0264 308028 *8028 (apelabil din orice retea
nationala, fixa sau mobila)

Ai intrebari? Afla detalii despre produsele de creditare BT

Daca ai nevoie de bani pentru afacerea ta, la BT iti putem acorda credite atat in lei, cat si in valuta (euro sau dolari). Singura conditie este sa ai incasarile in valuta respectiva sau ca firma ta sa inregistreze un profit suficient de ridicat, astfel incat sa poata face fata eventualelor fluctuatii de curs valutar care pot aparea pe parcurs.

Linia de credit

Cand ar trebui sa ma intereseze o linie de credit?

Atunci cand ai nevoie de fonduri pentru a-ti putea onorala timp platile catre furnizori sau salariile catre angajati. Aceste cazuri pot interveni atunci cand fie creste volumul de vanzari si trebuie sa achizitionezi marfa/materii prime/materiale in plus, fie furnizorii fac presiuni de reducere a termenului de plata, sau clientii fac presiuni pentru a creste termenul de plata al produselor/serviciilor.Si vrei, nu vrei, astfel de momente apar destul de des in viata unui antreprenor.

Ce este si cum functioneaza o linie de credit?

Linia de credit este un angajament (sub forma unui contract de credit) facut intre tine si banca, prin care banca iti ofera o suma maxima sub forma de imprumut pe termen de pana la 24 de luni, pentru a-ti acoperi deficitele temporare decapital de lucru. Capitalul de lucru este denumirea data fondurilor (fie cash, fie sume de bani aflate in conturile tale bancare) de care te folosestiinactivitatea zilnica a firmei pe care o administrezi.

In jargon bancar, linia de credit este un credit revolving. Adica se reintregeste automat pe masura incasarilor. Practic, ai flexibilitatea de a utiliza oricand orice suma de bani pana atingi limita maxima aprobata, in functie de nevoile de plata generate de activitatea zilnica. Limita aprobata se reintregeste automat din incasarile zilnice si fondurile pot fi reutilizate ori de cate ori e nevoie.

Avantajul major al utilizarii liniei de credit este ca dobanda se calculeaza la finalul fiecarei zi e si se aplica doar partii utilizate din credit. Rezulta astfel o dobanda lunara care depinde de sumele utilizate, dar clar mai mica decat in cazul unui credit clasic (in cazul caruia utilizezi toata suma aprobata si o rambursezi la termenele agreate cu banca).

Ce ar trebui sa stiu daca vreau sa folosesc linia de credit pentru a face investitii?

Ei, asta este o greseala pe care o intalnim destul de des. Cu costuri foarte mari pentru sanatatea unei afaceri. Vrem sa iti atragem atentia asupra faptului ca oricat de avantajoasa ar fi o line de credit, daca nu este folosita conform destinatiei agreate (capital de lucru) poate genera in timp serioase probleme companiei tale. In primul rand, pentru ca o investitie trebuie amortizata, de regula, intr-o perioada de 5 ani. Iar perioada de acordare a creditului trebuie corelata cu perioada de amortizare. In al doilea rand, pentru ca o investitie ar trebui sa duca, de regula, la dezvoltarea activitatii, asta insemnand aprovizionarea cu stocuri mai mari si implicit nevoi suplimentare de capital de lucru. Or odata ce capitalul de lucru acordat de banca este blocat in investitii, societatea va intra in impas.

In consecinta, foloseste linia de credit strict pentru cheltuieli ce tin de activitatea curenta a companiei.

Creditul pentru investitii

De ce credit pentru investitii?

Pentru ca ai identificat oportunitati in piata si vrei sa-ti dezvolti afacerea. Si ai in minte un plan investitional, de genul: achizitia sau constructia unui nou punct de lucru, dezvoltarea unei noi linii de productie, achizitia unor utilaje sau mijloace de transport, etc. Deoarece costurile implicate sunt mari, iar sursele financiare proprii sunt necesare bunei desfasurari a activitatii curente, fara un ajutor extern, orice actiune ar trebui amanata. Acesta este momentul in care accesarea unui credit pentru investitii poate fi solutia la proiectul tau investitional.

Pe ce perioada pot sa accesez un astfel de credit?

Pe o perioada corelata cu perioada de amortizarea a bunului achizitionat. Sugeram ca perioada de acordare sa fie cel mult egala cu perioada de amortizare a investitiei.

De regula, Banca Transilvania finanteaza investitiile pe perioade cuprinse intre 12 si 60 luni. Insa, daca vorbim de investitii de mare amploare, putem extinde perioada de acordare pana la maximum 120 luni.

Iar daca exista un decalaj de la momentul efectuarii platii pana la momentul in care bunul achizitionat va genera venituri afacerii tale, atunci poti opta, pe termenul respectiv, de o perioada de gratie. Practic, in perioada de gratie vei fi scutit de platile de principal(adica ratele pe care in mod normal ar trebui sa le rambursezi lunar din credit). Nu insa si de dobanda sau de comisioanele datorate.

Scrisorile de garantie bancara

Cand am nevoie de scrisori de garantii bancare?

Un raspuns simplu ar fi : atunci cand partenerii tai iti solicita expres scrisori de garantie bancara. De regula, vorbim despre partenerii institutionali, dar nu e obligatoriu. Vrei sa participi la o licitatie? Ai efectuat o lucrare pentru care trebuie sa garantezi buna executie pentru o anumita perioada de timp? Ti se cer asigurari pentru plata unor obligatii sau pentru restituirea unui avans primit? Toate astea sunt momente in care ai nevoie de o scrisoare de garantie bancara.

De unde stiu de ce tip de scrisoare am nevoie?

Tipul de scrisoare este mentionat in documentul prin care ti se solicita scrisoarea. Poate fi ori Fisa de date achizitii, ori Contractul incheiat intre parti. Cert este ca in cadrul acestor documente este specificat tipul scrisorii de garantie pe care trebuie sa-l soliciti la BT. Noi am dezvoltat produse pentru orice tip de scrisoare de garantie de care ai avea nevoie. Asadar, iti punem la dispozitie 3 tipuri de plafoane de garantie bancara, in functie de nevoia ta concreta:

  • Plafoane pentru scrisori de garantie bancara pentru participarea la licitatii
  • Plafoane pentru scrisori de garantie bancara de buna executie
  • Plafoane pentru scrisori de garantie bancara de buna plata si/sau pentru restituire avans

APIA SAPS

De ce credit APIA?

Este cea mai simpla si ieftina forma de finantare in baza adeverintei emisa de APIA.

Care sunt documentele de care am nevoie?

Ai nevoie doar de adeverinta cu suprafata, emisa de catre APIA.

La ce pot folosi banii din credit?

Banii pot fi folositi pentru orice activitati care au legatura cu nevoile curente ale firmei.