Covid 19

Criza sanitara Covid – 19

Banca Transilvania isi confirma intentia de a ramane aproape de propriii clienti si, fiind constienta de dificultatile economice si financiare legate de epidemia COVID-19, s-a activat pentru a ii sustine prin masuri extraordinare.

Va prezentam in continuare toate informatiile in legatura cu initiativele si masurile prevazute de Guvernul italian si de Banca Transilvania pentru a va garanta ajutor si suport.

Masuri si informatii pentru clientii BT Italia

Acces in Sucursala

Avand in vedere actuala criza sanitara si necesitatea de a reduce contactul cu publicul, Sucursala de la Roma a Bancii Transilvania din Via Baldo degli Ubaldi 184/b este deschisa cu urmatorul program de lucru: *Luni – Vineri: 08:30 – 13:15 si 14:15 – 16:30. 

* Vineri, 2 aprilie: 08:30 – 13:15 
* Luni, 5 aprilie: Inchis

Insa doar pentru urgente si cu programare suntem disponibili si la urmatoarele numere de telefon: (+39) 33.7142.6978; (+39) 33.8855.0649; (+39) 06.8880.5262, de Luni pana Vineri intre orele 08:30 si 16:30, sau pe email la sucursalaitalia@bancatransilvania.it

In orice caz, va invitam sa controlati programul de lucru sunand la call center BT Italia la numarul: 0040 0264 308 028 sau contactandu-ne prin e-mail la adresa: contact@bancatransilvania.ro
Pentru a tutela sanatatea clientilor si a angajatilor va rugam, de asemenea, sa veniti in sucursala numai pentru operatiuni urgente si necesare, dupa ce veti fi stabilit o intalnire.

La sediul nostru intrarea este permisa pentru un singur client pe rand, toti ceilalti clienti trebuind sa astepte in afara sediului, pana la sosirea unui coleg care ii va primi, cu respectarea distantei minime de cel putin 1 metru atat in timpul asteptarii in afara sediului cat si in interior. 

Va mai amintim ca accesul in sucursala este interzis persoanelor care au simptome de gripa (in special febra, tuse, dificultati respiratorii); invitam aceste persoane sa contacteze medicul de familie si/sau policlinica de care apartin (in limba italiana “ASL”).

Companii si liber profesionisti

BT Italia a activat posibilitatea pentru companii si liber profesinisti sa solicite suspendarea pana la  30 septembrie 2020 a platii ratelor creditelor pe termen scurt. Este posibila suspendarea intregii rate sau numai a cotei de principal.

Procedura de urmat este simpla si complet digitalizata. Se va transmite un e-mail la adresa bancatransilvania@legalmail.it utilizand formularul de declaratie pus la dispozitia Dumneavoastra, care contine declaratia pe proprie raspundere ca solicitantul “a suferit in mod temporar lipsa de lichiditate ca o consecinta directa a raspandirii epidemiei COVID-19”.

Solicita suspendarea ratelor creditului  - descarca formularul. Dupa ce veti fi completat formularul si veti fi anexat documentele solicitate, este necesar sa transmiteti totul la adresa bancatransilvania@legalmail.it, utilizand propria adresa de posta electronica certificata.

Pentru completarea formularului este necesara indicarea datelor de identificare si a creditului cu rambursare in rate in legatura cu care se solicita suspendarea (este necesara introducerea numarului de referinta a creditului si anexarea unui document de identitate). Banca Transilvania va va contacta pentru furnizarea detaliilor referitoare la prelungirea planului de rambursare.

Va recomandam sa contactati in orice caz sucursala pentru a primi suportul nostru la completarea cererii.

Numere dedicate

(+39) 33.7142.6978; (+39) 33.8855.0649; (+39) 06.8880.5262

Cine poate solicita suspendarea ratelor?

Aceste masuri de suport sunt adresate catre: liber profesionisti, PFA, societati de persoane, societati de capital, societati cooperative. Sunt excluse entitatile private din proprietatea autoritatilor publice, autoritatile publice, asociatiile de proprietari, societatile comerciale cu sediul in strainatate.

Solicitantii vor declara pe propria raspundere cele ce urmeaza:

• Ca sunt o microintreprindere sau o intreprindere mica sau mijlocie, asa cum acestea sunt definite de Recomandarea Comisiei Europene nr. 2003/361/CE din 6 mai 2003 si ca au sediul in Italia;

• Ca au suferit o reducere partiala sau totala a activitatii ca o consecinta directa a raspandirii epidemiei COVID-19.

La acest beneficiu au acces companiile ale caror datorii, la data publicarii Decretului “Cura Italia” (17 martie 2020), nu sunt clasificate de catre Banca ca fiind “expuneri neperformante”, in conformitate cu legislatia aplicabila institutiilor de credit.

Alte masuri de suport pentru companii si liber profesionisti

Am prevazut masuri suplimentare de suport pentru intreprinderi si liber profesionisti, pentru a face fata impreuna prejudiciilor suferite de activitatile economice, in functie de activitatea desfasurata, de natura operatiunii si de situatia individuala a solicitantului.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati Sucursala pentru a evalua impreuna solutiile cele mai adecvate situatiei Dumneavoastra.

Numere dedicate

(+39) 33.7142.6978; (+39) 33.8855.0649; (+39) 06.8880.5262

Persoane fizice

Banca Transilvania nu s-a limitat sa adopte tempestiv toate masurile de sprijin prevazute de Autoritati cu privire la produsele bancare oferite in mod efectiv propriilor clienti, ci a extins masurile de suport catre clientela pentru a fi alaturi de Dumneavoasta si a depasi impreuna eventualele dificultati economice legate de raspandirea epidemiei Covid-19.

In mod specific, pentru titularii de credite pentru nevoi personale si de credite imobiliare care nu pot fi calificate ca “prima casa”, am prevazut posibilitatea de suspendare a ratelor pentru maxim 8 luni dar nu mai tarziu de 31.12.2020, atat pentru titularii de credite garantate prin ipoteca asupra unor imobile situate in Romania cat si pentru creditele de nevoi personale acordate persoanelor fizice care au suferit consecintele negative ale crizei sanitare, care vor fi dovedite prin inscrisuri.

In cazul in care se primesc dovezile existentei de dificultati economice, Banca ofera posibilitatea de a plati ratele suspendate prin prelungirea planului de rambursare pentru o perioada maxima de 60 de luni pentru creditele imobiliare; pentru creditele de nevoi personale, ratele amanate se vor plati prin redistribuirea acestora pana la sfarsitul planului de rambursare initial prevazut. Perioada efectiva de suspendare a ratelor va fi evaluata de Banca de la caz la caz, tinand cont de caracteristicile operatiunii si de situatia individuala a fiecarui solicitant.

Pentru a limita la maxim contactul cu publicul, in conformitate cu recomandarile Bancii Italiei, cererile pot fi transmise Bancii prin tehnici de comunicare la distanta, descarcand formularele prezente pe aceasta pagina, care vor fi completate, semnate si integrate cu documentele indicate in formular. Dupa completarea formularului si anexarea documentelor indicate, este necesara transmiterea acestora la adresa bancatransilvania@legalmail.it.

Formular -  Suspendarea ratelor pentru credite de nevoi personale 

Suspendarea ratelor pentru credite cu ipoteca pe imobile situate in Romania 

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati Sucursala pentru a evalua impreuna solutiile cele mai adecvate situatiei Dumneavoastra.

Numere dedicate

(+39) 33.7142.6978; (+39) 33.8855.0649; (+39) 06.8880.5262

Informatii despre corespondenta postala

Avand in vedere criza sanitara si necesitatea de a reduce circulatia, este posibil sa primiti cu intarziere anumite notificari transmise de Banca pe suport de hartie.

Pentru a reduce timpul de asteptare, este posibila consultarea online a tuturor documentelor, accesand gratuit serviciul de Internet Banking.

Intrebari frecvente

In ce constau masurile de amanare la plata pe care Banca Transilvania este obligata sa le ofere in sprijinul IMM-urilor?

• Suspendarea pana la 30 septembrie 2020 a platii ratelor cu termen de plata inainte de 30 septembrie 2020, pentru credite cu plan de rambursare in rate. Solicitantul are dreptul de a solicita suspendarea intregii rate sau numai a partii care reprezinta principalul.

• La momentul actual, Banca Transilvania nu a acordat alte tipuri de credite, pentru care se aplica masuri guvernative.

Care sunt criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca compania pentru a beneficia de amanarea la plata ratelor?

