Despre educatie si evaluarea educationala in Romania, cu Dragos Iliescu
00:00:00

Bun venit la BT Talks, podcast-ul Bancii Transilvania. Astazi vorbim despre educatie, iar alaturi de Andi Moisescu, gazda podcastului nostru, avem un invitat pe masura - Dragos Iliescu.  

Vorbesc despre testarea & masurarea educationala si importanta acesteia pentru un sistem de educatie performant. Pasiunea lui Dragos pentru educatie l-a motivat sa dezvolte singurul sistem de testare standardizata din Romania, Brio.

Dragos este specialist in psihologie organizationala si masurare psihologica si are in spate activitate academica si practica de invidiat. Este profesor universitar si un antreprenor cu experienta de peste 15 ani. 

Esti curios sa afli cum poate ajuta Brio participantii la educatie? Ei bine, pregateste-ti castile si da-i play. ­čÄž Noi credem ca merita.

Cateva idei din acest episod:

  • La fel ca in business, in educatie nu poti sa gestionezi o situatie daca nu masori destul de des pentru a evalua progresul.

  • Testarea psihologica si testarea educationala au la baza psihometria, iar psihometria este stiinta care masoara lucruri intangibile, precum depresia sau competenta matematica. 

  • In Romania, psihometria in domeniul testarii educationale nu a prins radacini prea mari. Suntem cu 60 de ani in urma fata de ce se face in Occident.

  • Studii epidemiologice de sanatatea mintala care se uita la anxietate arata ca 30% din populatia scolara sufera de anxietate de testare,(...) iar asta se reflecta asupra performantei intr-un mod negativ. Una din modalitatile prin care rezolvi problema este punand copiii cat mai des in situatii de examinare.

  • Singurul sistem de testare standardizata din Romania, Brio, in acest moment inseamna testare la matematica si limba si literatura romana pentru clasele I-VII.

  • Raportul Brio este foarte detaliat si ofera parintilor o imagine clara asupra cunostintelor copilului sau a modului in care poate trece dintr-o zona de performanta in alta. „Daca esti la 95% din populatia scolara, efortul pentru a mai creste cu un punct este atat de mare incat poate nu merita sa te concentrezi pe zona. Dar daca esti in alta parte la 20%, e o zona pe care cu un efort relativ redus poti sa o imbunatatesti.”

  • De la crearea brandului, alaturi de Brandient si pana validarea itemilor de catre Gazeta Matematica, in dezvoltarea sistemului de testare au fost implicati doar specialisti.

  • Beneficiile testarii sunt vizibile pentru toti participantii la educatie:

Elevi - Brio ajuta elevii sa isi monotorizeze progresul, sa inteleaga ce stiu foarte bine si care sunt lucrurile pe care nu le stapanesc suficient si ii ajuta sa se compare cu alti copii de aceeasi clasa si aceeasi varsta. Mai mult, daca in mod consistent obtin un scor la testare, ajung sa aiba incredere in sine.

Parinti – Brio le prezinta parintilor un raport care contine informatii despre nivelul de performanta al copilului testat si cat ar dura sa fie imbunatatit acets nivel, daca este cazul.

Profesori - Statisticile spun ca profesorul mediu de gimnaziu petrece, in medie, 14 ore pe saptamana relationat cu evaluarea. Cu Brio, fiecare copil primeste un alt test, echivalent ca dificultate, ceea ce usureaza procesul de testare.

Show notes:

01:49 Digitalizarea in educatie

03:43 Testarea psihologica si educationala

05:44 Importanta testarii

08:03 Povestea Brio

19:56 Despre tastarea Brio si examenele oficiale

Studii epidemiologice de sanatate mintal─â arat─â c─â 30% din popula╚Ťia scolar─â sufer─â din anxietatea de testare.

- Dragoș Iliescu -