#WeeklyReport 13 – 19 aprilie: Tendinte in Romania si in lume

INFO-COVID 2020-04-20
#WeeklyReport 13 – 19 aprilie: Tendinte in Romania si in lume

 

Cum a fost saptamana 13 - 19 aprilie a.c., in lume si in Romania, asa cum arata indicatorii care masoara contextul Covid-19:

 

  • A continuat sa scada ritmul zilnic al cazurilor noi la nivel mondial, asa incat la finalul saptamanii trecute am avut cel mai redus nivel din 12 martie. Evolutia a fost influentata de masurile restrictive din Europa si Statele Unite ale Americii.

 

  • 25,8% este raportul vindecari/cazuri confirmate in lume, cifra inregistrata in 19 aprilie. Este cel mai ridicat nivel din 23 martie.

 

  • In SUA numarul zilnic al cazurilor noi confirmate a schimbat tendinta – din ascendenta in descendenta: daca in 10 aprilie erau peste 35.000, la finalul saptamanii treucte erau peste 24.000 de noi cazuri, nivel minim din 31 martie.

 

  • Mai multe tari din Uniunea Europeana au decis relaxarea graduala a masurilor restrictive: Germania, Austria, Danemarca, Cehia, Polonia, Spania.

 

  • In Romania ritmul zilnic al cazurilor noi confirmate a continuat tendinta de decelerare, iar raportul vindecari/confirmari a ajuns la mai ridicat nivel de la inceputul lunii martie (21,6% - duminica, 19 aprilie). In 20 aprilie, numarul cazurilor noi confirmate a fost de  190, minim din 31 martie.

 

  • Agentia Fitch Ratings a redus perspectiva rating-ului suveran (perspectiva Romaniei) de la stabila la negativa, pe fondul deteriorarii finantelor publice după incidenta pandemiei. Analistii Fitch se asteapta ca deficitul bugetar sa urce la 8% din PIB in 2020, ca urmare a scaderii veniturilor.

 

  • PIB-ul Chinei a scazut cu 6,8% an/an in primul trimestru, pe fondul resimtirii socului indus de pandemie. Indicatorii macroeconomici recenti indica ameliorarea climatului in ultimele saptamani si un scenariu al unei ajustari in V, cu perspectiva redinamizarii incepand cu trimestrul 2, dupa declinul sever din trimestrul 1. 

 

 Dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania