii, renegocierea cu banca, modul in care fiecare alege sa traverseze aceasta perioada. Ce decidem este in controlul fiecaruia.

 

In loc de incheiere: sectorul bancar poate contribui la propagarea unei stari de calm si apoi la relansarea economica. La Banca Transivania, rezultatele financiare de pana acum, resursele pe care le avem si mai ales atasamentul incredibil din partea colegilor mobilizeaza tot ce stim sa facem mai bine pentru a contribui acest lucru: la calm si, speram cat de repede, la relansare. Va asiguram ca BT isi va aduce contributia.