#WeeklyReport 18 – 24 mai: Tendinte in Romania si in lume, generate de pandemie

INFO-COVID 2020-05-25
#WeeklyReport 18 – 24 mai: Tendinte in Romania si in lume, generate de pandemie

 

In Romania:

 • Cazurile noi confirmate (pe medie mobila de 10 zile) – in tendinta descendenta spre nivelul minim din 30 martie. Intre 17 mai si 24 mai indicatorul a scazut cu 23,1%.
 • Rata vindecarilor continua tendinta ascendenta, la 63,1% la finalul saptamanii trecute si este la un nivel record, in crestere cu 4,5 puncte procentuale comparativ cu nivelul de la finalul saptamanii 11 – 17 mai.
 • Din punctul de vedere al dinamicii cazurilor nete (medie mobila pe 10 zile, diferenta de la o zi la alta), se observa o ameliorare generalizata inclusiv in Romania, unde avem valori negative pentru a 18-a zi consecutiv, ceea ce este un semnal foarte bun. Ameliorarea este inclusiv la nivel mondial, doua dintre exemple fiind SUA si Germania, unde valorile sunt negative incepand cu 13 aprilie. Ameliorarea se observa si la nivel mondial, dar mai ales in Germania, unde valorile sunt negative incepand cu 13 aprilie.
 • Cazurile nete confirmate (total cazuri confirmate – decese – total cazuri vindecate), in tendinta descrescatoare, spre minimul din 14 aprilie, dupa nivelul record inregistrat pe 29 aprilie.  

 

In lume:

 • Ritmul zilnic al cazurilor confirmate la nivel mondial (pe medie mobila de 10 zile) a continuat sa scada catre nivelul minim din 4 martie (1,97%). Diminuarea este de la 2,04% la finalul saptamanii anterioare. Brazilia a devenit noul epicentru al pandemiei.
 • Raportul vindecari/cazuri confirmate la nivel mondial a continuat tendinta ascendenta, spre cel mai ridicat nivel din 17 martie (aproape 40%). Cresterea este de la 36,51%, la finalul saptamanii 11 – 17 mai.
 • SUA: numarul cazurilor noi confirmate (pe medie mobila de 10 zile) este in zona minimelor de la inceputul lunii aprilie. Raportul vindecari/cazuri confirmate este in crestere la 22,3% (plus patru puncte procentuale comparativ cu nivelul de la finalul saptamanii 11 – 17 mai).
 • In Germania indicatorii au continuat tendinta de ameliorare. Cazurile noi confirmate (pe medie mobila de 10 zile), in scadere spre minimul din 15 martie, iar raportul vindecari/confirmari a crescut la 88,9% (nivel record), in urcare cu 1,6 puncte procentuale comparativ cu nivelul de la finalul saptamanii anterioare. Increderea investitorilor a crescut in mai spre maximul din aprilie 2015, evolutie care exprima redinamizarea economiei in perioada urmatoare, dupa declinul recent determinat de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc.
 • Liderii Germaniei si Frantei au ajuns la un acord pentru crearea unui fond de relansare economica la nivelul Uniunii Europene de 500 miliarde de euro.
 • Italia nu a mai raportat decese in Lombardia, care a fost epicentrul pandemiei.
 • Grecia redeschide restaurantele si cafenelele de astazi si scolile incepand cu 1 iunie.
 • Japonia a semnalat ridicarea restrictiilor in Tokyo.
 • China a eliminat tinta de crestere economica pentru 2020, in contextul incertitudinilor generate de pandemie, dar a semnalat implementarea unui program de sustinere a relansarii economice de 500 miliarde USD.

 

Dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania