Taxe și Comisioane
Câteva calcule matematice? But it’s ok, știm că te descurci
Bun, pentru început, ține minte faptul că băncile practică o gamă variată de comisioane, iar acestea sunt componente integrate ale produsului de creditare. Practic, e un fel de cost al creditului, iar acesta poate fi aplicat sub forme diferite. De exemplu:
Comision de analiză
Majoritatea băncilor percep acest comision ca o taxă unică pentru procesarea dosarului de credit, care se achită integral la acordarea creditului. Adică, banii aceștia e cel mai bine să îi ai pregătiți înainte de semnarea creditului.
Comision de administrare a creditului
Se poate percepe anual sau lunar. Unele bănci aleg să îl calculeze ca procent din soldul creditului, iar altele optează pentru o valoare fixă pe toata durata de creditare.
Comision de administrare cont curent
El vine în cazul achiziționării unui credit, deoarece este suma pe care o acorzi băncii pentru serviciul oferit, adică crearea și administrarea contului pe toată perioada de creditare. El se percepe de regulă lunar și e o suma fixă.
Taxa de înscriere la arhiva electronică
Eeeeeh, asta e fixă și se plătește de către fiecare nou venit în arhivă. Povestim aici despre suma de 65,7 lei, care se achită la acordarea creditului.
Taxa de evaluare
Aceasta se achită integral la acordarea creditului și poate să varieze in funcție de tipul imobilului evaluat.
Tips: E bine să știi că în cele mai multe cazuri, costurile de evaluare pentru apartamente sunt mai mici decât cele pentru case sau terenuri.
Costurile aferente asigurărilor obligatorii pentru garanțiile imobiliare
Toate imobilele aduse în garanție pentru un credit trebuie să dețină polița PAD + polița facultativă. Costurile pentru aceste asigurări variază în funcție de valoarea imobilului și cotația oferită de asigurător.
De regula, clienții pot alege să încheie polița în regim bancassurance (prin intermediul băncii), sau pot să încheie individual cele doua polițe și să le prezinte în unitate (dacă preferă un alt asigurator decât cel propus de bancă).
Costurile cu polița PAD sunt de 20 de euro pe an și sunt fixe. E important de menționat că polița facultativă nu se regasește în calculele DAE în majoritatea ofertelor, pentru că valoarea ei poate să varieze.
Acum că știi fiecare comision ce înseamnă și ce “ascunde” în spate, nu uita că data viitoare cand mergi la bancă să te interesezi de un credit, poate ar fi bine să discuți cu consilierul bancar despre fiecare cost în parte. Astfel, în momentul în care vei semna contractul de creditare, știi de ce să ții cont și ce implică cu adevarat. :)