Despre banca viitorului, cu Ömer Tetik - CEO BT
00:00:00

Pentru primul episod din BT Talks, am spart gheata cu o discutie despre banca viitorului. Invitatul este Ömer Tetik, CEO-ul BT, iar gazda, Moise Guran.

Ömer este nascut in Hamburg si a crescut in Izmir. Prima limba vorbita a fost germana, iar turca a invatat-o bine la cinci ani, cand familia s-a mutat in Turcia. Este roman, cu buletin inca din 2009 in contextul in care lucreaza in Romania din 2000. Din 2013 este Director General al Bancii Transilvania si se numara printre cei mai admirati CEO din Romania (2019, Business Magazin).

Prefera sa isi petreacă timpul liber cu familia si este pasionat de instrumente de percutie, motociclete, calatorii si de muzica.

Cateva idei, numai bune de... ascultat:

  • Digitalizare in banking vine cu doua aspecte: customer experience si eficientizarea costurilor si de aceea este un lucru foarte, foarte bun pentru clienti.

  • Focusul este acum experienta, satisfactia clientului, sa fii oriunde si oricand pentru clienti. Iar ca sa faci fata volumului tot mai mare de tranzactii, ai nevoie de tehnologie.

  • Deocamdata in Romania suntem intre generatii. Avem generatii care s-au nascut cu smartphone-ul in mana si pentru ei este o povara sa aiba cash. Dar sunt si generatii care scot cash si fac toate platile cash de la intretinere pana la facturi de utilitati. Observam insa ca si cei care sunt mai putin digitalizati, dar care au invatat de la nepoti sau copii cum sa foloseasca facebook sau whatsapp, daca le aratam cum sa foloseasca mobile banking, sunt incantati sa nu se mai deplaseze la banca.

  • Bancile si economia, in general, sunt mult mai bine pregatite in cazul unei crize. Desi nu este intr-o situatie perfecta, economia Romaniei are si avantaje fata de tarile din Vest. In primul rand, avem de inchis un decalaj fata de aceste tari si asta insemna ca trebuie sa crestem. Un alt bright spot la care ne putem gandi este gradul de indatorare al tarii noastre – care, de exemplu, este mult mai mic decat ce vedem in tarile dezvoltate.

  • Banii fizici, numerarul, sunt un cost pentru banci. Noi, BT, ne-am asumat acest cost – pentru ca vrem sa fim aproape si de clientii care inca nu s-au adaptat neaparat la tehnologie sau presteaza o activitate economica cash intensive.

Show notes:

 0:40  - Cum va pregatiti de urmatoarea criza financiara?

 7:57  - Ce inseamna digitaliazarea in sistemul bancar?

13:49 -  Cum va arata sistemul mondial de plati si de credit?

22:46  - Cat de diferita va fi o economie fara bancnote fizice fata de economia de azi?

28:30 - Ce sectoare vor fi favorizate de avansul tehnologic rapid, uneori cam prea rapid pentru capacitatea de adaptare a tuturor romanilor?

Vizita la banca nu mai trebuie sa fie in agenda. Multe lucruri le poti face prin telefon, insa cand e nevoie de o discutie pentru un credit, pentru o investitie, rolul bancherului este in continuare foarte important.

- Ömer Tetik -