#WeeklyReport 22 – 28 iunie in contextul pandemiei: Raportul vindecari/cazuri confirmate in lume, tendinta ascendenta

Comunicat de presa 2020-06-29
 #WeeklyReport 22 – 28 iunie in contextul pandemiei: Raportul vindecari/cazuri confirmate in lume, tendinta ascendenta

Sinteza evolutiilor de saptamana trecuta, in functie de indicatorii prin care analizam pandemia este urmatoarea:

La nivel mondial:

 • Ritmul zilnic al cazurilor confirmate pe medie mobila de 10 zile, a fost de 1,8% in 28 iunie, in crestere de la 1,76% in 21 iunie, dar se situeaza in zona minimelor de la inceputul lunii martie.
 • Numarul cazurilor noi confirmate a inregistrat un nivel record in 26 iunie, de 190.000, iar numarul total a depasit pragul de 10 milioane in 28 iunie. Numarul cazurilor noi a crescut rapid in Statele Unite ale Americii, Brazilia si India. Pe de alta parte, Rusia a raportat cel mai redus numar de cazuri noi infectate de la sfarsitul lunii aprilie.
 • Raportul vindecari/cazuri confirmate la nivel mondial a continuat tendinta ascendenta pana la aproape 51% in 28 iunie, cel mai ridicat nivel din 12 martie. Cresterea este de 1,1 puncte procentuale, raportat la nivelul din 21 iunie.

In SUA:

 • Media mobila pe 10 zile pentru cazurile noi confirmate a continuat sa creasca saptamana trecuta cu peste 40%, la nivelul record de aproape 36.000. Cifrele arata intensificarea cazurilor noi confirmate in statele din sudul Americii - Texas, Florida, Arizona si California. In Texas, rata cazurilor pozitive depistate la testele efectuate a atins un nivel record de peste 14%.
 • Raportul vindecari/cazuriconfirmate a ajuns la aproape 27% in SUA, pe 28 iunie, in diminuare totusi cu 0,4 puncte procentuale raportat la nivelul din 21 iunie.
 • In New York indicatorii au continuat sa se amelioreze saptamana trecuta: numarul spitalizarilor a coborat sub 800, iar numarul deceselor s-a redus la doar 5, sambata.

In Germania:

 • Media mobila pe 10 zile pentru cazurile noi confirmate a crescut pentru a doua saptamana consecutiv, cu 6,4%, spre cel mai ridicat nivel de la finele lunii mai. Raportul cazuri vindecate/cazuri confirmate este in diminuare cu 0,1 puncte procentuale, la peste 91%.
 • Rata de raspandire a fost in scadere de la 2,88% (21 iunie) la 0,71% (28 iunie), conform estimarilor Institutului Robert Koch.

Romania:

 • Pe media mobila de 10 zile, numarul de cazuri noi a continuat sa creasca pentru a patra saptamana consecutiv, cu aproape 13% saptamana trecuta, la 323, situandu-se in zona maximelor de la inceputul lunii mai.
 • Rata vindecarilor a ajuns la peste 71% pe 28 iunie, in crestere cu 1,2 puncte procentuale raportat la nivelul inregistrat pe 21 iunie.
 • Cazurile nete sunt in crestere pentru a treia saptamana consecutiv, cu 4,7%, la 5.887, in zona maximelor din 20 mai.

 

Dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania