Despre ce inseamna sa faci un festival, cu Bogdan Buta, fondatorul UNTOLD si Neversea Festival
00:00:00

Da, si noua ne este dor de festivaluri.😇 Asa ca, azi la BT Talks - podcast-ul Bancii Transilvania, il avem invitat alaturi de Andi Moisescu pe Bogdan Butafondator UNTOLD si Neversea Festival.

Bogdan are 35 de ani si e omul care a pus Romania pe harta marilor festivaluri din Europa si a restructurat complet standardele industriei de evenimente de la noi din tara. A schimbat perceptii ale marilor artisti despre Romania si a ridicat asteptarile romanilor fata de evenimente. 

De la o echipa de tineri cu visuri mari, in cei 5 ani de festivaluri au ajuns sa aiba aproape unii dintre cei mai buni oameni din lume. In acest moment, aprox. 15.000 oameni lucreaza in timpul evenimentelor, iar munca acestora trebuie sa se sincronizeze perfect. Lucrurile au iesit bine din prima, pentru ca s-a plecat de la premisa ”Nu se poate altfel”.

Esti curios care e mindset-ul unui astfel de om? Ei bine, pregateste-ti castile. 🎧 Andi si Bogdan vorbesc in acest episod despre ce inseamna sa organizezi un festival, despre cum e sa gandesti "big", cum a schimbat perceptii si care e viziunea lui Bogdan despre universul UNTOLD.

Cateva idei, numai bune de... ascultat:

  • Ambitia de la inceput a fost sa fie printre marii jucatori, nu sa faca un alt eveniment din Romania. "Cel mai dificil lucru a fost sa ne luptam cu mentalitatea din Romania, ca la noi nu se poate".

  • Viziunea lui Bogdan despre UNTOLD este de a face un univers creativ, mai mult decat un festival: "vrem sa ajungem sa avem un parc de distractii, toate povestile de festival sa le punem intr-un best seelling books, sa pitch-uim Hollywood pentru film, sa dezvoltam jocuri, sa fim un fel de new Disney".

  • Pentru Bogdan nu exista compromisuri si considera ca efortul dintre a face ceva mic vs a face ceva mare iti ocupa la fel de mult timpul ”ori fac ceva mare si sa fiu intre cei mai buni, ori nu merita sa ma apuc de treaba.”   

  • Cand formezi o echipa e important sa cauti oameni care sa inteleaga viziunea, sa creada in vis si sa isi doreasca sa fie in proiect.

  • Pentru fiecare festival sunt emotii. Momentul in care Bogdan simte ca se elibereaza de emotii si de stresul acumulat in organizare este cel in care se deschid portile stadionului si se vede bucuria oamenilor. 

  • UNTOLD este deja un business sustenabil si exista propuneri de parteneriate pentru organizarea lui si pe alte continente. "Va fi o provocare sa exportam un produs romanesc si in alte tari".

Show notes: 

02:03 - De ce a ales festivalurile?

08:48 - Despre echipa

09:49 - Emotiile din prima editie

18:22 - Cel mai important premiu inca din primul an

22:35 - Experienta Neversea

25:54 - Mai mult decat un festival: Universul UNTOLD

31:09 - Provocarea pe timpul de pandemie 

34:15 - What’s next?

Cel mai dificil lucru a fost sa ne luptam cu mentalitatea din Romania, ca la noi nu se poate.

- Bogdan Buta -