Despre branduri, design și branding cu Cristian Kit Paul, Brandient
00:00:00

Azi la BT Talks vorbim despre branduri, design și branding cu Andi Moisescu și Cristian Kit Paul, Founding Partner și Creative Director la Brandient - probabil cea mai cunoscută agenție de branding din partea de est a Europei. Pe lângă biroul din București, Brandient mai are încă un birou deschis în Singapore.

Pregătește-ți căștile 🎧  pentru că invitatul de azi este o legendă vie a advertising-ului românesc. Kit își vede munca pe strada principală din fiecare oraș din România. Este omul de creație care împreună cu Aneta Bogdan și Mihai Bogdan a câștigat premii importante în industria de branding și au lucrat pentru branduri mari din România precum: Dedeman, Banca Transilvania, eMag, Domo, Albalact etc. 

Snapshot-uri din acest episod:

  • Brandul nu este despre a arăta drăguț, ci despre a produce bunăstare și valoare - a ajuta un antreprenor, a ajuta o corporație sau un grup de oameni să producă bunăstare în jurul lor, în comunitatea lor. 

  • O țară și o societate progresează nu doar atunci când produce bani, ci atunci când prosperă, când există niște centre care produc valoare, cultură, progres, inovatie și optimism.

  • Industria brandingului este despre viitor, nu despre trecut. Facem branduri pentru decadele care vin, privind peste orizont.

  • La început, cuvântul brand nu exista în România. Aneta Bogdan a scris pentru prima dată o serie de articole care au facut "establishment-ul" noțiunii de branding în România.

  • Nici profesiile din zona brandingului nu existau înainte de 90. "Eram în procesul de a ne inventa profesiile, iar acest proces ne definea în același timp, ne anima și ne făcea să vedem lumea prin niște lentile colorate, fiindcă ne inventam singuri soarta."

  • Un brand designer e pe de o parte strateg, pe de altă parte designer. Și e foarte important să înteleagă business-ul, contextul și limbajul folosit pentru a putea să stea la masa celor care vorbesc business. 

  • Inspirația lui KIT poate să vină de la oamenii din jur sau din locuri, țări și culturi noi. ”Mă inspiră persoanele din jurul meu, iar Aneta e un fenomen al naturii. Ea când vorbește, eu mă simt inspirat. O mare parte din lucrurile pe care mi le pot imagina, mi le imaginez din cuvintele ei, și cuvintele în general mă inspiră. ”

Show notes:

01:48 Designer, strateg sau consultant?

06:47 Despre începuturi

24:19 Evoluția brandingului în România

27:23 Brandient în străinătate

38:33 Despre brandul de țară 

40:35 De ce Singapore?

44:38 Inspirația

49:51 Despre rebrandingul BT

Mă inspiră persoanele din jurul meu, iar Aneta e un fenomen al naturii. O mare parte din lucrurile pe care mi le pot imagina, mi le imaginez din cuvintele ei, și cuvintele în general mă inspiră.

- Cristian Kit Paul -