La momentul publicarii decretului (17 martie), compania trebuie sa fie “in bonis”, adica nu trebuie sa aiba datorii clasificate ca “expuneri neperformante”. In special, nu trebuie sa aiba rate neplatite ,integral sau partial, de mai mult de 90 de zile. Avand in vedere ca epidemia COVID-19 a fost recunoscuta in mod formal ca fiind un eveniment exceptional care a produs o grava tulburare a economiei, masurile prevazute de Decretul lege "Cura Italia" nu sunt considerate ca masuri de forbearance (toleranta), in sensul utilizat de Autoritatile de supraveghere europene si, prin urmare pot face recurs la masurile de amanare la plata si companiile “in bonis”, chiar daca au obtinut,in intervalul de 24 de luni precedente, masuri de suspendare sau de restructurare pentru acelasi credit.

Pentru a avea acces la masurile respective, compania trebuie sa fie “in bonis” fata de banca destinatara a cererii de suspendare sau fata de intregul sector bancar?

Precizam ca statutul “in bonis” al debitorului, in scopul accesului la masurile de amanare la plata, se refera la toate datoriile pe care acesta le are fata de sectorul bancar si nu doar la creditul pentru care se cere suspendarea catre banca/institut de creditare.

Cum si cand se poate efectua cererea catre Banca sau catre alte institutii de creditare?

Cererile pot fi prezentate de catre companii de la data intrarii in vigoare a Decretului lege "Cura Italia", adica de la 17 martie 2020.

Cererea poate fi transmisa de companie si prin PEC, sau prin alte mecanisme care permit inregistrarea comunicarii respective cu data certa.

Este util ca intreprinderea sa contacteze oricum Banca pentru a evalua cele mai bune optiuni, tinand cont de existenta altor masuri importante pe care Banca le pune la dispozitia propriei clientele.
In cerere, compania trebuie sa indice/declare pe propria rapundere, printre altele:

  • • Creditul pentru care se transmite cererea de suspendare la plata;
  • "ca a suferit in mod temporar o lipsa de lichiditate ca o consecinta directa a raspandirii epidemiei COVID-19";
  • • ca respecta criteriile pentru clasificarea ca microintreprindere sau ca intreprindere mica sau mijlocie;
  • • ca a luat la cunostinta de consecintele civile si penale in caz de declaratii mincinoase in conformitate cu prevederile art. 47 DPR 445/2000.
Care sunt intreprinderile si alti titulari de credit care pot solicita amanarile indicate in art. 56 al decretului “Cura Italia”?

Microintreprinderile, intreprinderile mici sau mijlocii (IMM) care isi desfasoara activitatea in Italia, in toate sectoarele. Prin definitia data de Comisia Europeana, sunt IMM -uri intreprinderile cu mai putin de 250 de angajati si venituri mai mici de 50 milioane de eurosau al caror total de bilant anual nu depaseste 43 de milioane de euro. Asa cum a precizat in data 17 marzo 2020 Ministerul Economiei si al Finantelor, sunt incluse in categoria IMM-urilor si liber profesionistii si Persoanele Fizice Autorizate (PFA).

Solicitantii care beneficiaza de suspendarea la plata pot fi considerati rau platnici?

Nu. Amanarile la plata prevazute de art. 56 nu au niciun efect asupra calificarilor pe care institutiile de creditare le fac in legatura cu calitatea creantelor, in sensul ca acestea nu produc o schimbare automata a clasificarii calitatii creantelor care foc obiectul amanarilor la plata.

Ca urmare a intrarii in vigoare a Decretului lege nr. 18 din 2020 (asa zis “Cura Italia”), pentru care persoane sunt suspendate creditele in conformitate cu art. 56?

In conformitate cu prevederile art. 56, amanarile se aplica microintreprinderilor si intreprinderilor mici si mijlocii cu sediul in Italia, asa cum sunt definite de recomandarile europene de referinta.Pot avea acces la acest beneficiu inclusiv persoanele care desfasoara o activitate economica in mod autonom, avand un numar de TVA (persoana fizica autorizata).

Suspendarea creditelor si a altor finantari, dispusa in favoarea microintreprinderilor precum si a intreprinderilor mici si mijlocii, se aplica si liberilor profesionisti sau numai companiilor?

