#WeeklyReport: Trenduri in Romania si in lume, in contextul pandemiei, in 11 – 17 mai

INFO-COVID 2020-05-18
#WeeklyReport: Trenduri in Romania si in lume, in contextul pandemiei, in 11 – 17 mai

 

Cum a fost saptamana trecuta in contextul pandemiei, asa cum arata principalii indicatori:

 

Romania:

 • Cazurile noi confirmate (pe medie mobila de 10 zile), in tendinta descendenta, spre nivelul minim din 2 aprilie. In perioada 10 – 17 mai acest indicator s-a diminuat cu 24%. La fel de important, Romania a iesit din starea de urgenta si a intrat in starea de alerta.
 • Rata vindecarilor continua tendinta ascendenta, spre aproximativ 58% la finalul saptamanii  (maxim istoric), +12,7 puncte procentuale comparativ cu nivelul saptamanii anterioare.
 • Economia Romaniei a crescut in T1 cu 0,3% (trimestru/trimestru) si cu 2,4% an/an. Probabilitatea evitarii recesiunii tehnice in 2020 este foarte mare. 

 

La nivel mondial si in UE:

 • Ritmul zilnic al cazurilor confirmate la nivel mondial (pe medie mobila de 10 zile) a continuat sa scada catre nivelul minim din 4 martie (2,04%). Diminuarea este de la 2,32%, la finalul saptamanii viitoare.
 • Raportul vindecari/cazuri confirmate la nivel mondial a continuat tendinta ascendenta, spre cel mai ridicat nivel din 18 martie (peste 36%). Cresterea este de la 34% la finalul saptamanii anterioare.
 • In SUA, numarul cazurilor noi confirmate (pe medie mobila de 10 zile) a ajuns la minimul din 3 aprilie, iar raportul vindecari/confirmari a continuat tendinta ascendenta spre nivelul de aproximativ 18% pe 17 mai.
 • In Germania indicatorii au continuat tendinta de ameliorare saptamana trecuta: cazurile noi confirmate (pe medie mobila de 10 zile), in scadere spre minimul din 16 martie, iar raportul vindecari/confirmari s-a majorat la 87% (nivel record).
 • Daca avem in vedere dinamica privind cazurile nete – medie mobila pe 10 zile, diferenta de la o zi la alta - se observa o ameliorare generalizata la nivel mondial, in SUA, Germania si Romania. In Germania sunt inregistrate valori negative incepand cu 13 aprilie, iar in Romania sunt valoriu negative pentru a 11-a zi consecutiv duminica, ceea ce este un semnal foarte bun.
 • In Italia si Spania numarul deceselor cauzate de COVID-19 este in scadere spre minimul ultimelor doua luni.
 • Italia redeschide magazinele, cafenelele, restaurantele, frizeriile si muzeele de azi, 18 mai, iar din 3 iunie vor fi permise si calatoriile intre regiuni.

 

China:

 • Indicatorii macroeconomici au continuat sa se amelioreze. Vanzarile din comertul cu amanuntul, preturile caselor si tranzactiile imobiliare s-au redinamizat in aprilie. Evolutiile sunt sustinute si de masurile implementate de Banca Centrala si de Administratie.

 

Dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania