Stiri

#WeeklyReport: Trenduri in Romania si in lume, in contextul pandemiei, in 11 – 17 mai

INFO-COVID2020-05-18
#WeeklyReport: Trenduri in Romania si in lume, in contextul pandemiei, in 11 – 17 mai

 

Cum a fost saptamana trecuta in contextul pandemiei, asa cum arata principalii indicatori:

 

Romania:

 • Cazurile noi confirmate (pe medie mobila de 10 zile), in tendinta descendenta, spre nivelul minim din 2 aprilie. In perioada 10 – 17 mai acest indicator s-a diminuat cu 24%. La fel de important, Romania a iesit din starea de urgenta si a intrat in starea de alerta.
 • Rata vindecarilor continua tendinta ascendenta, spre aproximativ 58% la finalul saptamanii  (maxim istoric), +12,7 puncte procentuale comparativ cu nivelul saptamanii anterioare.
 • Economia Romaniei a crescut in T1 cu 0,3% (trimestru/trimestru) si cu 2,4% an/an. Probabilitatea evitarii recesiunii tehnice in 2020 este foarte mare. 

 

La nivel mondial si in UE:

 • Ritmul zilnic al cazurilor confirmate la nivel mondial (pe medie mobila de 10 zile) a continuat sa scada catre nivelul minim din 4 martie (2,04%). Diminuarea este de la 2,32%, la finalul saptamanii viitoare.
 • Raportul vindecari/cazuri confirmate la nivel mondial a continuat tendinta ascendenta, spre cel mai ridicat nivel din 18 martie (peste 36%). Cresterea este de la 34% la finalul saptamanii anterioare.
 • In SUA, numarul cazurilor noi confirmate (pe medie mobila de 10 zile) a ajuns la minimul din 3 aprilie, iar raportul vindecari/confirmari a continuat tendinta ascendenta spre nivelul de aproximativ 18% pe 17 mai.
 • In Germania indicatorii au continuat tendinta de ameliorare saptamana trecuta: cazurile noi confirmate (pe medie mobila de 10 zile), in scadere spre minimul din 16 martie, iar raportul vindecari/confirmari s-a majorat la 87% (nivel record).
 • Daca avem in vedere dinamica privind cazurile nete – medie mobila pe 10 zile, diferenta de la o zi la alta - se observa o ameliorare generalizata la nivel mondial, in SUA, Germania si Romania. In Germania sunt inregistrate valori negative incepand cu 13 aprilie, iar in Romania sunt valoriu negative pentru a 11-a zi consecutiv duminica, ceea ce este un semnal foarte bun.
 • In Italia si Spania numarul deceselor cauzate de COVID-19 este in scadere spre minimul ultimelor doua luni.
 • Italia redeschide magazinele, cafenelele, restaurantele, frizeriile si muzeele de azi, 18 mai, iar din 3 iunie vor fi permise si calatoriile intre regiuni.

 

China:

 • Indicatorii macroeconomici au continuat sa se amelioreze. Vanzarile din comertul cu amanuntul, preturile caselor si tranzactiile imobiliare s-au redinamizat in aprilie. Evolutiile sunt sustinute si de masurile implementate de Banca Centrala si de Administratie.

 

Dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania

Categorii stiri

 

BT in Social Media

Contact pentru presa

0264 308028
*8028
(din retelele Telekom, Vodafone si Orange)