Da, se aplica si persoanelor fizice care desfasoara activitate in mod autonom precum si liberilor profesionisti cu numar de TVA.

Pentru ratele care trebuie platite pe 30 septembrie se aplica amanarea la plata?

Perioada de suspendare cuprinde scadenta de pe 30 septembrie 2020, ceea ce inseamna ca rata care are termen de plata pe 30 septembrie nu trebuie platita.

Care sunt conditiile economice aplicabile amanarii la plata?

Legislatia aplicabila prevede in mod expres absenta oricaror taxe si comisioane suplimentare pentru partile implicate, adica solicitantii si bancile.

Pentru a avea acces la beneficiul amanarii la plata a creditelor, sunt cuprinse in definitia de IMM si companiile controlate de alte intreprinderi (care, prin urmare, apartin aceluiasi grup), in cazul in care grupul respectiv de companii depaseste parametrii dimensionali indicati in Recomandarea CE care defineste microintreprinderile precum si intreprinderile mici si mijlocii?

Nu sunt incluse in definitie, deoarece pentru intreprinderile controlate de alte companii este necesar a se face referire la parametrii dimensionali ai grupului de apartenenta.

Cum se va efectua rambursarea ratelor suspendate?

In cazul suspendarii la plata numai a cotei de principal, se va prelungi planul de rambursare cu o perioada egala cu suspendarea acordata. Dobanda referitoare la soldul initial se va plati la scadentele initiale.

In cazul suspendarii intregii rate (partea de principal si partea de dobanda) se va prelungi planul de rambursare cu o perioada egala cu suspendarea acordata.Dobanda referitoare la ratele suspendate este calculata la sold aplicand procentul de dobanda prevazut in contractul de credit initial. Suma totala care reprezinta dobanda astfel calculata va fi distribuita in parti egale pe durata de rambursare reziduala.

Este posibila renuntarea la suspendare?

Titularul creditului poate renunta in orice moment la suspendare (atat cu privire la cota de principal cat si cu privire la intreaga rata), notificand in acest sens Banca/institutia de creditare si reluand plata ratelor.

Companiile pot beneficia de amanarea la plata inclusiv in legatura cu rate cu termen de plata dupa intrarea in vigoare a decretului-lege dar care nu au fost inca platite?

Ratele acumulate dupa intrarea in vigoare a decretului-lege (17 martie) pot fi luate in considerare in calculul perioadei de suspendare, chiar daca comunicarea suspendarii este prezentata dupa expirarea acestei rate neplatite. Ratele restante care nu sunt platite inainte de intrarea in vigoare a decretului-lege nu pot fi luate in considerare ca parte a suspendarii.

Banca poate aplica comisioane operatiunilor de amanare la plata?

Nu. Banca nu va putea aplica comisioane cu referire la operatiunile de suspendare la plata.

Suspendarea ratelor prevazuta de masurile guvernative, se refera si la creditul de nevoi personale?

Nu, nu se aplica creditelor de nevoi personale.

Cu toate acestea, Banca Transilvania a extins masurile de suport catre clientela pentru a fi alaturi de Dumneavoasta si a depasi impreuna eventualele dificultati economice legate de raspandirea epidemiei Covid-19

In mod specific, pentru titularii de credite pentru nevoi personalecare au suferit consecintele negative ale crizei sanitare, de dovedit prin inscrisuri, am prevazut posibilitatea de suspendare a ratelor pentru maxim 8 luni dar nu mai tarziu de 31.12.2020.

Prin urmare,in cazul in care se primesc dovezile existentei de dificultati economice, Banca ofera posibilitatea de a plati ratele suspendate prin redistribuirea ratelor amanatepana la sfarsitul planului de rambursare initial prevazut sau a planului de rambursare asa cum va fi eventual prelungit prin acordul partilor. Perioada efectiva de suspendare a ratelor va fi evaluata de Banca de la caz la caz, tinand cont de caracteristicile operatiunii si de situatia individuala a fiecarui solicitant.

Pentru mai multe informatii

http://www.mef.gov.it/covid-19/faq.html

Curs valutar spot

  Cumparare Vanzare Curs BNR
EUR 4.8700 4.9700 4.9228
Sucursala Baldo degli Ubaldi (+39) 06.8880.5262
(+39) 33.7142.6978
(+39) 33.8855.0649