Prin BT, beneficiarii de granturi HoReCa au tranzactii gratuite din subconturile dedicate si acces la credite fara garantii pana la primirea grantului de la minister

Comunicat de presa 2021-06-23
Prin BT, beneficiarii de granturi HoReCa au tranzactii gratuite din subconturile dedicate si acces la credite fara garantii pana la primirea grantului de la minister

Banca Transilvania face parte dintr-un nou program de granturi, de aceasta data cu destinatie HoReCa, care inseamna finantare nerambursabila pentru IMM-urile din industria ospitalitatii: hoteluri, restaurante, pensiuni, agentii de turism si organizatori de evenimente.

Antreprenorii pot beneficia de finantare – ajutor de la stat, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului – de pana la 20% din scaderea cifrei de afaceri din 2020, comparativ cu 2019, de maxim 800.000 de euro. Peste 25.000 de clienti BT sunt eligibili pentru finantare nerambursabila prin acest program – ca obiect de activitate, conform codurilor CAEN.

Cele mai importante noutati cu care vine programul fata de alte scheme de ajutare a antreprenorilor afectati de pandemie:

 • Sustinere pentru toti: toate companiile eligibile primesc ajutor nerambursabil avand in vedere ca in program nu se aplica, asa cum a fost in alte programe, principiul primul venit, primul servit. Solicitantii depun cererea de finantare cu suma pentru care se incadreaza (20% din diferenta cifrei de afaceri de la 2019 – 2020), iar daca bugetul alocat va fi mai mic decat totalul solicitat de beneficiari, va fi impartit proportional intre ei. Bugetul total pentru granturile HoReCa este de 2,5 miliarde de lei.

 • Criteriul de firma in dificultate: sunt eligibile inclusiv microintreprinderile si intreprinderile mici care erau in dificultate la 31 decembrie 2019, cu conditia sa nu fie in insolventa pana la data depunerii cererii de finantare.

 • Documentatie obligatorie: odata cu cererea de finantare trebuie depusa Autorizatia de functionare/Certificatul de clasificare/Licenta de turism etc., respectiv Raportul de expertiza contabila/de audit care certifica baza de calcul folosita pentru stabilirea valorii grantului. Este necesar ca raportul sa fie intocmit de un contabil membru CECAR sau de un Auditor membru CAFR si are rolul de a certifica valoarea incasarilor firmei pe fiecare cod CAEN.

 • Acoperire mai mare a cheltuielilor: beneficiarii vor avea libertatea sa plateasca din aceste granturi toate cheltuielile care au legatura cu activitatea eligibila desfasurata.

 

Pasii necesari pentru accesarea granturilor pentru HoReCa:

 • Obtinerea raportului de expertiza contabila/de audit;
 • Accesarea platformei de granturi si alegerea Bancii Transilvania, ca banca partenera;
 • Completarea online a datelor de identificare;
 • Solicitarile sunt analizate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, iar cele care se incadreaza in cerinte, aprobate. Ulterior este semnat contractul de grant;
 • Dupa ce ministerul vireaza banii de grant catre BT, banca ii transfera in contul firmei respective.

 

Cu ce vine Banca Transilvania pentru antreprenorii care se inscriu in program:

 • Pentru clientii BT, banca va deschide automat subcontul de grant, dupa primirea listei aplicantilor de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului;
 • Business-urile care aleg BT, dar nu sunt clienti ai Bancii Transilvania, isi pot deschide online cont curent (NEOcont business). Firmele beneficiaza automat de servicii de Internet & Mobile Banking. Banca va deschide automat subcontul de grant imediat ce primeste lista aplicantilor de la minister;
 • Costuri zero pentru toate tranzactiile in/din subcontul de grant BT;
 • Credit-punte fara garantii daca firma are nevoie de bani pana la primirea grantului de la minister.

 

Banca Transilvania este banca principala in Programul Operational Competitivitate 2014 – 2020, initiat anul trecut pentru sustinerea antreprenorilor si economiei, program care este inca in derulare. Prin Masura 1 (cu finantari de 2.000 de  euro) si Masura 2 (cu finantari de maxim 150.000 de euro), BT sustine peste 27.000 de firme, 53% din firmele inscrise in program alegand BT ca banca partenera. Banca Transilvania a realizat peste 15.000 de plati catre beneficiari, valoare de peste 1,4 miliarde de lei.